• Economia
  • L'oli de Lleida: compra a l'exterior i especialització

L'oli de Lleida: compra a l'exterior i especialització

Les importacions de les empreses lleidatanes creixen més d'un 500% el darrer any, especialment per les adquisicions d'oliva a Tunísia, Argentina i Algèria 

Un treballador abocant les olives descongelades al molí per ser transformades en oli d'oliva verge extra en ple mes de juliol
Un treballador abocant les olives descongelades al molí per ser transformades en oli d'oliva verge extra en ple mes de juliol
David Rodríguez
12 de Febrer de 2016
L'oli d'oliva s'ha consolidat com el segon producte alimentari més exportat des de Lleida, després de la fruita fresca. El 2015, les vendes a l'exterior s'han incrementat un 9,63%, passant dels 167,21 milions d'euros als 183,32. Però les dades de la balança comercial presentada per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida mostren una altra dada sorprenent: les importacions han augmentat un 553%, situant-se darrere els cereals en l'apartat de compres a l'exterior. Per què es produeix aquesta situació?

El responsable del departament del comerç exterior de la Cambra, Jordi Quejido, troba l'explicació "en les adquisicions d'algunes grans empreses, que tenen conreus a països com Tunísia, Algèria o Argentina i que l'envasen a les plantes lleidatanes". Quejido afegeix que el fenomen es va produir l'any passat perquè, en altres ocasions, les companyies exportaven directament des del lloc de producció. La tendència ha provocat que les importacions d'oli d'oliva passin dels 7,57 milions als 49,45.

La bona salut de les exportacions 
Malgrat aquesta situació, Quejido recorda el bon moment en l'àmbit de les transaccions comercials que viuen les companyies lleidatanes. De fet Lleida va ser l'any passat l'única demarcació catalana en què el superàvit va ser positiu. "La pujada espectacular de les importacions és un tema puntual que no amaga la gran aposta per les exportacions que les firmes fan mitjançant la qualitat i l'especialització".



Un dels exemples que cita Quejido el podem trobar en Molí Duran, una empresa de Sant Martí de Maldà (l'Urgell), que des de 1895 produeix oli d'oliva verge extra de la varietat arbequina. El seu mètode de producció està basat en la mòlta per pedres en fred. "El nostre oli no té cap tipus d'additiu i hem intentat conservar els sistemes tradicionals d'elaboració, adaptant-los a la modernitat", explica Sara Petit, una de les sòcies.

L'especialització amb l'oli ecològic 
Fa quatre anys, Molí Duran va començar a produir oli d'oliva extra verge ecològic. Petit assenyala que aquest canvi va significar una adaptació de tot el procés d'elaboració. L'empresa lleidatana comercialitza dues línies d'oli: la verge extra i la verge extra ecològica en ampolles de vidre i llaunes de 500 mil·lilitres, 3 i 5 litres.



Petit comenta la reorientació que va iniciar la companyia fa una dècada. "Ens vam adonar que no podíem competir en grans volums. Per això, la nostra aposta es va centrar en una producció reduïda i seleccionada. Al final, ens interessa que vingui molta gent i compri molt".

Molí Duran forma part del clúster Catalonia Gourmet i produeix 25.000 litres d'oli d'oliva verge extra i 7.000 litres d'oli verge anuals. Tota la collita es realitza amb el sistema ecològic. "Hem intentat respectar la fórmula d'extracció de tota la vida, basada en el molturat en pedra". Gràcies a aquest mètode manual, les olives es traslladen fins a les pedres del molí.

Allà, es parteixen, però sense triturar el pinyol, el que permet conservar el gust suau i afruitat. Molí Duran va diversificar la seva producció el 2010 i va començar a elaborar i comercialitzar vi ecològic. "Sempre hem tingut la idea d'una venda de proximitat, en la qual la gent fins i tot ve a comprar-nos a casa. Mai hem volgut anar a la Xina a exportar els nostres vins o olis".

La filosofia de la petita companyia de Sant Martí de Riucorb se sustenta en el concepte de producció natural que es troba en les botigues petites de barri en l'àmbit. "Ens allunyem del sector gurmet, això si, sense renunciar a l'especialització que ens permet la mòlta de les pedres en fred". Aquest és i seguirà sent el seu valor afegit.