Joc de monedes

Ara que el BCE ha augmentat els tipus d'interès, Europa queda abandonada a la sort d'un mercat internacional convuls, volàtil i tensat

Avui, a canvi d'un euro només podem aconseguir un dòlar |iStock
Avui, a canvi d'un euro només podem aconseguir un dòlar |iStock
Barcelona
09 d'Agost de 2022

L'any 2008, lliurant un euro als mercats de divises es podia obtenir més d'1,6 dòlars. Fa un any es podien aconseguir uns 1,22 dòlars per cada euro. Avui, però, a canvi d'un euro només es pot aconseguir un dòlar. És a dir, l'euro s'ha depreciat davant del dòlar gairebé un 40% des de l'any 2008.

En termes generals, una divisa es deprecia davant una altra si la demanda de la primera disminueix en relació amb la demanda de la segona. En aquests moments, la caiguda en la demanda global d'euros davant de la demanda global de dòlars es pot explicar, essencialment, a conseqüència de tres factors.

1. El superàvit comercial

Fins al 2020 era habitual que la zona de l'euro encadenés considerables superàvits comercials cada mes, és a dir, exportava més del que importava. Aquest excés tenia un valor aproximat de vint mil milions d'euros al mes que, durant l'any, significava més de dos-cents mil milions d'euros de superàvit comercial.

Ara mateix, però, aquest superàvit comercial s'ha convertit en dèficit comercial: la zona de l'euro importa més del que exporta. Un dels motius és que la zona de l'euro importa grans quantitats d'energia que s'han encarit de manera notable, mentre que les exportacions de la zona de l'euro, no energètiques, han caigut. D'altra banda, aquest encariment de l'energia que importem ha disminuït la competitivitat de la zona de l'euro.

Cada cop que un país exporta a un altre país, el país comprador ha de demanar de la moneda del venedor per poder pagar. Si a més es preveu que aquest "contracte" es prolongui en el temps, s'haurà de fer recollida de reserves d'aquesta moneda per poder fer front a futurs pagaments. Aquesta necessitat de disposar de la divisa farà que l'hagi de comprar i provocarà que es revalori davant d'altres. Així, un país que exporta molt provocarà que la demanda global de la seva divisa s'incrementi i que aquesta es revalori. Si, en canvi, exporta poc, la demanda global de la seva divisa decreix i la seva divisa s'afebleix davant d'altres.

L'actual fortalesa de les exportacions en dòlars provoca que s'incrementi relativament la demanda i, com explica Elisabet Ruiz, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Europa es pot trobar amb què per a l'energia (o altres productes a l'estranger) que vulgui comprar, se li exigeixi ​​el pagament en dòlars, cosa que encareix més les importacions i acaba empitjorant la situació.

Ruiz: "Aquest és el pitjor context en què es pot trobar una economia"

"Si a aquesta situació li sumem que estem en un context d'inflació molt elevada, que ve del costat de l'oferta, i que la demanda està estancada, ens trobem en un moment estagflació, en què els preus s'encareixen per un increment dels costos de producció. Aquest és el pitjor context en què es pot trobar una economia. Fins i tot, és possible que les mesures correctores que s'estan aplicant (per exemple, un augment dels tipus d'interès que desincentiven la compra per part del consumidor) no siguin suficients i no aconsegueixin l'efecte desitjat", cosa que es trasllada al mercat internacional, continua Ruiz.

2. Inversions

Les divises, a més de comprar béns i serveis, també es demanen per efectuar inversions internacionals. Entre altres factors, els fluxos d'inversió depenen dels tipus d'interès relatius. Si la rendibilitat per tipus d'interès als EUA és més alta que la rendibilitat per tipus d'interès a la zona de l'euro, els fluxos de capitals financers tendiran a anar més cap als EUA que cap a la zona de l'euro.

Fa un any, tant la Reserva Federal (Fed) com el Banc Central Europeu (BCE) tenien els tipus d'interès al 0%. Avui, però, la Fed, que està adoptant una actitud més agressiva en la lluita contra la inflació, ha elevat els tipus d'interès per sobre de l'interès imposat pel BCE i l'expectativa és que continuïn pujant per sobre dels tipus de l'eurozona.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde | EP

La presidenta del BCE, Christine Lagarde | EP

Aquestes expectatives sobre l'actitud de cada banc central davant de la inflació es deuen a dues raons. En primer lloc, tant els Estats Units com la zona de l'euro sembla que poden entrar en recessió i que la recessió a Europa serà més intensa. D'aquesta manera, s'espera que el BCE intenti compensar aquesta recessió més gran amb tipus d'interès més còmodes que els dels EUA.

