• Economia
  • Kenya, terreny predilecte per a les empreses catalanes

Kenya, terreny predilecte per a les empreses catalanes

106 firmes hi exporten de forma regular amb un moviment econòmic de 27 milions d'euros

Imatge del centre de Nairobi | iStock
Imatge del centre de Nairobi | iStock
Barcelona
03 de Novembre de 2022
Act. 05 de Desembre de 2023

Kenya és un país conegut pels seus 580.367 quilòmetres quadrats de superfície i una rica biodiversitat d’animals, un reclam internacional que atrau nombrosos visitants a les seves reserves naturals. Des de l’any 2017, Acció té operativa una oficina a Nairobi, des d’on es facilita l’activitat de les empreses catalanes als principals territoris de l’Àfrica Oriental: Ruanda, Uganda, Etiòpia i Tanzània. 

El sector agrícola i tota la seva cadena de valor és un dels principals motors de l’economia del país africà i l’entorn. Tot i que l’exportació de flor tallada, cafè o verdures és la carta de presentació de Kenya al món, “l’agroprocessament va guanyant importància”, destaca Robert Bach, director de l’oficina d’Acció a Nairobi. 

El canvi de tendència s’observa en les dades oficials. Segons els registres de finals de l’any 2021, el negoci dels serveis ja representa el 47,5% del PIB kenyà, per davant de l’agricultura (34,5%) i la indústria (17,8%). “Parlem d’un país que assisteix a l’aparició d’una classe mitjana i, per tant, nous hàbits de consum”, descriu el representant de la Generalitat.

Una representació de 106 empreses 


Mediapro, Glovo i Trama TecnoAmbiental (Energies renovables i sostenibilitat) són les úniques empreses que compten amb una oficina estable a Kènia. En els darrers dotze mesos, la plataforma de repartiment dirigida per Òscar Pierre i Sacha Michaud ha invertit 50 milions d'euros per accelerar el seu aterratge al continent amb l’objectiu de donar servei a 6,5 milions de persones.

Un total de 106 firmes catalanes tenen la condició d’exportadores regulars

Ara bé, la principal potencialitat de Catalunya a la regió és l’exportació i el treball per projectes. Un total de 106 firmes catalanes tenen la condició d’exportadores regulars, és a dir, moviments registrats en els darrers quatre anys. Des del 2020 fins l’actualitat, sota el context de la pandèmia, l’activitat exportadora a Kenya se situa en una forquilla d’entre 25 i 27 milions d’euros, una mica inferior als 35 milions del 2019. Catalunya representa el 25,7% de les exportacions estatals al país africà. Els negocis vinculats a les TIC, la digitalització, la salut o la indústria farmacèutica són els àmbits més emergents. 

La covid-19, punt d’inflexió 


A partir de l’esclat de la pandèmia, Acció va elaborar un informe amb 200 oportunitats de negoci al món per a les empreses, a partir de les característiques i les singularitats del teixit empresarial català. La connectivitat 5G, la impressió 3D, el disseny avançat de medicaments i la intel·ligència artificial són els camps més destacats, a escala internacional. 

Les autoritats locals volen disminuir el pes de les importacions en el dia a dia de la seva economia

Pel que fa a Kenya, des de l’oficina catalana a Nairobi vaticinen que la maquinària industrial, l’electrònica, la salut, la indústria farmacèutica, el packaging, la digitalització, la construcció, la logística o la cosmètica tindran un paper molt actiu en el futur desenvolupament econòmic del país. Les autoritats locals volen disminuir el pes de les importacions en el dia a dia de la seva economia i, per aquesta raó, a curt i mitjà termini aposten per la compra d’equipaments per reforçar la producció local. A tall d’exemple, Kenya importa més del 70% dels medicaments consumits.