Qui és Vitali Klitschko? Nomenat per alguns com l'"Heroi d'Ucraïna" per les seves victòries a dalt del ring com a boxejador, ara és un dels polítics més importants d'Ucraïna. De 51 anys, l’amant de la boxa també té un doctorat en Ciències de l'Esport i la seva carrera política va començar el 2004 quan va donar suport al candidat presidencial Viktor Yúshchenko. Als quadrilàters no li va anar malament: amb els 2,01 metres d'altura i els 110 quilos, va aconseguir 15 títols mundials de pes pesant en diferents categories entre el 1999 i el 2012.
Posteriorment, es va convertir en assessor de Yúshchenko i el 2010 va fundar l'Aliança Democràtica Ucraïnesa per a la Reforma (UDAR). Com a conseqüència, va estar al Parlament d'Ucraïna del 2012 al 2014 i actualment és alcalde de Kíiv. En diverses ocasions se l'ha vist entrenar amb l'Exèrcit d'Ucraïna en tàctiques de guerra per enfrontar Rússia.
Passat, present i futur a Kíiv
A la ponència celebrada a l’Smart City Expo Congress de Barcelona, sota el nom Building a Future-Ready Kyiv, el polític ucraïnès explica davant del nombrós públic congregat que “tot just recuperant-se de la pandèmia, la ciutat s'enfronta a una crisi encara més gran: una lluita per la supervivència”. En aquesta sessió, Klitschko ha detallat l'experiència de Kíiv i ha descrit com les tecnologies digitals preparades per al futur poden ajudar les ciutats a mantenir-se resilients fins i tot davant dels reptes més difícils, com ara una invasió per la força i injustificada.
"Des del 2016 que vam començar a prioritzar la tecnologia digital a la nostra ciutat. Vam començar a fer pàrquings intel·ligents, àmplia connexió d'internet a tota la capital, més de 7.000 càmeres que graven als carrers, aplicacions per fer peticions online, gestions administratives en línia o bitllets digitals de transport, entre d'altres", apunta el polític. "La covid-19 i la pandèmia ens va permetre el treball híbrid en la majoria de causes i vam aprofitar per fer pedagogia amb noves accions, com ara apostar per la sostenibilitat, el treball, la salut, fer més comunitat i millorar les cases per fer-les confortables per qualsevol situació", continua.
Klitschko (alcalde de Kíiv): "En aquests moments, els habitants de Kíiv han de protegir-se, trobar la forma d'aconseguir menjar i medicines, enmig d'explosions i molt silenci i intoxicació digital"
Malauradament, va aparèixer la guerra el febrer de 2022. "La guerra a Ucraïna és terrible i és una barbàrie que no pot tenir lloc en ple segle XXI, ja que s'han destruït infraestructures i vides", continua. "Tot està canviant, però és important entendre que perdre i caure no és una opció. Estem fomentant les bones comunicacions entre ciutadans, a part de donar objectius i instruccions contínuament", destaca l'alcalde. "En aquests moments, els habitants de Kíiv han de protegir-se, trobar la forma d'aconseguir menjar i medicines, enmig d'explosions i molt silenci i intoxicació digital", afegeix Klitschko.
Kiev digital, com a cas d'èxit
Durant els nou mesos que fa que dura la guerra, l'aplicació Kiev Digital s'ha convertit en un assistent digital que ha salvat vides. "L'experiència d'apostar per una smart city abans de la pandèmia i durant el transcurs de la covid-19 ens ha permès adaptar-nos ràpidament a les necessitats de la gent i de la població en aquests moments". Aquesta aplicació, que la majoria de la població té descarregada, compta amb avisos de llançaments de bombes, temàtica relacionada amb els militars ucraïnesos, informació oficial, mapes, on estan ubicades les defenses i també on poden trobar punts de menjar i farmàcies a prop de la seva llar. Fins i tot compten amb les benzineres que hi ha pròxim a les seves llars, on es pot llançar la brossa i telèfons d'emergència, entre d'altres.
L'aplicació Kiev Digital s'ha convertit en un assistent digital que ha salvat vides
"Des del 24 de febrer de 2022, l'aplicació ha avisat més de 600 vegades als ciutadans que es refugien als búnquers per llançament de bombes", apunta l'alcalde de la capital ucraïnesa. "Actualment, Rússia ha destruït el 40% de les nostres fonts d'energia i és un gran genocidi perquè volen que ens quedem congelats durant un hivern que es preveu amb temperatures per sota dels 10 o 20 graus". "Volen que la nostra població estigui depressiva i enfadada. Però ho tenim clar: encara que tot estigui fosc, no perdem la resiliència", conclou.