Ja és oficial: l'empresari Javier Faus (Barcelona, 1964) és el nou president del Cercle d'Economia. Un fitxatge d'estiu blaugrana i de capital risc cortesia de Meridia Capital. Un secret a veus entre passadissos de la XXXV Reunió del Cercle a Sitges que sense cap mena de rival canta ja victòria aquest dimecres 24 de juliol des de la grada empresarial del Carrer Provença. La fotografia de VIA Empresa del Cercle format per Antón Costas, Juan José Brugera, Javier Faus i Pedro Sánchez és més que mai història viva. Passat, present i futur del lobby empresarial: "Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés".
El titular és herència del company Pau Garcia Fuster i el seu article Javier Faus, el capital risc del Barça que data del març de 2014. Llavors, Messi i Neymar ja tenien problemes als tribunals i Faus tenia la clau de la caixa del Barça com a vicepresident de Sandro Rosell. Faus també va formar part de la directiva de Joan Laporta.
Messi: "Faus es una persona que no sabe nada de fútbol y que quiere manejar el Barcelona como si fuera una empresa, y no lo es"
A la memòria de tot culé encara ressonen aquestes declaracions de Faus sobre Messi a El Món a RAC1 a finals de desembre de 2013: "Ja li vam renovar el contracte l'any passat. No entenc perquè hauríem de fer-ho de nou, no hem de presentar una millora de contracte cada sis mesos". Jordi Basté ho recull al seu llibre Els meus cafès amb gent interessant (LibrosdeVanguardia, 2019).
La resposta de l'estrella blaugrana va fer la volta al món: "El señor Faus es una persona que no sabe nada de fútbol y que quiere manejar el Barcelona como si fuera una empresa, y no lo es. El Barcelona es uno de los equipos más grandes del mundo y merece ser representado por los mejores dirigentes también. Y aparte le recuerdo que yo, ni nadie de mi entorno pedimos nunca ningún aumento ni renovación. Él, eso, lo sabe muy bien".
Perfil i Mea Culpa a Sitges
De formació advocat per la UAB i amb un màster en Dret Financer per la Universitat de Georgetown i un Executive MBA a Esade, Faus ha treballat entre Barcelona i Nova York en fusions i adquisicions als bufets de Cuatrecasas i J&A Garrigues. L'any que el Barça va guanyar la Champions a París (2006), Faus va deixar Patron Capital i va fundar Meridia Capital com a gestora de capital risc especialitzada en hotels de gran luxe. El directiu també és un habitual del Reial Club de Tennis de Barcelona.
Sense ser-ho encara però amb ja la certesa que ho seria, Faus es va estrenar com a virtual president del Cercle i els seus 1.250 socis durant el passat mes de maig a Sitges. VIA Empresa va seguir molt d'aprop el seu discurs que entre dues aigües revoltes no va deixar indiferent a ningú: "Ni tota la culpa la té Madrid ni tota la culpa la té el procés".
Faus: “Hi ha hagut una recentralització del poder econòmic a Madrid per voluntat política i institucional però no s’ha fet en contra de Catalunya..."
Encara més: “Hi ha hagut una recentralització del poder econòmic a Madrid per voluntat política i institucional però no s’ha fet en contra de Catalunya... Les elits prefereixen que la riquesa es concentri a un lloc". La seva aposta és la "cocapitalitat entre Barcelona i Madrid" més enllà de "derrotismes i unilateralismes fàcils".
El factor Faus
L'economista Enric Llarch defensa en un article d'opinió a VIA Empresa que "reconèixer el procés de recentralització econòmica a Madrid, accelerat des dels governs d’Aznar i reforçat per la crisi financera i l’oligopolització que n’ha resultat, és una evidència empírica reconeguda per quasi tothom. Excepte fins ara per entitats empresarials com el Cercle, amb tota la seva pàtina acadèmica incorporada".
El conseller delegat de Meridia Capital va compartir taula de debat a Sitges amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i la seva fórmula per revertir el trasllat de seus socials fora de Catalunya després del referèndum. Quina? Ras i curt: "Fer una declaració formal i inequívoca descartant accions que contravinguin l'ordenament jurídic actual" per afavorir el retorn de les empreses.
Llarch: "És probable que el “factor Faus” comporti l’abandonament de les tesis unionistes més abrandades per una posició més equilibrada i menys bel·ligerant en una sola direcció antiindependentista"
En aquest sentit, Llarch també defensa que "és probable que el “factor Faus” comporti l’abandonament de les tesis unionistes més abrandades –com semblava que passaria al Foment del Treball de Sánchez Llibre, un altre president cooptat- per una posició que, sense abandonar la defensa de la unitat d‘Espanya, sigui més equilibrada i menys bel·ligerant en una sola direcció antiindependentista".
Faus ja ha dit públicament que la seva estratègia és la reflexió propositiva sobre els reptes de futur a la societat catalana i espanyola, la concepció liberal de l'economia social de mercat, la revolució digital i la Barcelona metropolitana, "capital de Catalunya i cocapital espanyola".
L'equip paitari del Cercle
L'alineació de Faus al capdavant del Cercle d'Economia és paritària: 10 dones i 10 homes. Tot i no tenir dorsal, els noms són els següents: Jordi Gual (CaixaBank), Jaume Guardiola (Banc Sabadell), José Manuel González-Páramo (BBVA), Mercè Conesa (Port de Barcelona), Núria Cabutí (Penguin Random House), Luca de Meo (Seat), Marc Puig (Puig), Alfonso Rodés (Havas Media), Carmina Ganyet (Colonial), Laura Urquizu (Red Points), Silvia Alsina (Roman), Núria Mas (IESE), Núria Puig (COI), Miguel Trías (Cuatrecasas), Mónica Ribé (RibéSalat), l'exministra Cristina Garmendia (Cotec), l'exalcalde Jordi Hereu (IdenCity), el filòleg Jordi Amat, l'escriptor José Maria Lassalle i la notària Camino Quiroga.
"Nosaltres també tenim part de culpa. Ens ho hem de creure més, hem de confiar més en les nostres capacitats i hem de confiar més en els serveis professionals de Barcelona que són tant o millors que els altres", va afegir Faus a Sitges en el preludi del que ha de ser el seu mandat que durarà tres anys.
El xut final és a boca de gol: “Polititzar com al futbol no ajuda a res ni a trobar cap solució”. El lobby del Cercle s'obre de nou.