Israel, terra d'emprenedors

L'estat hebreu és un dels principals 'hubs' d'innovació i creació d'start-ups del món. L'exemple és l'app Nutrino, creada per emprenedors de Tel Aviv i Barcelona

Israel
Israel
Andrea Rodès
02 d'Octubre de 2014
Act. 02 d'Octubre de 2014
Malauradament el nom d'Israel s'ha vist associat en les darreres setmanes al conflicte amb Gaza. No obstant això, no treu que el país continuï sent un capdavanter mundial en emprenedoria tecnològica, i que la mateixa inversió de l'exèrcit israelià en innovació s'hagi convertit en una font d'oportunitats al desenvolupament d'start-ups.

Un exemple és Nutrino, una aplicació per mòbil que recomana dietes saludables a partir de la informació que recullen altres aplicacions que quantifiquen l'exercici físic, com per exemple RunKeeper, Moves o el braçalet Fitbit.

Algoritme per l'exèrcit
Amb seu a Tel Aviv, Nutrino va ser fundada fa un any i mig per un grup d'emprenedors israelians i espanyols que es van conèixer fent un MBA al IESE. Entre ells estaven Jonathan Lipnik i Yaron Hadad, que durant el servei militar van desenvolupar un algoritme informàtic per ajudar l'exèrcit a optimitzar el sistema d'assignació de tropes, tenint en compte paràmetres personals i les preferències de cada soldat. Davant l'èxit del programa, va permetre a l'exèrcit estalviar en temps i recursos a l'hora d'organitzar les tropes, Lipnik, que prové d'una família amb problemes d'hipertensió i obesitat, va decidir aplicar aquests algoritmes al camp de la nutrició.

"A Internet hi ha molta informació sobre dietes saludables, molta és contradictòria o no fiable. Nosaltres vam apostar pel rigor científic, basada en informació d'especialistes en nutrició", explica Eduard Ros, soci català de Nutrino. La start-up acaba de llençar la versió 2.0 de l'aplicació, disponible per iPhone i ben aviat per Android, i ofereix a l'usuari recomanacions de dietes o àpats segons l'exercici físic realitzat o les calories ingerides fins aquell moment.

"Si al matí has anat a córrer, potser no et convé dinar el mateix que si no t'has mogut", diu Ros. L'aplicació és de pagament (la subscripció mensual no arriba als 2 euros) i permet a l'usuari introduir dades i establir els objectius de la dieta: perdre pes, estar en forma, baixa en gluten, etc. "És una aplicació dinàmica, en què l'usuari interactua i participa afegint dades que l'aplicació recull i analitza per fer recomanacions més acurades en el futur", diu Ros.

Enfocats als Estats Units
La start-up, que va començar amb un capital inicial de 300.000 euros, ja té "centenars de milers de descàrregues", diu Ros. Els usuaris es concentren principalment als Estats Units, seguit de Regne Unit. Després ja venen alguns països europeus, com Espanya, França i Alemanya. "Israel és un país molt connectat al que passa als EUA. Les start-ups ja neixen amb una orientació al mercat global", afegeix Ros.

Que un país aïllat i petit – té una població similar a la de Catalunya- com Israel s'hagi convertit en un referent de la creació d'start-up tecnològiques no és cap secret. En els darrers anys s'han convertit en el país amb més companyies que cotitzen al Nasdaq, només per sota dels EUA i la Xina, i ha vist sorgir diverses start-ups d'èxit, com Wix o Waze, el servei de mapes i geolocalització per mòbil, adquirit l'any passat per Google per 1.300 milions de dòlars.

Independència energètica
La manca de recursos naturals, especialment d'aigua, i la necessitat d'independència energètica també ha impulsat la innovació en el sector sostenible i renovables. Un exemple clar va ser BetterPlace, una empresa de vehicles elèctrics pionera en oferir punts de recanvi de bateries en lloc de punts de recàrrega, un procés més lent. No obstant això, la start-up va fer fallida el 2013 després d'haver aixecat 850 milions de dòlars de capital privat i haver engegat un pla d'expansió per Europa. Ha estat Tesla, el fabricant de vehicles elèctrics de Silicon Valley, que ha acabat adoptant amb èxit el sistema de recanvi de bateries iniciat per la start-up israeliana.

"Als anys 40 els nostres avis van crear Israel com si fos una start-up, s'havia d'aixecar tot des de zero, ens van deixar el seu llegat emprenedor", opina en una entrevista a The Guardian Joanna Landau, fundadora de Kinetis, una organització que promou Israel com un país que no només és un indret de conflicte permanent. "Som un país petit amb vuit milions de persones, estem molt junts. Moltes innovacions en temes de reciclatge i irrigació han estat una qüestió de supervivència", afegeix Landau.

Segons l'experta, el servei militar obligatori – de dos anys per les noies i tres anys pels nois - normalment uneix encara més a la gent, i moltes start-ups comencen durant o després del servei militar entre persones que s'han conegut mentre el feien", conclou Landau.