• Economia
  • És el mercat, amics: l'advertència d'Oliu al Govern espanyol

És el mercat, amics: l'advertència d'Oliu al Govern espanyol

El president del Banc Sabadell veu amb cert optimisme el 2020 però mostra algun dubte amb el govern de PSOE-Unidas Podemos

Josep Oliu, president del Banc Sabadell. | ACN
Josep Oliu, president del Banc Sabadell. | ACN

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha dibuixat unes perspectives econòmiques pel 2020 amb un grau d'incertesa menor que els anys anteriors però amb algunes preocupacions que poden afectar el creixement. Amb un missatge amb cert optimisme i sense mencionar de cap manera una possible recessió. Ho ha fet durant la conferència anual que ofereix a la Cambra de Sabadell.

Josep Oliu ha aprofitat la trobada per llançar una advertència al nou govern espanyol de PSOE i Unidas Podemos: "Les forces del mercat sempre imposen la seva llei i s'ha d'actuar seguint aquestes forces". Tant se val si hi ha governs de dretes o d'esquerres, ha emfatitzat. El mercat i la seva llei sempre s'acaben imposant".

Oliu: "S'ha d'anar molt amb compte a l'hora de prendre mesures"

Una advertència emmarcada en alguns dels reptes que afronta l'Estat, com l'envelliment de la població, la desigualtat o l'habitatge. "S'ha d'anar molt amb compte a l'hora de prendre mesures. Segons quines receptes es prenguin poden generar problemes", ha insistit el president de l'entitat bancari, que ha verbalitzat una certa preocupació del món econòmic amb l'executiu espanyol: "Comença a haver-hi un cert dubte de com evolucionarà l'economia espanyola amb el nou govern".

"El nou govern comença amb un hàndicap perquè hi ha dubtes de com aniran les coses. Vol dir que s'hauran d'esmerçar molt perquè hi ha incertesa", ha sentenciat.

Josep Oliu: "Totes les intervencions que desconeguin les lleis del mercat poden ser perjudicials"

Per Oliu, les mesures per fer front als problemes actuals no poden passar per una major regulació de l'activitat econòmica. Per exemple, pel que fa a l'habitatge, ha assegurat que no hi ha hagut una "pujada desorbitada" del preu i que no hi ha bombolla immobiliària. La "incertesa" apareix per la "tendència intervencionista" en qüestions com el lloguer o les hipoteques. "Totes les intervencions que desconeguin les lleis del mercat poden ser perjudicials", ha recalcat Oliu, que ha demanat "respectar" aquestes lleis.

I també s'ha de respectar el mercat en la lluita contra el canvi climàtic, que considera que s'ha convertit en un tema central de la societat i l'economia i que les empreses ho han d'assumir. Tot i això, adverteix: "Hi ha un perill i una por, no pot ser d'un dia per l'altre. La por és que els reguladors i els polítics es passin". Per això, demana posar en marxa els canvis i les regulacions d'una "manera prudent i equilibrada".

Els treballadors de més edat no són (tan) benvinguts

Un dels reptes principals que afronta l'Estat i que té impacte en l'activitat econòmica és l'envelliment de la població. Aquesta realitat fa trontollar el sistema de pensions públic i obre el debat sobre l'edat de la jubilació. Oliu veu inevitable que s'allargui, però demana fer-ho amb prudència. I és que el màxim responsable del Banc Sabadell ha assegurat que a les empreses no els hi agraden els treballadors de major edat.

"A les empreses ens agrada la gent jove, que està més motivada, treballa més, té més creativitat... La mà d'obra envellida té menys ganes de treballar. Hem de pensar com motivar la gent gran", ha sentenciat.

Josep Oliu: "Abans un comerciant de Barcelona feia molts diners, ara lluita per sobreviure"

El president del Banc Sabadell ha posat de manifest la creixent sensació entre la població de la desigualtat, tot i que considera que "mai hi havia hagut un nivell de vida tan alt".

Una causa d'aquest fet és la transformació que ha propiciat el món digital i el fet que "grans companyies han aconseguit concentrar els diners i perjudicar les petites i mitjanes empreses". "Abans un comerciant de Barcelona feia molts diners, ara lluita per sobreviure", ha resumit.

Brexit i guerra comercial

Amb tot, Josep Oliu espera un any 2020 en el qual Espanya continuï el cicle d'expansió econòmica, mostrant la seva esperança que la reducció del creixement feta pel Fons Monetari Internacional no es compleixi.

Un context que pot ajudar a mantenir el creixement és, segons el financer, la reducció del nivell d'incertesa del Brexit i de la guerra comercial entre Estats Units i la Xina. En aquests casos, "la incertesa serà menys violenta" que durant el 2019. Així, es mostra optimista en què els acords comercials entre les dues superpotències vagin en augment i es consolidin durant el 2020 i que la majoria conservadora al Regne Unit eviti una sortida desordenada de la Unió Europea.

"Veig molt improbable un Brexit dur o desordenat. La incertesa tremenda i les cues de busos al pas de Calais semblen bastant improbables", ha anunciat. Tot i això, alerta que mesures proteccionistes podrien tenir un impacte rellevant en el sector automobilístic i agroalimentari espanyol.