• Economia
  • Les jornades del Cercle posaran Europa al centre del mapa: "No serà una altra reunió sobre Trump"

Les jornades del Cercle posaran Europa al centre del mapa: "No serà una altra reunió sobre Trump"

L'entitat insta el Vell Continent a decidir "què vol ser" i adverteix de la possibilitat que el projecte europeu "caigui en la irrellevància"

Jaume Guardiola i Miquel Nadal durant la presentació de la nota d'opinió del Cercle d'Economia | Cedida
Jaume Guardiola i Miquel Nadal durant la presentació de la nota d'opinió del Cercle d'Economia | Cedida
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
28 d'Abril de 2025
Act. 28 d'Abril de 2025

Europa corre el perill de caure en la irrellevància. És la diagnosi de la nota d'opinió que el Cercle d'Economia ha publicat aquest dilluns i que serveix com a prèvia de la seva 40a Reunió que celebrarà de dilluns 5 a dimecres 7 de maig al Palau de Congressos de Catalunya. Enguany, les jornades duen com a títol Europa: wake-up call?. La cita aspira a suposar un punt d'inflexió, perquè Europa travessa un "moment existencial", en paraules del president de l'entitat, Jaume Guardiola. "No volem que sigui una reunió per parlar de Donald Trump. Volem parlar d'Europa. És l'enfocament principal", ha remarcat el dirigent, qui ha estat acompanyat pel director general, Miquel Nadal.

 

La presentació de la nota d'opinió ha mantingut el discurs que tots dos dirigents ja van expressar aquest dilluns al pòdcast L'empresa al dia, on van avançar el contingut que hores més tard han presentat públicament. "Cal que Europa es desperti tant en l'àmbit polític com en l'econòmic. I segons com contesti aquestes preguntes, serà capaç d'aprofitar l'oportunitat que té per davant o bé hi ha el risc que caigui en la irrellevància", ha advertit Nadal. Ell ha estat l'encarregat d'explicar la nota d'opinió davant dels mitjans, malgrat que Guardiola ha intervingut prèviament per matisar que l'escenari actual "pot convertir-se en una oportunitat", malgrat el to "molt pessimista" que pot transmetre, a priori, el títol de la cita.

És cert que el Cercle ha reiterat la seva confiança en el projecte europeu, però la seva fotografia no convida pas a l'optimisme. Nadal s'ha detingut en les "quatre dependències fonamentals" de què gaudia Europa en els últims 40 anys i que avui s'han convertit en "vulnerabilitats". Es tracta de l'aposta pel gas i petroli russos, la importació massiva de tecnologia -sobretot digital- de la Xina i els EUA, el paraigua protector nord-americà en defensa i la globalització creixent de l'economia. L'entitat creu que avui és "inevitable" que la Unió Europea (UE) s'independitzi i trobi el seu propi camí.

 

"Són moltes les preguntes que Europa ha de contestar-se a si mateixa i són moltes les eleccions que haurà de fer", avisa el Cercle d'Economia a la seva nota d'opinió

"Urgència, sí, perquè és molt el que està en joc i Europa va tard en moltes qüestions, però també confiança", resa un dels primers paràgrafs de la nota d'opinió. Entre les accions destacades, el Cercle cita la creació de l'euro i el mercat únic, la gestió del Brexit i la resolució de la crisi de la covid-19. Ara bé, tal com deia Guardiola al pòdcast de VIA Empresa, no hi ha cap garantia que la resposta comunitària sigui l'adient. "Són moltes les preguntes que Europa ha de contestar-se a si mateixa i són moltes les eleccions que haurà de fer", continua el text de setze pàgines. Tot plegat conclou amb una reivindicació que enllaça directament amb el nom de les jornades: "És hora que Europa es desperti".

Quins són els deures a fer?

La Reunió del Cercle d'Economia repassarà tot allò on Europa ha de millorar a l'hora de traçar aquesta nova estratègia. Una de les prioritats serà revisar les seves aliances comercials, especialment la dels Estats Units. Nadal ha demanat cuidar la "relació privilegiada" amb la primera potència del món, però no oblidar-se que ja no actuarà com "l'aliat incondicional" que havia estat fins ara. Fins i tot, el director general del Cercle espera que aquesta nova relació es mantingui un cop el republicà marxi de la Casa Blanca.

