• Economia
  • L'IPC tanca l'any pujant menys de l'esperat

L'IPC tanca l'any pujant menys de l'esperat

Els preus creixen a Catalunya un 1,2% durant tot el 2017, set dècimes per sota que al llarg del 2016

Un client comprant en una parada de fruites i verdures del Mercat Central de Tarragona | ACN
Un client comprant en una parada de fruites i verdures del Mercat Central de Tarragona | ACN
Europa Press
Madrid
12 de Gener de 2018
Act. 12 de Gener de 2018

Els preus han pujat a Catalunya un 1,2% durant tot el 2017, set dècimes menys que al llarg del 2016, quan la inflació va tancar l'any en l'1,9%. Segons les dades de l'institut espanyol d'estadística fetes públiques aquest divendres, entre novembre i desembre del 2017, els preus es van enfilar dues dècimes

 

Al conjunt de l'Estat els preus s'ha mantingut estable (0,0%) al desembre en relació al mes anterior, però ha retallat la seva taxa interanual sis dècimes, fins a l'1,1%, el seu nivell més baix de l'any i una dècima menys de l'esperat, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aquesta manera, els preus acaben 2017 per sota de l'increment salarial pactat en conveni (1,43% fins a desembre), encara que per sobre del que van pujar els sous dels empleats públics aquest any (1%) i de l'augment que van experimentar les pensions (0,25%), amb les consegüents pèrdues de poder adquisitiu.

 

Tant la taxa interanual com la mensual se situen una dècima per sota de les dades avançades per Estadística a la fi del mes passat (1,2% interanual i 0,1% mensual).

La taxa interanual de desembre és la setzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual, i implica que els preus són a la fi de 2017 un 1,1% superiors als de fa un any.

L'IPC interanual va arrencar 2017 en el 3%, la seva taxa més alta des d'octubre de 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que al juliol; va escalar fins a l'1,8% al setembre, per posteriorment baixar a l'1,6% a l'octubre, pujar a l'1,7% al novembre i acabar l'any en l'1,1%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir en l'últim mes de l'any en el 0,8%.

En la reducció de l'IPC interanual de desembre ha influït el descens en més d'un punt i mitjà, fins a l'1,9%, de la taxa del transport, motivada pels preus dels carburants que sibieron al desembre menys que en el mateix mes de 2016.

A això se sumeixi l'habitatge, la taxa baixa del qual més d'un punt, fins a l'1,3%, a causa que l'increment dels preus de l'electricitat al desembre és menys que el registrat en 2016.

També va influir, encara que en menor mesura, la baixada dels preus del gasoil per a calefacció, enfront de l'augment de desembre de 2016.

Girona, on més pugen els preus

Per demarcacions, Girona va ser on més van pujar els preus a tot Catalunya durant el 2017, un 1,4%. Tarragona, Lleida i Barcelona van registrar taxes de l'1,2% (com la mitjana del territori català). Un any abans, el 2016, les quatre demarcacions catalanes van acabar l'any amb un increment de l'IPC de l'1,9%. 

A Girona, l'increment anual de l'1,4% del desembre està set dècimes per sota del 2,1% registrat al novembre. Lleida i Barcelona acaben el 2017 amb una inflació anual que està set dècimes per sota de l'1,9% del novembre i a Tarragona són sis dècimes menys de l'1,8% de l'onzè mes de l'any. 

Entre novembre i desembre, els preus van pujar dues dècimes a Barcelona (el mateix que al conjunt de Catalunya) i una dècima a Tarragona i Girona. A Lleida es van mantenir plans.