A una zona de gran tradició industrial com és la comarca del Bages, és on va posar els ulls la multinacional alemanya Lang Laser per diversificar la seva activitat, centrada en la fabricació d’equips per envasos. Des de fa anys, s’havia creat una delegació comercial i un servei tècnic. Va ser el 2021, quan es va fundar la filial Lang Laser Iberia. “Teníem la visió que podríem ser un vehicle perquè la matriu creixés, de forma que vam constituir una companyia independent”. Així ho explica el gerent de Lang Laser Iberia, Enric Sucarrats. A Sant Salvador de Guardiola, la firma alemanya aposta per una àrea que pot oferir proveïdors, personal qualificat i un grau alt de formació. “Van considerar que era una opció adient fora d’Alemanya”. Aquest procés ha culminat aquest mes de setembre, quan ha entrat en funcionament la seu catalana de la companyia. El trasllat de la producció ha sigut possible gràcies al finançament de l’Institut Català de Finances (ICF). L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha ofert suport financer per impulsar la reindustrialització del teixit productiu.
La seu del Bages facilitarà que Lang Laser cobreixi el mercat espanyol i llatinoamericà. En aquest context és on Sucarrats emmarca la decisió de la matriu d’efectuar una inversió productiva. “La intenció és que Catalunya assumeixi un 50% de la producció i en un període aproximat de tres anys es puguin duplicar les vendes i la capacitat de fabricació. Precisament en l’àmbit de la fabricació d’envasos, és on la companyia té el cor del seu negoci: el processament del làser, sobretot pels sector alimentari, el farmacèutic i el del ‘packaging’.
Enric Sucarrats: "La intenció és que Catalunya assumeixi un 50% de la producció i en un període aproximat de tres anys es puguin duplicar les vendes i la capacitat de fabricació"
Enric Sucarrats explica que l’aterratge al Bages de Lang Laser s’emmarca en la necessitat com a fabricants de disposar de materials més sostenibles, que requereixen altres processos productius. Així, la planta ha entrat en funcionament durant el mes de setembre, inicialment amb nou treballadors. En una segona fase, prevista per d’aquí a dos anys, s’hi ocuparan una vintena de persones amb l’objectiu d’absorbir un 50% de la producció global.
Làser integrat en la producció
Mentre que a Sant Salvador de Guardiola es fabricarà el producte estàndar, la diversificació productiva implicarà que a la central alemanya es potenciï l’activitat d’R+D. “Un dels nostres valors afegits és que fabriquem màquines de làser que s’integren a les línies productives dels nostres clients”. Una vegada produït l’envàs, fet el tall, la impressió i el procés d’extrusió del plàstic, el làser actua al final del procés. “Dóna un valor afegit a l’envàs, arribant on no ho fan els sistemes tradicionals”. Sucarrats afegeix que, més d’aportar valor afegit, “aconseguim allargar la vida útil dels aliments amb el sistema de microperforat”. Els llocs de feina suposaran ocupació d’alta especialització amb un equip expert i qualificat en l’àmbit industrial.
L'elecció de l'ICF respon a les seves línies de suport al finançament industrial per crear ocupacions d’alt valor afegit
Tot i que Lang Laser va comprar la nau del Bages amb recursos propis, en el moment de plantejar-se les obres d’adequació d’aquesta per impulsar la nova línia productiva va decidir acudir a l’ICF. “Al ser una empresa jove, vam analitzar diverses opcions, però vam optar per l’ICF per les seves línies de suport al finançament industrial”. Enric Sucarrats agraeix haver pogut treballar braç a braç amb l'ICF per impulsar un projecte que deriva en una inversió estrangera a Catalunya que crea ocupacions industrials d’alt valor afegit.
En relació amb les condicions financeres ofertes per l’ICF, el gerent de Lang Laser Iberia destaca “l’agilitat i la facilitat que van mostrar per a la concessió del crèdit”. De fet, l’operació es va iniciar a principis d’any i al mes d’abril ja estaven en marxa les obres.
Enric Sucarrats insisteix en la idea que projectes com el de Lang Laser serveixen perquè Catalunya recuperi part de la fortalesa industrial adquirida en el passat. “La indústria i el turisme han estat i seran els motors de Catalunya i, per aquesta raó, s’ha de continuar apostant per la construcció i l’adequació dels polígons industrials i la millora de la formació”. En el cas de la planta del Bages, precisa que “la matriu alemanya té dificultats a altres llocs per accedir a proveïdors de qualitat, assumir costos viables, contractar personal i obtenir recursos”. Elements, que segons el gerent de Lang Laser Iberia sí que ha trobat al Bages.
De fet, per justificar l’elecció de Sant Salvador de Guardiola, Sucarrats assenyala que “no es tracta d’un tema de costos, sinó de la nostra capacitat de replicar aquí amb la mateixa qualitat el que es produeix a Alemanya”. És la possibilitat de créixer en quantitat i qualitat amb personal especialitzat. L’objectiu de la presència de Lang Laser a Catalunya respon al propòsit d’invertir en infraestructures addicionals per a satisfer la creixent demanda en els mercats europeu i global. En els darrers anys, la matriu s’ha expandit a mercats com els Estats Units i l'Índia. La companyia ha posat el focus en una sèrie d’àrees de negoci que van des de la producció d'embalatges de plàstic de fàcil obertura i microperforats fins a aplicacions en paper, productes reciclats i nous materials, oferint solucions i sistemes basats en làser per a la personalització de passaports internacionals i característiques de seguretat per a bitllets bancaris.