• Economia
  • La banca guanya un 23% més el 2018, mentre es lamenta de pagar "molts impostos"

La banca guanya un 23% més el 2018, mentre es lamenta de pagar "molts impostos"

El president de l'Associació Espanyola de la Banca demana estabilitat i certesa normativa "per mantenir la viabilitat del sector"

El nombre de banquers que cobren més d'un milió d'euros puja un 73% a Espanya | iStock
El nombre de banquers que cobren més d'un milió d'euros puja un 73% a Espanya | iStock
Redacció VIA Empresa
Barcelona
26 d'Abril de 2019

El sector bancari "ja paga molts impostos". Amb aquestes paraules, el president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, ha volgut deixar ben clar que les entitats que formen part de la patronal no han rebut "ni un euro" d'ajudes públiques, sinó que "han contribuït amb 20.000 milions d'euros per ajudar a les caixes d'estalvis, que van ser les que van tenir problemes" durant el rescat bancari del 2012. Després de presentar els resultats del 2018 de la banca, que ha guanyant un 23% més -14.846 milions d'euros-, Roldán s'ha lamentat que "la banca és el segon sector que més impostos paga" i estima que se situen en el 24% de la base imposable.

 

En aquest sentit, el president de l'AEB ha criticat que es calculi l'import pagat en impostos prenent com a base els resultats consolidats i es compari amb tot el que es paga a Espanya ja que considera que en aquestes dades s'inclouen els guanys ja gravats en països estrangers. "Paguem molts impostos, com qualsevol altre contribuent, i estem contents de fer-ho", ha subratllat.

 

Al mateix temps, Roldán ha demanat estabilitat i certesa normativa "per mantenir la viabilitat del sector". A parer seu, "és necessària l'existència d'una norma estable que ens permeti tenir un horitzó temporal".

La desacceleració de l'economia

En un altre ordre de les coses, Roldán ha volgut advertir de la desacceleració de l'economia global, que també afecta Espanya, motiu pel qual demana al Govern que surti de les eleccions del 28-A que "treballi pensant en les necessitats de l'economia espanyola".

Ara bé, el president de l'AEB ha recordat que Espanya continua creixent més que la mitjana de la zona euro i ha aprofitat l'ocasió per demanar al nou executiu que faci "ajustaments fiscals compatibles amb la millora de la qualitat de la despesa pública, l'increment de la productivitat i una progressiva transformació cap a una economia sostenible".

D'altra banda, el crèdit a la clientela ha crescut un 2,6% superant els 1.500 milions d'euros, xifra que representa el 60% del balanç consolidat dels bancs amb una morositat del 4,1%, mig punt menys que la registrada el 2017. A més, els dipòsits han superat els 1.400 milions d'euros després de créixer un 2%, mentre que les despeses d'explotació s'han reduït un 1,2%.

Aquestes entitats, han guanyat 8.387 milions d'euros, mentre que el 2017 van perdre 6.554 milions d'euros, sobretot, pel Banco Popular.