En segon lloc, a Europa hi ha governs que estan tremendament endeutats i que depenen de la provisió de refinançament per part del BCE. Així, el BCE es troba, fins a cert punt, lligat de mans i peus. Encara que volgués apujar més els tipus, no podria fer-ho sense arriscar-se que hi hagi problemes de sostenibilitat del deute sobirà molt seriosos dins de la zona de l'euro, com explica Xavier Cuadras-Morató, director de l'Idescat i professor de la Pompeu Fabra.

La Fed, en canvi, no té aquesta hipoteca i és més lliure per fixar el tipus d'interès que consideri necessari. Per això, els capitals busquen refugi als Estats Units, cosa que augmenta la demanda de dòlars per accedir als tipus d'interès en dòlars, i disminueix la demanda d'euros per no quedar atrapats en els tipus d'interès baixos de l'euro. Tot això vol dir, de nou, depreciació de l'euro davant el dòlar.

3. La incertesa

A més de per comprar i invertir, hi ha un tercer motiu pel qual es demana una moneda: per mantenir-la en el saldo de tresoreria. Per què? Perquè es considera que aquesta divisa està més segura i està en una reserva internacional de liquiditat en temps d'incertesa.

Jerome Powell, de governador a president de la FED | Flickr

Jerome Powell, president de la FED | Flickr

Tot i que l'euro, en major o menor mesura, també desenvolupa aquesta funció, clarament la moneda de reserva internacional de liquiditat, al conjunt del planeta, és el dòlar. Si el dòlar és la divisa refugi per excel·lència, el temor de recessió incrementa la demanda de dòlars relativament davant de la demanda de reserva d'euros. Això, una altra vegada, significa depreciació de l'euro respecte al dòlar.

Ens beneficia un euro més feble?

Després que el dòlar arribés a la paritat amb l'euro, el tipus de canvi entre les dues monedes segueix ancorat en aquest mateix nivell.

La teoria de la bonança de la depreciació ens diu que com més debilitat estigui l'euro més facilitat tindrà la zona de l'euro per exportar, ja que més s'abaratiran els nostres productes locals a l'estranger i la demanda estrangera d'aquests productes locals augmentarà. Això encareix el producte estranger davant del nacional i provoca que es demani més producte nacional, estimulant el creixement de l'economia europea a partir d'un consum més gran dels seus béns.

Des de la perspectiva de les importacions, si l'euro està feble, importar des de la resta del món surt més car, ja que els productes importats tindran més preu relatiu. Així, ens veurem obligats a importar menys i invertir més dins de la zona de l'euro.

Fernández: "Un euro feble, com el que tenim actualment, provoca encariment en les importacions"

Depreciar beneficia els productors nacionals, que tenen més fàcil exportar a l'estranger o tenen menys competència estrangera. Mentrestant, els consumidors nacionals no tenen tan fàcil comprar fora com abans, ja que la moneda local val menys fora, i ja no tenen tant de poder adquisitiu a l'estranger. No només això, sinó que els consumidors nacionals competiran per la producció interna amb els consumidors estrangers, els quals tindran més fàcil comprar dins d'un país pel fet que la seva moneda estrangera s'ha apreciat davant de la moneda local.

No obstant això, imaginem que l'euro es deprecia, les exportacions europees no reaccionen i, alhora, la quantitat de béns que importem des de l'estranger tampoc no es mou de manera significativa. En aquest cas, un euro feble pot agreujar la situació de l'economia europea. Aquesta situació perjudicaria tant els consumidors, que compren més car, com els productors, que es veuen obligats a continuar important els mateixos béns que importaven abans de la depreciació, però més cars.

"Un euro feble, com el que tenim actualment, provoca encariment en les importacions, una cosa molt perjudicial en un context inflacionari com el que estem patint. Això dona lloc a l'anomenada inflació importada, és a dir, una pujada dels preus que no té l'origen en els costos de producció, sinó en el cost de les importacions, alhora causat per un euro feble", explica Alfons Fernández, membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Per tant, els productors hauran de pagar molt més per poder accedir a la mateixa quantitat de béns que importaven i, si aquesta factura més gran des del costat de les importacions, no es veu compensada amb uns majors ingressos des del costat de les despeses a l'estranger, aleshores les empreses europees es poden veure empobrides per una depreciació de l'euro davant el dòlar. Això és el que en economia es coneix com a Teorema Marcial Lerner.

