• Economia
  • Giró: "El dèficit fiscal no és una cantarella, és una injustícia"

Giró: "El dèficit fiscal no és una cantarella, és una injustícia"

El conseller d'Economia i Hisenda signa l'ordre d'elaboració dels pressupostos per al 2022

El conseller Jaume Giró a la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament. | ACN
El conseller Jaume Giró a la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament. | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Juny de 2021

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha elevat el càlcul del dèficit fiscal fins al ventall d'entre 18.000 i 20.000 milions d'euros davant dels 16.000 milions d'euros estipulats als darrers càlculs del 2017 corresponents a l'any anterior. "No és una cantarella, és una injustícia. I el que fan els pobles que pateixen injustícies és denunciar-les fins el dia que es resolen", ha sentenciat Giró després de 34 dies d'assumir el càrrec durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia del Parlament.

 

D'aquesta forma, el conseller ha afegit que el dèficit suposa entre 2.400 euros i 2.600 euros per cada persona i any que viu a Catalunya "en serveis de salut o educació i prestacions que s'evaporen". És per això que Giró ha anticipat que té molt clar que vol millorar el rating de la Generalitat de Catalunya per tornar a obtenir finançament als mercats, recuperar "la sobirania fiscal" i reduir la dependència al Fons de Finançament de les Comunitats. "No hi ha res més desencoratjador per a un govern que saber què hauria de fer davant d’un problema i estar en una situació d’impotència que l’impedeix implementar la solució", ha alertat.

Giró: "Els demano que imaginin què podríem fer amb aquests recursos per concretar-los en formes possibles de benestar per a la ciutadania"

"Els demano que imaginin què podríem fer amb aquests recursos per concretar-los en formes possibles de benestar per a la ciutadania", ha traslladat Giró als diputats de la Comissió d'Economia i Hisenda, a qui també ha explicat els objectius del Departament per a aquesta legislatura aprofitant per "reclamar plegats els recursos que ens corresponen".

 

Horitzó: sobirania plena i pressupostos

"L'horitzó del Govern és la sobirania plena. Poder esdevenir, pacíficament i democràticament, un nou Estat dins la Unió Europea. I això també significa, com no escapa a ningú, disposar d'una Hisenda pròpia", ha defensat el conseller. Alhora, Giró ha explicat que ja ha començat a treballar en els pressupostos del 2022. 

En aquest sentit, el conseller d'Economia ha signat l'ordre interna d'elaboració dels pressupostos de l'any vinent i els tràmits començaran "oficialment" a partir del pròxim 1 de juliol. Els pressupostos han de passar primer pel Govern i tot seguit, començarà la tramitació parlamentària. Mentrestant, Giró ja ha mantingut trobades amb els diferents grups parlamentaris per bastir possibles aliances. 

"Els pressupostos actuals són molt eficients i prou flexibles per donar-nos marge de maniobra i adaptar-los a les exigències de les circumstàncies excepcionals", ha detallat Giró. A més, sosté que els actuals pressupostos no han impedit gestionar els recursos addicionals i que l'increment del sostre de dèficit ha permès disposar de 2.530 milions d'euros més.

Giró: "Els pressupostos actuals són molt eficients i prou flexibles per donar-nos marge de maniobra i adaptar-los a les exigències de les circumstàncies excepcionals"

El Departament d'Economia i Hisenda vol formalitzar tan aviat com sigui possible operacions importants amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per tal de finançar grans projectes com el tren a la T1, l'ampliació de la Fira de Gran Via, la remodelació del recinte de Montjuïc o la inversió a la xarxa de subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana, entre d'altres. 

L'acció de Govern, en quatre eixos

En concret, l'acció de Govern gira al voltant de quatre eixos principals:

  • Millorar la capacitat econòmica de la Generalitat i "un ús eficaç i eficient dels seus recursos"
  • Impulsar el creixement econòmic del país
  • Promoure una "distribució social, justa i equilibrada" de la riquesa econòmica generada per Catalunya
  • Desplegar una administració "àgil, pròxima i orientada al servei del ciutadà i les empreses"

Paral·lelament, Giró també ha comentat que estarà "atent" a les reformes incloses en el pla de Recuperació en els àmbits de la salut, l'eletricitat o la fiscalitat per aprofundir en la seva implamentació a Catalunya i fer així "un país encara més actractiu" a ulls de les empreses d'alt valor afegit. "Catalunya necessita una inversió forta, generosa i decidida amb els fons europeus i la Generalitat ja ha fet els deures", ha defensat el conseller. 

Giró: "Catalunya necessitat una inversió forta, generosa i decidida amb els fons europeus i la Generalitat ja ha fet els deures"

"Volem ser pragmàtics, resolutius i, sobre tot, volem que les idees es transformin primer en accions i després en fets", ha insistit Giró. La seva intervenció no s'ha quedat aquí i també ha anunciat que vol aplicar deduccions a l'IRPF en matèria de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica dels habitatges per una raó de sostenibilitat medioambiental i raó social. A parer seu, l'Institut Català de Finances (ICF) ha de convertir-se en "la banca pública del país" per obrir "el seu perímetre d'actuació" i finançar "projectes estratègics i de futur". 

Les cartes del futur 

El conseller Jaume Giró ha insistit en la importància de la lluita contra el frau fiscal malgrat encara hi hagi "un camí llarg" per recórrer. "La capacitat recaptatòria és molt petita però no menyspreable", ha detallat abans de recordar que aviat es convocaran 140 places als cossos tributaris així com 120 places dins el cos tècnic de gestors tributaris i 20 més per al cos superior d'inspectors. 

Giró: "La capacitat recaptatòria és molt petita però no menyspreable"

Per últim, ha anunciat la ferma voluntat d'aplicar una fiscalitat verda i l'elaboració d'una nova Llei de Contractació pública que "simplificarà els processos per tal de guanyar agilitat, transparència, qualitat i promoure l’ús de productes i serveis de proximitat", com també l'aprovació d'un Pla estratègic de millora de la compra pública. En el torn de preguntes, se li ha demanat a Giró pel dèficit fiscal i les seves negociacions, el paper de l'Agència Tributària, el futur de l'Aeroport del Prat, el Circuit de Catalunya o els fons europeus, entre d'altres. 

"A futur no s'ensenyen les cartes", ha conclòs Giró. Aquesta partida serà històrica.