El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat que la recuperació econòmica a Espanya dependrà en bona part de la gestió que els poders polítics facin dels Fons Europeus de Recuperació. Durant la jornada de perspectives de l'economia organitzada per la Cambra de Sabadell, Oliu ha destacat que l'aposta europea és un “estímul sense precedents” que caldrà aprofitar bé.
“La seva utilitat dependrà que podem vèncer els reptes que tenim com a país i com a economia”, ha insisit. En aquest sentit, ha remarcat que és imprescindible “evitar les grans traves burocràtiques” existents a l'Estat i “tenir un marc legal estable”.
La "confiança" en els polítics
A més, la “forma de selecció dels projectes ha de ser rigorosa i professionalitzada”. És per això que, per ara, l'impacte que tindran en l'economia els fons europeus és una incertesa. Les estimacions es mouen entre el 0,9 i el 2,7% del PIB, en funció de la “confiança” que genera el sistema polític.
Oliu ha ressaltat que el coronavirus, i els fons europeus, seran un accelerador de la transformació digital i verda. I ha insistit en la necessitat que les pimes puguin accedir a aquests diners.
Quitances i pagament de deutes
Un altre missatge contundent d'Oliu als governs és referent al condonament del pagament dels crèdits ICO. “No té cap sentit plantejar quitances”, ha assegurat. Segons el mandatari, són els bancs els qui han d'analitzar “cas a cas” la solvència i la viabilitat de les empreses i no hi hauria d'haver un “plantejament general”.
Fer-ho, ha assegurat, seria un “incentiu a no pagar deutes” i “injust” per tots aquells que no van entrar a la línia dels ICO. “No es pot discriminar negativament les empreses que van cobrir amb la seva pròpia liquiditat el pas de la pandèmia sense acudir a les garanties ICO", ha apuntat. “Els crèdits s'han de pagar”, ha reiterat.
Josep Oliu: “Qui està carregant el cost de la crisi són les empreses”
Josep Oliu ha reflexionat al voltant de qui està pagant la crisi del coronavirus a Espanya. Així, ha assegurat que, mentre els treballadors van ser els grans perjudicats el 2008 per l'increment de l'atur, ara són les empreses les qui ho estan patint. “Els ERTO han permès una menor destrucció de l'ocupació”, ha assenyalat.
“Qui està carregant el cost de la crisi són les empreses”, ha sentenciat. Per demostrar-ho, ha explicat que en la remuneració dels assalariats han baixat un 4,8% durant la pandèmia, mentre que els beneficis empresarials ho han fet un 12,5%. Una tendència inversa al 2008.
Inflació i recuperació
De cara al 2021, el president del Banc Sabadell ha assenyalat tres “notícies positives” que poden afavorir la recuperació: l'acord del Brexit, el canvi de govern als Estats Units i els processos de vacunació contra la covid-19.
“El mercat està anunciant una recuperació. Estan cotitzant una recuperació econòmica”, ha assegurat. Tot i això, ha anticipat que la recuperació no serà igual a tot el món. Xina ja ha recuperat el PIB del 2019 i, de fet, l'ha superat. Estats Units ho farà durant aquest 2021. A Europa arribarà a principis de 2022. I Espanya va encara més lent.
En aquest context, Oliu preveu que la inflació pugui aparèixer a mitjà termini, entre altres per l'increment del preu de les matèries primeres. “No ens vindria malament”, ha reconegut.
Bitcoin i criptomonedes
El president del Banc Sabadell ha analitzat el creixement exponencial del valor d'algunes criptomonedes, com el Bitcoin, en màxims històrics. “El sistema financer hi entrarà [en criptomonedes] quan s'hi entri des del punt de vista regulatori”.
Oliu ha alertat que la gran majoria de transaccions internacionals amb aquesta eina són de diners provinents del narcotràfic i activitats il·legals. “Els bancs centrals estan analitzant de quina manera es pot introduir una criptomoneda acceptable i segura”, ha afegit.
“Com que han pujat molt de valor, són un actiu i poden augmentar de valor”, ha reconegut. Tot i això, ho ha diferenciat d'altres valors com l'or, ja que entén que no té un “substrat físic” darrere. Per inversions, ha estat clar: “És com jugar a la ruleta russa”.