L'Índex de preus de consum (IPC) a Catalunya es manté per sobre dels dos dígits a l'agost i es situa en el 10,2%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una dècima menys que al juliol i la segona pujada més alta des que es tenen registres per comunitats autònomes. L'increment ha continuat impulsat, sobretot, per l'electricitat, el gas, els combustibles i els aliments.
Al conjunt de l'Estat la inflació s'ha enfilat fins al 10,5%, una dècima més del que va pronosticar l'indicador avançat, i tres dècimes menys que al juliol. Destaca, també, la pujada anual del preu dels aliments, que enguany són un 13,8% més cars que fa un any. És el creixement més alt des de l'inici de la sèrie, el gener de 1994.
Pel que fa a la variació mensual, en comparació amb el juliol els preus han pujat un 0,3% a Catalunya. La xifra coincideix amb la mitjana de l'Estat. A Catalunya, en concret, els preus de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els combustibles han pujat un 22,6% a l'agost en comparació amb el mateix període de l'any passat. Destaca també els aliments, que s'han encarit un 12,1% respecte de fa un any.
CCOO ha valorat les xifres corresponents al mes d'agost denunciant que l'escalada de preus està assolint nivells "insostenibles". El sindicat ha reclamat mesures per mantenir el poder adquisitiu dels treballadors, perquè no siguin ells qui carreguin el pes de la inflació "sobre les espatlles". Entre les mesures que assenyala com a "fonamentals", destaquen un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) o clàusules de revisió salarial en els convenis col·lectius.
L'increment es deu al preu de l'electricitat, el gas, els combustibles i els aliments
Pimec comparteix la perspectiva i considera "necessari" apujar els salaris i indexar-los a la productivitat, no només a l'IPC. En aquest sentit, la patronal veu "insuficients" les mesures per combatre la inflació i reclama intervenir "urgentment" en els mercats elèctrics, que és un dels sectors on més s'han incrementat els preus. Concretament, i segons les dades publicades per l'INE, a Catalunya els preus de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els combustibles han pujat un 22,6% a l'agost en comparació amb el mateix període de l'any passat.
La cistella de la compra
Destaquen també els aliments: el seu preu s'ha disparat un 12,1% respecte a l'agost de l'any anterior. En la cistella de la compra, els aliments que més s'han encarit són la farina i els cereals (+39%), la mantega (+31,8%) i la llet (+26%). De la mateixa manera, el transport ha pujat un 11,5%, quatre punts i mig menys pel descens de preus dels carburants en comparació amb els de fa un any.
Si es té en compte la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va augmentar tres dècimes a escala estatal, fins al 6,4%. És la taxa més elevada des del gener del 1993 i situa la seva diferència amb l'IPC general en més de quatre punts.
La urgència laboral
Contrària a la perspectiva de CCOO i Pimec, la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) ha cridat a evitar caure una espiral inflacionista per una pujada de preus i de salaris que "es retroalimentin entre si". La patronal ha assegurat que un augment dels sous pot provocar una inflació de segona ronda. També atribueix la pujada de l'IPC a l'agost a l'increment dels preus de l'energia i adverteix que els aliments "també estan pressionant l'alça de la inflació". La CEOE ha pronosticat que la inflació es mantindrà elevada a curt termini, però que "s'anirà moderant".
"O salaris o conflicte", ha assegurat aquest dimarts el secretari general de CCOO, Javier Pacheco fent referència als convenis laborals que hi ha bloquejats a Catalunya. El sindicat, de fet, apunta que a Catalunya hi ha a dia d'avui 72 convenis laborals bloquejats que afecten a prop d'1 milió de treballadors, i preveuen que el mes de gener quedin sense desbloquejar 113 acords més, que afectaran entorn de 750.000 persones. El sindicat no descarta la convocatòria d'una vaga general davant les "poques expectatives" en la negociació, ha assegurat.
En aquest sentit, Pacheco ha denunciat la "irresponsabilitat" de les empreses davant el context de crisi econòmica. "Mantenir els marges empresarials a dia d'avui és irresponsable", ha remarcat, sobretot tenint en compte l'actual situació econòmica, "plena d'incerteses i de poques seguretats". De fet, Pacheco ha advertit que la inflació ja no només impacta sobre les rendes baixes, sinó que també ho fa en les mitjanes. En aquest sentit, Pacheco ha instat les empreses a "corresponsabilitzar-se" amb la societat i els ha acusat de participar en l'increment de la inflació a força d'imputar als preus l'augment dels costos energètics "independentment dels seus marges econòmics". "No pot ser que la sortida de la pandèmia tinguem una crisi de costos energètics que caigui sobre les esquenes dels treballadors", ha sostingut.