La Xina compra en català

El mercat xinès és un dels principals objectius de les empreses catalanes, que en set anys han doblat les seves exportacions

Un grup de xinesos a Santa Coloma de Gramenet
Un grup de xinesos a Santa Coloma de Gramenet
Mari Carmen Gallego
10 d'Abril de 2015

La Unió Europea és el principal mercat objectiu de l'economia xinesa i la Xina ha esdevingut un actor clau de l'economia internacional. Partint d'aquestes dues idees, i tenint present que Barcelona i Catalunya pot esdevenir una excel·lent porta d'entrada, les administracions catalanes treballen per millorar i potenciar la relació amb el gegant asiàtic i obrir camí a les empreses locals. Un dels resultats d'aquesta feina és la creació a la zona empresarial deL'Hospitalet, en un edifici del Consorci de la Zona Franca (CZF), del laboratori de l'empresa oficial xinesa China Certification & Inspection Group (CCIC), que certificarà els productes industrials i electrònics que entrin al mercat xinès i que assessorarà a empreses catalanes que vulguin accedir de manera eficient i ràpida al mercat xinès. També oferirà a les empreses xineses la possibilitat de posar-se en contacte amb proveïdors al mercat espanyol i europeu.

El secretari general del CZF, AntoniFerré, recorda que "la posada en funcionament d'un centre d'aquestes característiques a l'àrea de Barcelona era una prioritat" i confia que "aquesta implantació generi un efecte crida respecte a d'altres inversions". Com a exemple d'aquesta aposta pel mercat xinès, Ferré recorda que el Consorci va obrir una antena comercial a la ciutat xinesa de Shenzen "per atreure inversions".

Millors amics
La relació comercial entre les empreses catalanes i les xineses ha anat creixent els darrers anys. Les exportacions catalanes a la Xina s'han doblat des del 2008, acumulant taxes de variació positives fins l'any 2013. En el primer mes de 2015 les exportacions catalanes a la Xina han crescut un 22,8% respecte al mateix mes de l'any anterior. Respecte a les importacions, el 2014 es va assolir una variació del 8,8% després de tres anys consecutius de baixada.

La consellera delegada d'Acció, NúriaBetriu, subratlla l'aposta de les empreses catalanes pel mercat exterior "i d'aquest la Xina ocupa un lloc destacat ja que és la segona economia mundial, només superada pels Estats Units, amb taxes de creixement en els últims 20 anys per sobre del 10%".

La representant del centre de certificació oficial xinès, Bo Yuming, ha recordat que la Unió Europea és al mateix temps el major soci econòmic del seu país i el principal mercat d'exportació de productes xinesos, que van assolir un valor de 3,7 bilions de iuans. "L'objectiu és millorar i potenciar aquesta relació comercial i en aquest sentit jugarà un paper fonamental el nou laboratori, que es una finestra que facilitarà l'entrada de productes espanyols i europeus a la Xina".

Porta d'entrada
Catalunya i Barcelona són una excel·lent plataforma d'entrada als mercats d'Europa, Nord d'Àfrica i Àsia. Les seves connexions per terra, mar i aire i els seus moderns sistemes de transport proporcionen un fàcil accés a grans mercats com el de la Unió Europea, amb 503 milions de consumidors, i el mercat euromediterrani, amb 461 milions de consumidors.

Tot plegat fa que la inversió procedent de la Xina hagi evolucionat notablement els darrers anys i tinguin una destacada presència a Catalunya empreses xineses com Hutchison Port Holdings, que fet una important inversió a la nova terminal del Port de Barcelona; el grup Huayi Compressor Co. Ltd, que ha comprat l'empresa Cubigel Compressors o l'Industrial Commercial Bank of China–ICBC, que s'ha implantat a Barcelona, a més del CCIC.

El fet que l'àrea de Barcelona sigui la seu del Mobile World Congress fins l'any 2018 desperta l'interès de moltes empreses dedicades a lesnoves tecnologies, com Huawei, ZTE i Lenovo. Un dels darrers projectes d'inversió xinesa que s'han materialitzat a Catalunya ha estat el de Haier, líder internacional en fabricació d'electrodomèstics, que ha ampliat el seu centre de Barcelona.

Relació comercial
Catalunya suposa el 30% dels intercanvis comercials entre Espanya i Xina i les exportacions catalanes cap a Xina s'han gairebé doblat en els darrers sis anys i aquest país ja se situa entre els 10 primers clientes de Catalunya. Les exportacions catalanes a la Xina estan molt repartides encara que destaquen les matèries plàstiques i els productes farmacèutics. Més de 7.100 empreses catalanes van exportar els seus productes al país asiàtic l'any passat, de les quals més de 1.700 són exportadores regulars.

Les importacions també estan repartides encara que, en aquest cas, sobresurten les peces de vestir, els aparells i material elèctric i la maquinària com a principals productes.

Núria Betriu destaca que amb l'impuls del consum intern per part del govern xinès i la reducció de la dependència de les exportacions "es preveu que la Xina es converteixi en els propers anys en el major mercat mundial de consum, amb un valor al voltant dels 6 bilions d'euros l'any 2020. De fet, la inversió directa de Xina a Europa va assolir els 18.000 milions de dòlars l'any 2014, el doble de l'any anterior, fet que suposa un nou rècord i oportunitats per a les empreses catalanes que vulguin establir aliances i partenariats".

Potenciar la relació
Amb l'objectiu de potenciar al relació entre Catalunya i la Xina, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han creat una guia pràctica adreçada a inversors i empresaris xinesos. L'objectiu és promocionar Barcelona i Catalunya com a destinacions de referència en el terreny de les inversions xineses al Sud d'Europa i la regió mediterrània i donar la informació bàsica per a l'establiment de les empreses xineses al territori.


La guia, editada en xinès i anglès, ofereix una àmplia i detallada informació sobre aspectes que van des de temes culturals a l'hora de fer negocis fins al règim fiscal i laboral que regeix a Catalunya. També explica les raons per invertir i fer negocis a Barcelona i Catalunya, els tràmits a seguir per sol·licitar un permís de treball i de residència per a estrangers o què cal saber per constituir una empresa xinesa a Catalunya. "Per sensibilitzar les companyies catalanes i acostar-les les oportunitats que representa el mercat, organitzem seminaris i sessions informatives per donar a conèixer les oportunitats de negoci a la Xina, amb casos reals d'empreses que expliquen les seves experiències", comenta la consellera delegada d'Acció.

Per aconseguir potenciar al relació entre els dos mercats, la Generalitat disposa de tres oficines a la Xina, a Pequín, Xangai i Hong Kong, des d'on es desplega el programa d'atracció d'inversions xineses China Headquarters d'Invest in Catalonia. Per la seva banda, un dels objectius de l'estratègia econòmica municipal Barcelona Growth és impulsar les relacions econòmiques amb mercats estratègics que captin inversió, contribueixin al creixement empresarial i generin ocupació.