• Economia
  • L'Estat destinarà menys diners a Catalunya aquest 2017

L'Estat destinarà menys diners a Catalunya aquest 2017

Els Pressupostos Generals de l'Estat contemplen una partida 30 milions d'euros inferior a la de l'any passat

El Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
Redacció VIA Empresa
04 d'Abril de 2017
Act. 04 d'Abril de 2017

L'Estat destinarà menys diners a Catalunya aquest 2017. Concretament 1.149, 58 milions d'euros, un 13,4% del total, segons s'indica en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat presentat pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Així, mentre l'any passat es van destinar a Catalunya 1.179 milions d'euros, el 10,7% del total, enguany la partida catalana es retalla en 30 milions d'euros. Tot i que aquesta xifra torna a nivells del 2011, l'Estat espanyol encara destina una quantitat menor del que li tocaria al Principat per la seva aportació al PIB del conjunt d'Espanya i que per llei li pertocarien.

Tot i que és superior al 9,5% de 2015 i el 9,6% de 2014, queda molt lluny dels màxims del 15,2% del període 2009-2011 o del 15,6% destinat entre els anys 2004 i 2005.

En la presentació del PGE d'aquest dimarts queden diluïdes les promeses que va fer el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, d'invertir més de 4.000 milions d'euros en infraestructures a Catalunya. En aquest sentit, Montoro ha precisat que el programa presentat per Rajoy es basa en aquests pressupostos però s'afermarà l'any vinent.

La menor inversió en infraestructures des de l'inici de la crisi
De fet, la inversió en infraestructures presentada per Montoro en aquests PGE serà la més baixa des de l'inici de la crisi, concretament de 7.540 milions d'euros, la qual cosa suposa el menor import per a aquesta partida de l'última dècada, des del 2007.

Les infraestructures de transport acaparen el 85% d'aquesta inversió, atès que sumen 6.452 milions d'euros i els ferrocarrils s'emporten el gruix de la inversió amb més de 3.000 milions d'euros dels quals 2.330 milions es destinaran a seguir executant les línies ferroviàries de l'Alta Velocitat actualment en construcció.

La inversió total en infraestructura prevista per 2017, a més de ser la menor respecte a la reflectida en els projectes del PGE dels últims deu anys, és substancialment inferior a la dels últims Pressupostos, els del 2015, que van contemplar una partida d'11.317 milions d'euros.

Malgrat tot això, el Govern assenyala la "inversió pública en infraestructures com una prioritat de la despesa pública i un instrument bàsic per dinamitzar l'economia, augmentar la productivitat, garantir el funcionament del mercat de béns i serveis, la vertebració del territori i el desenvolupament de les zones més afavorides".

Menys ingressos i partida per a pensions
El pressupost consolidat d'ingressos serà de 292.090,86 milions d'euros, cosa que representa una caiguda del 2,3% respecte al pressupost anterior. La recaptació d'IRPF, Societats i cotitzacions caurà un 3,4% i els impostos indirectes recaptaran conjuntament uns 56.500 milions d'euros.

Així mateix aquests PGE inclouen, a la vista de la seva situació financera, un préstec de l'Estat a la Seguretat Social per import de 10.192 milions d'euros per garantir que el sistema pugui complir amb el pagament de prestacions.

Montoro ha apuntat que per atendre "exclusivament" les insuficiències de finançament de les pensions contributives, la Seguretat Social també aplicarà aquest any el règim excepcional de disposició d'actius del Fons de Reserva, per la qual cosa no resultarà d'aplicació el límit del 3% sobre el crèdit inicial per a pensions.

Segons subratlla l'Executiu, les línies d'actuació del pressupost de la Seguretat Social per al 2017 "aniran encaminades a garantir la sostenibilitat financera del sistema, que és una de les prioritats essencials del Govern espanyol".

Menys pels aturats
Montoro destinarà enguany un total de 18.318 milions d'euros al pagament de prestacions per a atur aquest any, la qual cosa representa un 6,6% menys en comparació del pressupost del 2016, quan es va assignar a aquesta partida una mica més de 19.000 milions d'euros.

L'Executiu subratlla que els programes del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SPEE) veuran aquest any retallat el seu pressupost un 3,9%, fins als 23.994 milions d'euros, per la "contínua reducció de l'atur" motivada per la millora de l'economia i del mercat laboral.

Educació i sanitat, estancades
La despesa en Educació el 2017 s'eleva en aquests PGE fins als 2.525 milions d'euros, un 1,7% més (41 milions) que en l'exercici anterior. Com aquesta competència està transferida, el gruix d'aquesta partida, el 60%, es destina a beques i ajudes a estudiants i només creix un 0,3%. Els diners destinats a infantil i primària cauen un 2% fins a 159 milions d'euros i la partida per secundària baixa un 6% fins a 429 milions d'euros.

Per la seva banda, la dotació per a les polítiques de Sanitat inclosa dins del projecte ascendeix a 4.093 milions d'euros, la qual cosa representa, respecte a l'exercici anterior, un increment del 2,3%. 

Més despesa per la Casa del Rei i defensa
El pressupost del Ministeri de Defensa per aquest any puja un 32% en incloure el pagament dels programes especials d'armament, que en exercicis anteriors s'havien finançat mitjançant crèdits extraordinaris aprovats via decret-llei. La dotació de Defensa per a l'exercici 2017 és de 5.758 milions d'euros, als quals s'han de sumar 1.818 milions dels programes d'armament.

Així mateix, el projecte proposa augmentar la partida destinada a la Casa del Rei per primer cop en tres anys en 40.000 euros fins als 7,82 milions d'euros.