Pel que fa a Rússia i la Xina, la nota proposa "gestionar contradiccions amb molt de tacte". Durant la presentació del text, Nadal i Guardiola han reconegut que és el moment que Europa s'apropi al gegant asiàtic i tingui una "interlocució fluida" amb Xi Jinping. Ara bé, sense caure en el parany de ser un "soci incondicional", tal com succeïa amb Washington.

A més, el Cercle ha suggerit que la UE cerqui noves aliances arreu del Sud Global. En concret, ha citat països com el Canadà, Austràlia, l’Índia, el Brasil, Turquia, l’Aràbia Saudita o Sud-àfrica, els quals "prefereixen unes relacions internacionals no condicionades per la llei del més fort, sinó basades en aliances múltiples i variables".

El Cercle ha asssenyalat les "tecnologies duals" com una de les grans oportunitats que ofereix l'augment de la partida militar

Finalment, en matèria de defensa, l'entitat ha aplaudit la intenció d'augmentar la despesa militar, però ha recalcat que s'ha de fer "de forma conjunta", és a dir, comptar també amb el finançament de fons comunitaris. "Tan important és parlar d'un augment de recursos com ho és parlar de quins són els objectius i les formes de coordinació per assegurar que els recursos es destinen correctament", ha assegurat Nadal, qui també ha mencionat la "cessió de sobirania" com un element clau.

Per la seva banda, Guardiola sí que ha admès que en aquest apartat tan delicat l'esforç haurà de ser "encara més important". Addicionalment, tots dos han assenyalat les "tecnologies duals" com una de les grans oportunitats que ofereix l'augment de la partida militar. Aquestes són les eines que a banda d'utilitzar-se en matèria de defensa, també contenen una utilització que pot millorar el dia a dia de la societat civil. Un cas representatiu serien els satèl·lits de baixa latència.

Les fortaleses d'Europa

Tot i els seus avisos, el Cercle d'Economia ha indicat que la UE disposa de grans actius per revertir la situació, com ara un capital humà de primer nivell; els valors europeus i un gran mercat intern que a vegades no es valora prou. Sobre aquest últim tret, Nadal ha apuntat que és el "gran objecte de desig de tots els actors econòmics rellevants". La nota dona xifres: el mercat intern europeu encara representa el 17% del PIB mundial i és "d'un alt poder adquisitiu".

De fet, el Cercle veu oportunitat fins i tot a les mancances europees. Un exemple: el gap tecnològic que el think tank considera que la UE pateix en comparació amb la Xina i els EUA. "Europa va tard, però mai és massa tard. No és tan important la tecnologia en si com l'aplicació", ha recordat el director general. A la nota d'opinió són més específics i apunten a "sectors interessants" com el biotech, ciències de la vida general, supercomputació o computació quàntica, on Catalunya és un "territori punter". Creuen que tots ells són susceptibles de "canviar de forma radical" la capacitat de competir de les empreses europees.

Jaume Guardiola i Miquel Nadal durant la presentació de la nota d'opinió a la seu del Cercle | Cedida
Jaume Guardiola i Miquel Nadal durant la presentació de la nota d'opinió a la seu del Cercle | Cedida

L'altre cas paradigmàtic és el preu de l'energia, que actualment és tres cops més alt que als EUA i el doble de cara que a la Xina. "L’única forma que el Green Deal sigui acceptable políticament, econòmicament i socialment és si va acompanyat d’una política que doni incentius a la transició i que compensi els sectors perdedors", argumenta la nota, que reclama "apostar per energies renovables" com a única alternativa. Tanmateix, el Cercle ha reconegut que serà difícil calibrar aquesta aposta sense perdre competitivitat en indústries clau com la de l'automòbil. D'acord amb Nadal, però, la resposta apareix a l'informe Draghi.

Amb tot, l'únic interrogant és com finançar totes aquestes qüestions sense renunciar a grans actius comunitaris com l'estat del benestar. A L'empresa al dia, Nadal ja va demanar més eficiència per poder-lo fer viable. A la presentació de la nota ha agregat un nou al·licient: un ritme de creixement econòmic més elevat que l'actual. En qualsevol cas, el Cercle no s'ha amagat i ha concedit que en aquest procés "caldrà fer eleccions i renúncies", tot i que sempre hi ha "escapatòries" com l'endeutament o el finançament comunitari. A la nota es proposa un model mixte entre els fons europeus i estatals. De moment, però, és un interrogant més encabit dins la gran pregunta que esperen respondre el pròxim mes de maig: despertarà a temps Europa?