L'economia col·laborativa demana "diàleg" per encabir-se a la llei

Airbnb, Cabify i Facebook defensen davant del Cercle d'Economia que paguen els seus impostos

Airbnb, Cabify i Facebook han assistit al Cercle d'Economia Airbnb, Cabify i Facebook han assistit al Cercle d'Economia

El director general d'Airbnb a Europa, Jeroen Merchiers, i el conseller delegat de Cabify, Juan de Antonio, han coincidit a demanar canvis en el marc legal per donar cabuda a l'economia col·laborativa. "És un fet que les nostres empreses han crescut molt en els últims tres o quatre anys. Com que això és un fet, la normativa ha d'aprendre d'això i no a l'inrevés; hi ha d'haver un diàleg", ha constatat Merchiers en una taula rodona a les XXXIII Jornades del Cercle d'Economia en què també hi havia Chris Kim en representació de Facebook. Tots tres han defensat davant de l'empresariat present a l'auditori que "és erroni" pensar que les companyies tecnològiques i d'economia col·laborativa busquen eludir tributs instal·lant-se a països amb poca pressió fiscal.

Cabify, Airbnb i Facebook defensen que paguen els seus impostos

Els representants d'Airbnb i Cabify han coincidit en lamentar la lentitud en els canvis legislatius pel que fa a l'economia col·laborativa. En aquest sentit, el fundador i conseller delegat de Cabify ha alertat que no modificar el marc legal pot suposar pèrdues econòmiques: "Si no permetem que les empreses locals es creïn i creixin, apareixeran en un altre lloc".


Per la seva part, el director general d'Europa d'Airbnb ha posat com a exemple del "diàleg" que caldria tenir amb les administracions per canviar la normativa, les negociacions que s'han dut a terme a Edimburg o Amsterdam. Merchiers ha defensat la necessitat de negociar que el turisme es reparteixi en diferents àrees d'una mateixa ciutat per evitar la massificació dels centres turístics i en aquest sentit ha defensat que l'oferta d'Airbnb és "més dispersa" que l'oferta convencional de restauració i hostaleria.

Les empreses de l'economia col·laborativa demanen adaptar la normativa

En resposta a una pregunta d'un empresari traslladada per la moderadora, la vocal del Cercle d'Economia Marta Plana, tots tres ponents han negat que paguessin menys impostos que les companyies tradicionals. De fet, De Antonio ha justificat que Cabify tributa pel valor total de la transacció de cada viatge que opera –si bé ells només es queden una comissió- i Merchiers ha defensat que Airbnb ha fet aflorar activitats econòmiques que fins fa poc estaven submergides. El conseller delegat de Cabify ha fet certa autocrítica: "Crec que hem comunicat fatal el missatge de com paguem els nostres impostos". Tots tres han defensat que les seves companyies generen riquesa i llocs de treball. 

Per la seva part, el fundador de Cabify ha defensat que la seva plataforma ofereix un servei "diferent" al dels taxistes, un col·lectiu que no veu de bon ull empreses com la seva. 

Més informació
Ja hi ha més llits en plataformes que places d'hotel
Cabify generarà més de 1.000 llocs de treball el 2017
Facebook, quan l'algorisme ets tu
Avui et destaquem
El més llegit