• Economia
  • Els tres memoràndums de l'apocalipsi ianqui

Els tres memoràndums de l'apocalipsi ianqui

El Fiscal Especial persegueix el president Donald Trump i s'apunta que els diners de la seva campanya provenen del Kremlin via un banc europeu i l'NRA

Cohen, Flynn i Manfort són els tres grans problemes de Trump
Cohen, Flynn i Manfort són els tres grans problemes de Trump
Ivan Aguilar
Barcelona
14 de Desembre de 2018

El president Donald J. Trump passa les seves hores més difícils d'ençà que va arribar a la Casa Blanca. La victòria dels demòcrates en les passades midterms ha obert via perquè el Fiscal Especial Robert Mueller III acceleri el KremlinGate i aquest mes Mueller ha publicat tres memoràndums sobre Paul Manafort (el cap de campanya), Michael Flynn (l'exassessor de seguretat nacional) i Michael Cohen (l'exadvocat personal del president) que ha provocat un autèntic terrabastall en la política americana. Els problemes per al president Trump no acaben aquí perquè Maria Butina ha confessat ser una espia del Kremlin i cooperarà amb la justícia americana, cosa que exposarà notablement alguns companys de viatge del president.

 

Memoràndums contra Trump

El primer memoràndum que fou publicat per l'oficina de Mueller fou el de Michael Flynn. Flynn -un general tres estrelles retirat- va treballar només durant tres setmanes a la Casa Blanca i ha admès que va mentir a l'FBI i ha acceptat complir una condemna simbòlica a canvi de col·laborar amb el Fiscal Especial Mueller.

La setmana passada les coses van empitjorar notablement per al president Trump amb la publicació de dos memoràndums més: el de Paul Manafort i el de Michael Cohen. Paul Manafort, imputat en diversos processos judicials, va arribar a un acord amb Mueller en la primera instrucció. Segons el memoràndum, Manafort va mentir el Fiscal Especial -esperonat per les declaracions del president Trump on deia que es plantejava indultar Manafort gràcies a la seva lleialtat- i, a més, va mantenir el contacte amb el Despatx Oval passant informació en relació a Robert Mueller. A més a més, Manafort ha mantingut contacte amb Konstatin Kilimnik, un operatiu de la intel·ligència russa en actiu, malgrat estar imputat pel Departament de Justícia pel seu rol en les passades eleccions americanes de 2016. Els 69 anys de Manafort i la quantitat i qualitat de delictes pels quals ha estat acusat fa pensar que morirà a presó.

 

"Donald Trump ha posat ja els dos peus a l'infern i morirà a la presó tan bon punt abandoni la presidència dels Estats Units"

El tercer memoràndum, el de l'exadvocat personal del president Trump Michael Cohen, és el que més incrimina al president Trump, ja que Cohen ha col·laborat amb Mueller i ha explicat que des de novembre de 2015 fins a la campanya ha col·laborat amb un representant del Kremlin que va arribar a oferir sinergies polítiques per a la campanya del president Trump. Cohen ha explicat també que durant aquesta època va estar en contacte amb els executius de la Torre Trump i que ha acumulat evidencies sobre aquestes actuacions. Malgrat que la reacció del president Trump fou dir que el memoràndum demostra que no existeix col·lusió entre Donald Trump i el Kremlin, el cert és que una lectura superficial és suficient per entendre just el contrari. El dimecres Michael Cohen va ser condemnat a tres anys de presó tot i l'acord de col·laboració amb Mueller, però el més rellevant foren les declaracions de l'advocat de Cohen, que va amenaçar veladament al president Trump amb explicar-ho absolutament tot si no hi ha sortida per a Cohen -és a dir, un indult.

Sembla evident que el president Trump necessita un acord amb Bob Mueller per tal de resoldre d'alguna manera aquesta situació tan complexa. Els comentaristes legals de la FOX, el canal de TV que dóna suport plenament a Trump, ja no el defensen com abans i fa dies que expliquen que si no fos perquè és president, Trump faria temps que estaria imputat i, potser, fins i tot condemnat. A més, el que serà el nou cap de la Comissió d'Intel·ligència del Congrés, Adam Schiff, ha explicat que el president Trump serà imputat i jutjat de seguida que abandoni el càrrec i que els Demòcrates aprofitaran a partir del gener la seva majoria al congrés per fer subpoenas al president Trump -subpoenas és la potestat del Congrés per requerir documentació com si fos un jutjat-, cosa que permetrà ampliar la investigació i accelerar-la notablement.

Una espia russa i diners a la NRA

Malgrat que tot el que els explico els pot suggerir que Robert Mueller és el problema de Donald Trump, el cert és que això probablement no és cert. El principal problema del president Trump es diu Vladimir Putin que, malgrat tot, no ha aconseguit alleugerir les sancions econòmiques i, per tant, comença a pressionar el president Trump. En aquest sentit va el moviment de Maria Butina, que es va declarar culpable fa uns dies de ser una agent encoberta del Kremlin i col·laborarà amb el jutge per tal de reduir la pena de presó. El Departament de Justícia ha demostrat que Butina va pagar viatges d'alguns electes republicans a Moscou i que va proporcionar-los finançament a través d'una organització defensora de les armes -presumptament la NRA- fins a convertir-se entre la intermediària entre la campanya del president Trump i el Kremlin.

El contacte de Butina és el governador adjunt del Banc Central de Rússia, Alexander Torshin, molt proper a Putin alhora que manté una relació sentimental amb un peix gros dels republicans i de l'Associació Nacional del Rifle (NRA): Paul Erickson. El Departament de Justícia té proves físiques que demostren que Butina, a través d'un americà -presumiblement Erickson-, va fer un acord diplomàtic amb Torshin per tal de reduir o anul·lar les sancions econòmiques a Rússia. L'activitat de Butina als Estats Units ha estat finançada per un oligarca rus proper a Vladimir Putin. El rumor que circula per Washington és que dins d'aquest acord, Torshin hauria pogut usar el Banc Central de Rússia per enviar diners per a la campanya de Donald Trump a través d'un banc europeu i la NRA.

"Els diners de la campanya de trump haurien vingut del Kremlin a través d'un banc europeu i la NRA"

Si el jutge aconsegueix demostrar aquests fets -o si Butina els confessa aportant les proves- no dubtin que tant el banc com la NRA ho tindran molt difícil per sobreviure i, ni que dir, l'amenaça sobre el president Trump és molt explícita. No és cap secret per a ningú que Donald Trump ha posat ja els dos peus a l'infern i que morirà a la presó tan bon punt abandoni la presidència dels Estats Units. El dubte és si els republicans es voldran enfonsar amb ell o si, per contra, acceptaran salvar-se a canvi de fer-lo fora de la presidència. Donald Trump ja ha arribat a les portes de l'infern.