• Economia
  • L'IPC a Catalunya creix sis dècimes durant el mes de maig

L'IPC a Catalunya creix sis dècimes durant el mes de maig

Els preus catalans s'encareixen, situant-se en el 2,6%, el màxim des de mitjans de 2017

El sector de la comunicació continua liderant la caiguda de preus a Catalunya | iStock
El sector de la comunicació continua liderant la caiguda de preus a Catalunya | iStock
ACN
Barcelona
11 de Juny de 2021

L'Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya continua a l'alça i registra un nou màxim dels últims quatre anys. Durant el mes de maig, els preus al país es van encarir un 2,6% respecte al mateix període de l'exercici anterior, sis dècimes més en comparació amb la variació interanual registrada a l'abril (+2%). Alhora, es tracta la pujada més accentuada des de l'abril de 2017, quan l'IPC a Catalunya va créixer un 2,8% anual, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu a l'evolució en el preu dels subministraments de la llar –llum, aigua i gas-, que es van encarir un 8,7%, i dels carburants, que van encarir-se un 10,1% en termes interanuals.

 

Cal recordar que les dades no tenen en compte l'impacte de la nova tarifa de la llum, ja que aquesta va entrar en funcionament el juny. Per altra banda, la forta pujada de l'IPC també s'explica perquè, durant el maig de 2020, els preus a Catalunya van caure un 1%, coincidint amb l'estat d'alarma.

A banda dels subministraments i els carburants, els aliments i les begudes no alcohòliques també van contribuir al creixement de l'IPC a Catalunya, amb una pujada de preus del 0,9% (sis dècimes més respecte a l'abril). També destaquen dels productes vinculats a l'oci i la cultura, que aquest maig es van encarir un 0,8%, contrastant amb la caiguda del 0,8% registrada el mes anterior.

 

Els altres sectors on es va mantenir l'increment de preus van ser el vestit i al calçat (+1%), el de mobles i articles de la llar (+0,5%) i la sanitat (+0,8%). Per altra banda, el sector de la comunicació continua liderant la caiguda de preus a Catalunya, amb una variació del -4,5% interanual al maig (una dècima menys respecte a l'abril). També van caure els preus del sector de l'ensenyament (-4%), dels restaurants i hotels (-1,4%) i de les begudes alcohòliques i el tabac (-0,2%).

Per demarcacions, Tarragona va liderar la pujada de preus a Catalunya durant el mes de maig, amb una variació del 3,4% interanual. A continuació apareixen Lleida i Girona, on els productes i serveis es van encarir un 3,3% i un 3,1%, respectivament. Barcelona és l'única demarcació on els preus es van enfilar per sota la mitjana del país, amb una variació interanual del 2,3%.

Al conjunt de l'Estat, la inflació durant el cinquè mes de l'any es va situar en el 2,7%, cinc dècimes més respecte a la variació registrada a l'abril. En aquest cas, es tracta de l'increment més destacat des del febrer de 2017, i també respon a l'augment en el preu dels carburants i dels subministraments. Les caigudes més accentuades, en canvi, van estar protagonitzades pel sector de la comunicació (-4,5%), l'hostaleria (-0,6%) i les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).