• Economia
  • Com serà la fàbrica del futur?

Com serà la fàbrica del futur?

El nou model d'indústria és 4.0 i es tracta de plantes de producció que incorporen la tecnologia per fer un ús més eficient dels recursos

La incorporació dels autòmats en les fàbriques és ja una realitat
La incorporació dels autòmats en les fàbriques és ja una realitat
Anna Roca
Barcelona
08 de Juny de 2017

Quan parlem de fàbrica sempre ens vénen al cap xemeneies, fum, brutícia i màquines enormes. Ara, però, això ha canviat.  Cada cop més les indústries es perceben com espais endreçats i on els empleats agafen molta importància a l'haver de controlar sistemes més complexos. "Actualment són espais nets i tecnològics", descriu el director de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) Tech Factory, Oriol Pasqual, que subratlla que en aquesta quarta revolució industrial que comença "les fàbriques intel·ligents seran capaces de fer un ús més eficient dels recursos i amb pocs inputs es podrà produir més".

 

Però, com serà la fàbrica del futur? És una pregunta que obre molts interrogants i ens situa a les portes d'un nou moviment. Un procés en què la confluència entre la tecnologia, la fabricació digital i additiva i la gestió del Big Data passen a estar al centre de l'estructura de la nova indústria. Especialistes en el camp, com el director general d'Espanya i Portugal de Festo, Xavier Segura, coincideixen en el fet que la fàbrica del futur "estarà totalment connectada a escala mundial i s'ajustarà a la demanda".

Pasqual: "Les fàbriques intel·ligents faran un ús més eficient dels recursos i amb pocs inputs es podrà produir més"

Tant és així, que fins i tot alguns s'atreveixen a definir-la com "aquell taller on la intervenció de la persona serà molt puntual i en aplicacions o en punts de l'empresa on l'empleat aporti un valor", descriu Albert Brufau, responsable de màrqueting digital a Espanya d'Igus, empresa fabricant de cadenes portacables.

 

Oriol Pasqual durant una sessió d'assessorament a l'IQS Tech Factory. Cedida. 

La posició de Catalunya en aquest procés 

El concepte d'Indústria 4.0 neix a Alemanya gràcies al model de recerca connectada a la indústria, segons coincideixen els professionals. Precisament per aquest motiu ha esdevingut el país que lidera el moviment i s'ha convertit en el model a seguir per a moltes empreses del sector.

Així ho percep Brufau quan afirma que "Catalunya té una posició d'avantatge respecte a l'Estat espanyol. Ara bé, si la comparem amb Europa encara està bastant enrere". Perquè la posició catalana millori les empreses han d'estar disposades a invertir en tecnologia com la millor forma d'adaptar-se al mercat. Festo -companyia que es dedica a fabricar components o solucions per a l'automatització industrial- inverteix el 7% de la facturació global –uns 3.000 milions d'euros- a R+D i gairebé l'1,7% a la formació dels empleats en aquest àmbit.

Amb aquesta percepció positiva es manifesta el director de l'IQS quan detalla que "la indústria catalana és molt innovadora, es transforma molt ràpid i se sap adaptar a les noves tecnologies".

El director general a Espanya i Portugal de Festo, Xavier Segura. Cedida. 

Els fonaments de la indústria 4.0 

I quina és la base de la quarta revolució tecnològica? Els seus fonaments parteixen de conceptes com la connectivitat, la realitat augmentada i els sistemes ciberfísics que "al final són components intel·ligents que inclouen connectivitat i que permeten que les xarxes de comunicació no siguin tan jerarquitzades", subratlla Segura. La llista també inclou "la visió artificial i els robots col·laboratius", afegeix Brufau, elements que permeten avançar cap a la fàbrica intel·ligent.

Si es posa el focus en el darrer concepte s'evidencia que la indústria 4.0 està facilitant la integració dels autòmats en els equips de treball. "La robòtica industrial està avançant cap a la robòtica col·laborativa en la qual l'home i la màquina treballen conjuntament interactuant. I aquest fenomen ja és una realitat en les plantes de producció", explica Pasqual a VIA Empresa.

 

El responsable de màrqueting digital a Espanya d'Igus, Albert Brufat. VIA Empresa.  


El valor afegit de la tecnologia digital 

"La indústria 4.0 serà més responsable i canviarà la manera de fabricar", remarca el responsable mundial de distribució i vendes d'HP, Àlex Monino. Permetrà una fabricació més distribuïda i no tan centralitzada com la que existeix actualment. A més a més, "la tecnologia farà que molts productes tornin a tenir una fabricacióméslocal". Un altre dels avantatges que pot tenir la incorporació de la tecnologia digital a les empreses és que "es reduiran els residus i donarà lloc a un producte i a una producció més sostenible", continua.

D'altra banda, la digitalització dels processos industrials ha provocat el sorgiment de les microfàbriques, que són aquelles plantes que "utilitzen les tecnologies per a la fabricació digital i additiva i alhora tenen uns costos d'implementació menors que la fàbrica tradicional", assenyala Pasqual.

Monino: "La tecnologia farà que molts productes tornin a tenir una fabricació més local"

El talent dels emprenedors 

Actualment, la tecnologia ja incorpora els conceptes que defineixen la indústria 4.0. El problema és que "les persones i les empreses encara no estem preparades per assumir aquesta tecnologia", lamenta Segura. Perquè això passi, cal un procés que vagi "des de la indústria però també des de les universitats i els sectors professionals per tenir personal qualificat", conclou. És necessari que des de la direcció de l'empresa es dugui a terme el pas cap a una fàbrica més digitalitzada, però "serà quan s'incorporin persones ja tecnològicament nascudes en aquest entorn quan es farà un salt qualitatiu important", subratlla el director general de Festo.

Ara bé, des d'HP tenen una visió i és la d'agafar el rol de lideratge en aquesta nova revolució industrial. Però per avançar "cal fer-ho a través de partnerships i aliances", explica Monino. En aquestes aliances la pime juga un paper determinant, sobretot la que treballa amb tecnologia 3D, ja que aquesta, continua, "dotarà a la petita empresa d'empowerment i li permetrà comportar-se i jugar com una de gran". No obstant això, aquest paradigma és encara força desconegut i per aquest motiu assenyala Monino "apostem per la innovació dels emprenedors per seguir avançant cap a la consolidació de la fàbrica intel·ligent del futur".

Aquest model que empeny la gran empresa a anar a buscar la innovació en les startups s'anomena "corporate venturing i es tracta de crear aliances per guanyar avantatge competitiu", explica el director d'IQS. Per una banda, "la startup contribueix amb la tecnologia innovadora i potser la validació d'un mercat" i per l'altra, continua Pasqual, "la gran empresa aporta múscul, economia d'escala i distribució".

El responsable mundial de distribució i vendes d'HP, Àlex Monino. VIA Empresa. 


Superar els desafiaments 

Finalment, per a la consolidació d'aquesta nova era la indústria ha de superar grans reptes com el cost d'adaptació dels processos de les noves tecnologies. Aquests "impliquen un canvi substancial en les formes de treballar i en termes d'organització i estructura", destaca el director de l'IQS Tech Factory. L'altre gran desafiament que afronta la fàbrica és la gestió de les dades que la incorporació de la tecnologia suposa. En altres paraules, significa que les empreses han de conèixer "com s'apliquen directament i en temps real les dades que proporcionen els sensors a la planta de producció", explica Pascual.