• Economia
  • L'IPC augmenta dues dècimes al juliol

L'IPC augmenta dues dècimes al juliol

La inflació anual a Catalunya se situa en l'1,9% tot i que baixa cinc dècimes respecte al juny

Els comportament dels preus del sector del vestit i calçat, que tot i baixar ho fan menys que l'any passat, han afectat a la inflació
Els comportament dels preus del sector del vestit i calçat, que tot i baixar ho fan menys que l'any passat, han afectat a la inflació
Agències
Barcelona
11 d'Agost de 2017
Act. 11 d'Agost de 2017

Els preus han baixat cinc dècimes al juliol en relació amb el mes anterior i han deixat una inflació anual de l'1,9% a Catalunya, dues dècimes més que la registrada el mes anterior i en positiu per dotzè mes consecutiu, segons xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

L'increment de la inflació en termes interanuals ha estat a causa de la caiguda dels preus –tot i que menys que l'any passat- de la cistella del vestit i calçat i del transport, on pesa molt el comportament de les gasolines. En canvi, les cistelles de consum que han frenat l'ascens de la inflació han estat la d'aliments i begudes no alcohòliques, per la important baixada de preus de les fruites fresques, i l'habitatge, on la factura elèctrica ha baixat de preu mentre que al juliol de l'any passat va pujar.

En l'últim any, els preus a Catalunya han pujat en tots els segments, però especialment en el transport i també en hotels, cafès i restaurants, amb un increment del 2,8% en tots dos casos, seguits de l'habitatge, amb un augment del 2,5%, mentre que els menors increments s'han registrat en parament (+0,4%), vestit i calçat (+0,6%) i aliments i begudes no alcohòliques (+0,8%).

 

Quant a la variació mensual, la major caiguda s'ha registrat en vestit i calçat, amb un descens dels preus del 13,1%, i també han baixat en comunicacions (-0,5%), parament (-0,5%) i habitatge (-0,3%).

En canvi, en l'últim mes els preus han augmentat en oci i cultura (+3,2%), en hotels, cafès i restaurants (+0,8%), en transport (+0,1%), en begudes alcohòliques i tabac (+0,1%) i en aliments i begudes no alcohòliques (+0,1%), mentre que s'han mantingut igual en medicina i en ensenyament.

L'IPC es manté al conjunt de l'Estat

A l'Estat espanyol, l'IPC s'ha mantingut al juliol respecte al mes anterior en l'1,5%, el nivell més baix des del novembre de l'any passat. L'INE, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a final del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC del juliol han destacat els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, amb una variació anual del 0,1%, set dècimes per sota de la del juny, causada per la baixada dels preus de les fruites, davant l'augment que van registrar el juliol del 2016.

També hi ha influït l'habitatge, que ha retallat quatre dècimes la seva taxa, fins al 3,2% a causa que els preus de l'electricitat han baixat aquest mes, mentre que van augmentar al juliol d'un any abans.

Per contra, al juliol ha destacat l'ascens de la taxa interanual del grup de vestit i calçat en dues dècimes, fins al 0,4%, per la baixada generalitzada dels preus dels seus components, menors que els registrats l'any passat; i el repunt en sis dècimes, fins al 2,4%, del transport, degut, fonamentalment, a què els preus dels carburants han disminuït menys del que ho van fer el juliol del 2016.

L'IPC interanual ha arrencat l'any en el 3%, la taxa més alta des de l'octubre del 2012, però al juliol ha tornat a baixar per tercer mes consecutiu, fins a l'1,5%, de manera que la cistella de la compra és avui un 1,5% més cara que fa un any. La del juliol és l'onzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.