L'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat ha començat l'any amb un increment d'una dècima (5,8%) després de cinc mesos consecutius de baixades. L'indicador avançat publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dilluns i que mostra el petit augment de la inflació coincideix amb la retirada de la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant. A més, l'indicador subjacent, aquell que no té en compte els aliments no elaborats i l'energia, s'ha enfilat cinc dècimes, fins al 7,5%, marcant la xifra més alta de la seva història tot i les mesures anticrisi del govern espanyol.
Observant la variació mensual, els preus de consum han caigut un 0,3% al gener en comparació amb el desembre, segons l'indicador avançat. En aquest sentit, l'INE ha destacat la baixada dels preus de l'electricitat com una de les claus.
La variació anual definitiva de l'IPC corresponent al mes de gener es coneixerà en les pròximes setmanes. Aleshores l'INE també publicarà dades per comunitats autònomes i per grups. D'aquesta manera, es concretarà l'efecte que han pogut tenir mesures com la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics.
L'INE també ha detallat que ha aplicat un canvi a l'hora de calcular l'índex, per adequar-lo a la normativa de la Unió Europea. Per primer cop s'han incorporat indicadors sobre el mercat lliure del gas i l'electricitat, mentre que abans només es recollien dades del mercat regulat. També s'han modificat les ponderacions, que a partir d'aquest 2023 es faran d'acord amb l'estadística de Comptabilitat Nacional en comptes de l'Enquesta de Pressupostos Familiars. Així, el transport, per exemple, passa a ponderar més que l'any passat, mentre que baixa el pes del preu de l'habitatge.