• Economia
  • "L'ecosistema català d'emprenedoria té un problema"

"L'ecosistema català d'emprenedoria té un problema"

L'emprenedor Olivier Plante ha guanyat amb l'app Thingthing un dels 4YFN Awards, en la categoria de Disruptive by Mobile

Plante, amb la resta de l'equip de Thingthing
Plante, amb la resta de l'equip de Thingthing
Neus Navarro
26 de Febrer de 2016
Act. 26 de Febrer de 2016
Entrevistem a Olivier Plante (@oplante) just quan acaba de baixar de l'escenari amb el reconeixement del seu 4 Years From Now (4YFN) Award a la mà. Competia amb altres start-ups (OffLA, What3words, Fruit Bull, Numbercon, Jack 45, Authenteq i Agroptima), però la seva aplicació per organitzar al núvol tots els documents que un desitja i disposar d'ells al teclat, Thingthing, ha convençut al jurat, premiant-lo en la categoria Disruptive by Mobile.

Thingthing és una aplicació mòbil que s'instal·la al teclat i que col·loca en una barra superior l'accés a documents, fotografies, etc. dins d'ell mateix, i que permet utilitzar mentre s'està escrivint i/o enviant missatges. "És alguna cosa més que un teclat, pot convertir-se en el teclat principal del dispositiu", explica.

Thingthing permet compartir arxius, dades i informació amb una barra ubicada al teclat.


Exultant pel guardó, Plante no dissimula: ha passat pel 4YFN cercant socis. "Necessitem donar forma a les nostres necessitats futures i també ens cal la incorporació de nous inversors; necessitem capital per arribar al públic", explica a VIA Empresa.

Minuts abans de la seva proclamació com a guanyador, altre emprenedor, José Luis Vilar, cofundador de Caravelo, la start-up guanyadora en 2015, havia fet el seu discurs encoratjador, destacant la importància que la cobertura dels mitjans de comunicació han tingut per al creixement en aquest últim any del seu projecte. Preguntem a Plante sobre la qüestió i és ràpid contestant: "Espero tenir una bona relació amb la premsa per aconseguir que el que estem fent es vegi també a l'exterior". No només és conscient dels mitjans, sinó que durant el certamen també s'ha preocupat d'entrevistar-se amb diferents inversors tant en les trobades cara a cara com en els diferents speed dating i assegura tenir-ne ja "una gran quantitat d'inversors interessants".

Londinenc i català 
Emprenedor londinenc, Olivier Plante treballa entre el mercat català –des de fa sis anys- i l'anglès. A Barcelona ho fa des de l'espai de coworking del barri de Gràcia Betahaus, i a Londres viatja sovint, ja que forma part de SeedCamp, un fons d'inversió per a emprenedors. "Seedcamp és un fons increïble, el primer a posar els diners i també a ajudar i donar forma al futur de la teva empresa com una firma amb socis, amb l'equip adequat, amb la contractació de comercialització...", explica.

Plante, durant el seu pitch al 4YFN Awards. 4YFN

El seu equip és sobretot català i ell se sent també una mica del país, la qual cosa no evita que sigui crític amb el funcionament de l'ecosistema emprenedor perque, en comparació amb altres mercats, Plante hi veu algunes deficiències notables. "Honestament, crec que hi ha un problema a Barcelona, a Espanya, en termes d'ecosistema. He vist una gran quantitat d'empreses copiant un model i portant-lo aquí", apunta rotund. En la seva opinió, es necessita un canvi. "No té sentit copiar i enganxar una cosa. És un problema perquè necessitem totes les inversions possibles i creure en les persones. Si volem realment canviar per complet la indústria, hem de liderar el canvi", apunta.

Falta d'innovació, per tant?, preguntem al flamant guanyador, que no dubta a ser crític de nou. "No ho sé, però el futur és gran i ho diem, però ningú ho entén. Crec que França és un bon exemple, ja que ha estat treballant molts anys per canviar l'ambient tòxic que hi havia i la manera de pensar de l'emprenedor francès", comenta. En la seva opinió, Espanya ha de canviar: "Crec que seria un començament, però només el principi", clou.