L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya ha repuntat al desembre fins al 2,9%, segons l’actualització per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La xifra suposa tres dècimes més que la taxa anual del novembre, que va ser del 2,6%. Després d’un any marcat per l’alça de preus de la cistella de la compra, els aliments i les begudes s’han moderat fins a l’1,9% a Catalunya, molt per sota del 6,8% amb el qual van tancar l’any anterior. Pel que fa a l'apartat d'habitatge i subministraments, l'increment ha sigut del 7,1%, mentre que la variació de l’any anterior va ser del -5,6%. A Catalunya el desembre del 2023, la inflació anual va tancar en un 3,2%.
A l’Estat, la taxa de variació anual s’ha situat una dècima per sota de la catalana, en el 2,8%. En aquest cas, l’increment respecte a la variació anual del novembre és de quatre dècimes, degut principalment a l’augment del preu dels carburants, que van notar una baixada el desembre del 2023.
En menor mesura, també s’atribueix als preus de l’oci i la cultura que aquest desembre pugen més que en l’últim mes de 2023. L’augment s’ha concentrat especialment en els paquets turístics.
A l’Estat, la taxa de variació anual s’ha situat una dècima per sota de la catalana, en el 2,8%
Els grups on més van apujar els preus a Catalunya van ser l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb un 7,1%, tot i que també destaquen els augments dels preus en begudes alcohòliques i tabac (+4,8%), restaurants i hotels (4%) i l'oci i cultura (3,7%), entre d'altres.
Per demarcacions, Barcelona i Tarragona són les que van registrar un IPC més elevat, ambdues amb un 3% i un 2,9%. Concretament, en tots dos casos la inflació va pujar tres dècimes respecte a novembre. Per la seva banda, a Girona, la variació anual es va situar en el 2,8%, cinc dècimes més que en el mes anterior, mentre que a la demarcació de Lleida és on es va produir un increment més moderat, d’una dècima, fins al 2,6%.