• Economia
  • La contractació logística es dispara un 38% a Barcelona

La contractació logística es dispara un 38% a Barcelona

El nou sòl per aquesta activitat creix a la capital catalana al primer trimestre mentre cau un 13% a Madrid

El sòl logístic a Barcelona és molt preuat
El sòl logístic a Barcelona és molt preuat
Europa Press
18 d'Abril de 2017
Act. 18 d'Abril de 2017
La contractació de sòl logístic al primer trimestre ha assolit els 130.000 metres quadrats a Madrid i els 125.000 metres quadrats a Barcelona, la qual cosa suposa una baixada del 13% i un augment del 38% respectivament, segons l'Informe sobre el Mercat Logístic a Barcelona i Madrid elaborat per la companyia internacional de consultoria i serveis immobiliaris CBRE.

Segons l'estudi, la reducció en la contractació del mercat de la capital "no ha estat significativa" i el trimestre ha estat "positiu" en termes generals, ja que espera que en els propers trimestres se signin "operacions significatives que tornin a posar en nombres positius l'absorció a Madrid".

En concret, la demanda ha respost principalment a l'arribada de XPO a una superfície de 47.934 metres quadrats a Cabanillas del Campo, a la contractació de 14.400 metres quadrats per part de Transaher a Camarma de Esteruelas, d'11.200 metres quadrats per la companyia Xarxa Logística a Cabanillas del Campo i a l'arribada de l'ONG Remar España a una nau de 8.184 metres quadrats en el municipi d'Alcorcón.

Segons CBRE, aquestes operacions han desencadenat la bipolarització a les zones A-2 i A-4, mentre que a la zona intermèdia (zona regional) hi ha menor interès pels operadors logístics.

A més, assenyala que la influència de l'ecommerce serà notable en totes les contractacions i es notarà especialment en els propers trimestres.

Així, la major part de la contractació en el període analitzat s'ha registrat a l'A-2, amb un total de 97.000 metres quadrats demandats i nou operacions d'un total de 17; mentre que la zona de l'A-4 es posiciona com la segona àrea més sol·licitada, amb 20.000 metres quadrats contractats i cinc operacions.

Plena ocupació a la primera corona de Barcelona
La contractació de la capital catalana no s'ha desenvolupat de manera semblant en totes les zones a causa de l'escassetat d'espais tant a la corona u, on no hi ha superfície per a demandes de més de 10.000 metres quadrats, com a la corona dos.

Així, la que més contractació ha rebut en els tres primers mesos de l'any ha estat la corona tres, amb gairebé un 60% del total, fins als 73.000 metres quadrats, davant dels 36.248 metres quadrats de la corona dos i els 15.350 metres quadrats de la corona u.

L'increment en la corona tres s'ha disparat pel prelloguer de 55.000 metres quadrats que ha dut a terme el grup immobiliari Prologis a l'empresa ID Logistics a la localitat de La Bisbal del Penedès i al subarrendament d'una superfície de 15.000 metres quadrats a Santa Oliva per part del líder en el sector logístic DHL.

A la corona dos cal destacar el prelloguer de 14.000 metres quadrats a Martorell per l'empresa de transport i logística Fercam.

Segons el director nacional d'Industrial i Logística de CBRE, Alberto Larrazábal, l'escassetat de disponibilitat ha donat lloc al desenvolupament de projectes "clau en mà" com els que s'estan desenvolupant en la segona i la tercera corona de Barcelona, una fórmula que provoca que el mercat "estengui a nous desenvolupaments que fan necessari prestar nous serveis a empreses i operadors logístics, adoptant les especificacions constructives i els immobles als seus models de negoci".

En aquest sentit, la consultora ha constatat que els operadors lligats al sector ecommerce, alimentació i distribució han signat les transaccions més significatives i han realitzat les inversions de més volum.

A més, la taxa disponible ha disminuït fins al 3,8%, sent "crítica" la baixa disponibilitat a la primera corona, on es xifra en l'1,2% amb 9.469 metres quadrats, mentre que a la segona corona existeixen 47.000 metres quadrats i a la tercera, 118.000 metres quadrats.