• Economia
  • L'IPC arriba al 10,2%, la taxa més alta en 37 anys

L'IPC arriba al 10,2%, la taxa més alta en 37 anys

Els preus de consum de l'Estat es tornen a disparar propulsats pels preus de l'energia i, especialment, dels carburants

Diferents sortidors d'una benzinera | iStock
Diferents sortidors d'una benzinera | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
29 de Juny de 2022

L'espiral alcista dels preus a l'Estat continua descontrolada. Durant el mes de juny, l'Índex de Preus de Consum s'ha situat en el 10,2%, un valor que no es registrava des de l'abril del 1985. El retrocés de l'IPC de l'abril s'ha revertit completament en els darrers dos mesos, amb pujades properes als dos punts percentuals, amb els preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques com a principals motors; i l'oci i restauració en un rol secundari.

Les dades avançades de preus de consum publicades per l'institut Nacional d'Estadística confirmen així la continuïtat d'una espiral inflacionista que es va encetar el passat mes de març i que només ha registrat tres petits retrocessos –juny '21, gener '22 i abril '22– inferiors al punt percentual. El darrer màxim s'havia marcat durant el mes de març d'enguany, amb 9,8 punts percentuals. L'IPC harmonitzat també assoleix una fita històrica: l'arribada a les dues xifres, amb una inflació de 10 punts, segons les dades provisionals de l'Institut.

Així, l'estabilitat dels preus en productes essencials com l'alimentació i les begudes no alcohòliques registrada durant l'any passat s'ha trencat durant el 2022, tot i que el principal artífex de les successives alces als preus a l'Estat continuen sent els carburants, que ja fa temps que se situen per sobre dels dos euros per litre. En comparació amb la situació del 2021, els hotels, restaurants i cafès també mostren uns preus substancialment superiors, segons les estimacions de l'Institut Nacional d'Estadística; en una xifra lligada presumiblement al preu dels aliments.

La subjacent, desancorada

Si bé durant bona part del 2021 la inflació subjacent, aquella que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics del càlcul dels preus, s'havia mantingut ancorada al 2% –amb xifres que en cap cas arribaven als tres punts– el 2022 ha registrat augments substancials. Durant el juliol, l'INE estima una pujada de fins a sis dècimes, fins al 5,5%. A diferència de l'IPC general, aquest indicador roman en una tendència alcista sense interrupcions des de l'abril de 2021, i arriba durant el setè mes de l'any al seu valor més elevat des del 1993.