Cuadras-Morató: "Es pot retroalimentar la inflació i perjudicar la competitivitat del país"

Europa és un continent molt dependent de les importacions energètiques, ja que no ha volgut desenvolupar la seva indústria energètica interna i s'ha dedicat a comprar el gas fora de les fronteres. Això significa que una depreciació de l'euro respecte al dòlar no redueix significativament les nostres importacions, perquè la quantitat d'energia que consumim és força estable a curt termini.

Això vol dir que la factura global de l'energia que importem s'encareix i, l'efecte positiu sobre els productors de tenir un euro feble, se'l pot acabar menjant l'increment dels costos que, a la vegada, "poden retroalimentar la inflació i perjudicar la competitivitat del país", com assenyala Cuadras-Morató. 

Quines opcions tenim?

Segons Fernández, malgrat que, sens dubte, el país que s'ha vist més afectat per aquest fenomen ha estat Alemanya, que era el motor exportador de l'eurozona (cal destacar que havia encadenat trenta anys de superàvits comercials cada mes) i, des de maig, i fins que canviïn les circumstàncies, ara és un motor importador, hi ha un interès generalitzat a tots els països de la Unió Europea a controlar la inflació, ja que es tracta d'un problema comú. "I especialment a Espanya, on l'IPC registra augments superiors a la mitjana europea", afegeix.

Per Ruiz, aquesta situació és més aviat un "campi qui pugui" perquè, encara que tots paguen en euros, al final cada país busca el seu propi benefici. A més, considera que les autoritats de la UE preferiran ajudar aquells països que estiren l'economia europea (grup on Espanya no es troba). "Espanya ja venia molt tocada de la crisi del 2008, té un sistema de pensions deficitari i no ha fet prou per salvar la situació, malgrat els intents d'Europa... El seu creixement sempre va ser fum. No va venir mai des del consum intern", sentència.

La covid-19 ha disparat a màxims històrics el dèficit i el deute de l'eurozona | iStock

La covid-19 ha disparado a máximos históricos el déficit y la deuda de la eurozona | iStock

Com afirma Cuadras-Morató, la cotització eurodòlar depèn de factors globals sobre els quals les autoritats econòmiques d'un país, com ara Espanya, tenen un control nul. Recordem que quan un país entra a formar part de la Unió Monetària Europea, cedeix les competències al BCE. "Sí que manté certa autonomia en relació amb la política fiscal, però Europa cada vegada hi intervé més, a fi de garantir que la política fiscal i la política monetària apuntin cap als mateixos objectius macroeconòmics", conclou Fernández, a la qual cosa Cuadras -Morató afegeix que no creu que les autoritats espanyoles puguin tenir queixa de la política monetària del BCE fins ara.

Per això, l'augment dels tipus per part del BCE serà positiu per reduir els preus. "Una altra cosa és que hi hagi països amb particularitats diferents, com els més endeutats. Per a aquests, el BCE ja ha anticipat que els continuarà comprant deute, per evitar que hagin de pagar unes primes de risc molt superiors als països del nord de la UE", explica Férnandez.

Per Férnandez, ara cal esperar un impacte similar de l'euro, davant el dòlar, a causa de l'augment dels tipus per part del BCE. Així i tot, "hi ha el risc que es realimentin les tensions inflacionàries i, per això, és probable que tard o d'hora el BCE continuï pujant els tipus", afirma Cuadras-Morató, com ja va fer fa poc la Fed.

Abandonada a la sort d'un mercat convuls

L'euro s'ha depreciat perquè els motors que determinaven la demanda d'euros davant de dòlars han col·lapsat. En l'actual conjuntura econòmica global un euro feble no només empobreix els consumidors europeus davant de la resta del món, sinó que també, molt probablement, està empobrint els productors europeus davant de la resta del món.

Per tot això, el BCE, que és qui té a la seva disposició els mecanismes per fer front a aquest problema, ja ha augmentat els tipus d'interès (mentre pensa ja en la pujada següent) i, ara, Europa està abandonada a la sort d'un mercat internacional convuls, volàtil i tensat.