• Economia
  • L'Ajuntament rescindeix el contracte d'obres del túnel de Glòries

L'Ajuntament rescindeix el contracte d'obres del túnel de Glòries

Les empreses rebutgen la responsabilitat que se'ls atribueix en la demora i el sobrecost de les obres

Les obres a la plaça de les Glòries, aturades fins la nova licitació
Les obres a la plaça de les Glòries, aturades fins la nova licitació
ACN
25 d'Abril de 2017
El consell d'administració de BIMSA ha decidit rescindir el contracte del túnel de Glòries tot i que no ha obtingut l'aval polític de l'oposició durant la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. El director general de BIMSA, Ángel Sánchez, ha explicat que l'aturada de les obres no serà immediata, sinó que primer caldrà fer uns treballs en matèria de seguretat. Així, es finalitzaran dos col·lectors i les feines de manteniment del tancat, entre altres qüestions. Això durarà aproximadament un mes o un mes i mig. El nou projecte es licitarà al juliol per uns 40 milions d'euros, amb la previsió d'adjudicar-lo i començar les obres al gener del 2018. El consistori estudiarà que l'actual Unió Temporal d'Empreses (UTE) constructora no pugui presentar-s'hi.

L'Ajuntament ha fet valer la seva majoria en el consell d'administració de BIMSA per tirar endavant la rescissió del contracte del túnel de Glòries. Prèviament ha celebrat una comissió d'Urbanisme per intentar aconseguir l'aval polític, però tots els grups de l'oposició excepte la CUP hi han votat en contra.

En la votació al consell posterior, tres persones han votat en contra de la rescissió i onze a favor, amb l'abstenció del PPC. La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que ara caldrà calcular les sancions pels endarreriments en les obres i els danys i perjudicis que se'n deriven. A més, s'estudiarà si es poden inhabilitar les empreses constructores actuals de cara a la licitació del nou projecte.

La nova licitació rondarà els 40 MEUR i correspon al 30% del projecte total. En concret, Sánchez ha estimat uns 39,2 milions incloent també els treballs de reinici de l'obra. A això li ha sumat altres costos fruit de l'aturada, com per exemple els 23.000 euros al mes que costarà vigilar el recinte. El govern calcula que el podrà licitar al juliol i adjudicar al gener, reprenent les obres aquest mateix mes. Les obres durarien dos anys. El projecte inicial es va licitar per 80 milions d'euros, però es va adjudicar per 60. Estan executats uns 43 milions (un 70%).

En resposta als auguris de judicialització que fa l'oposició, Sánchez ha argumentat que els sobrecostos i els endarreriments registrats en aquest projecte justifiquen una rescissió segons el contracte signat.

Les empreses constructores rebutgen la responsabilitat
La Unió Temporal d'Empreses (UTE) encarregada de l'obra del túnel de Glòries de Barcelona no comparteix la decisió de l'Ajuntament de rescindir-li el contracte. La UTE ha manifestat a través d'un comunicat que "respecta" l'opció de l'equip de govern però rebutja la "responsabilitat" que se li atribueix pel que fa als "retards i sobrecostos" de l'obra. En aquest sentit s'apunta que l'UTE "va haver d'assumir" un projecte constructiu "que no es corresponia amb la realitat a peu d'obra". Tot i això, continua la nota, les feines encomanades fins ara "s'han continuat executant amb normalitat". També s'indica que l'UTE ha col·laborat "en tot moment" amb tots els agents del procés "per evitar la paralització de l'execució de l'obra".

Les empreses concessionàries de l'obra resten ara "a l'espera" de la comunicació oficial de la decisió final de l'Ajuntament "per estudiar els termes de la rescissió".