• Economia
  • El lideratge femení, una cursa d'obstacles i de murs a enderrocar

El lideratge femení, una cursa d'obstacles i de murs a enderrocar

El congrés Women Evolution reivindica la igualtat en els llocs de poder per avançar com a societat

Maria Eugènia Gay i Maria Alsina van reflexionar sobre el lideratge femení | Cedida
Maria Eugènia Gay i Maria Alsina van reflexionar sobre el lideratge femení | Cedida
Bernat Bella
Periodista
Sant Cugat
14 d'Octubre de 2021

L'ascens de moltes dones a llocs de poder es converteix sovint en una cursa d'obstacles. En un camí on s'han d'enderrocar murs, trencar barreres i sobreposar-se als micromasclismes. Amb aquest panorama, la lluita col·lectiva, d'homes i dones, esdevé imprescindible per assolir la igualtat real.

 

Aquesta és una de les principals conclusions que es va extreure del Women Evolution, el congrés dirigit per dones empresàries i directives celebrat a Sant Cugat el passat 7 d'octubre. “Hem avançat molt, però estem molt allunyats de la igualtat real”, va sentenciar Maria Eugènia Gay, degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, en una taula rodona amb Maria Alsina, directora territorial de CaixaBank a Barcelona.

Un debat moderat pel director de VIA Empresa, Víctor Costa, que va destacar des de bon començament que el Women Evolution més que un congrés és “una revolució” imprescindible per la societat.

 

Maria Alsina: “Hem avançat molt, però encara ens queda”

Totes dues van reflexionar sobre el lideratge femení i les barreres que sovint s'han de superar i elles mateixes han superat. “Hem avançat molt, però encara ens queda. És un camí que hem de fer tots, no només les dones”, va insistir Maria Alsina.

Segons la directora territorial de CaixaBank, la idea que el lideratge de les dones no és nou, sinó que es remunta a l'origen de la humanitat. “Fins fa pocs anys no se li ha donat visibilitat. Però les dones sempre han aportat molt per avançar”.

Els referents i la lluita col·lectiva

Gay va destacar la necessitat de comptar amb referents en llocs de poder perquè les noies joves vegin que tot és possible. “El lideratge femení sempre ha sigut exemplificador i transformador i el paper crucial de moltes dones ha estat molt important”, va reivindicar. A més, va recordar el paper de moltes dones pioneres, com Concepció Arenal, la primera dona que va poder estudiar dret a Espanya, tot i que ho va haver de fer disfressada d'home.

Maria Eugènia Gay: “Les nostres predecessores han fet molt per la igualtat i hem de ser dignes hereves”

“Les nostres predecessores han fet molt per la igualtat i hem de ser dignes hereves del que han fet i que les que vinguin després, s’ho trobin millor”, va apuntar la degana.

La taula rodona va servir per constatar, segons Alsina, que sovint una de les barreres prové de dins de les dones: “El lideratge femení també depèn de la visibilitat que ens donem, en creure en nosaltres. El primer obstacle que tenim les dones som nosaltres mateixes”.

Per això, és imprescindible una lluita conjunta, com va reclamar Maria Eugènia Gay: “La sororitat ha de ser peça clau pel moviment del feminisme, una manera de lluitar col·lectivament. Ser capaces de teixir aliances entre nosaltres i anar avançant a poc a poc, sempre progressant i empenyent per veure progressar la humanitat”.

Qüestió d'igualtat i de justícia

Totes coincideixen en el fet que assolir la igualtat real no és només una qüestió de justícia, sinó que la societat en sortirà guanyant. “Està demostrat que quan les dones entren en el lideratge de les organitzacions, s’enriqueixen econòmicament i es diversifiquen”, va destacar durant l'obertura del congrés Meritxell Benedí, presidenta de l'Institut Català de les Dones.

A més, va emfatitzar la necessitat d'una mirada diferent sobre el lideratge: "Les dones i el treball que fem sosté el món. Sense treball reproductiu, no hi ha treball productiu. Quan liderem, hem de pensar no només en la producció, sinó també en les condicions de vida dels treballadors i l’impacte del que produïm".

Elena Vila: “A les grans crisis s'ha demostrat que tenim més capacitat per gestionar situacions complicades”

Un lideratge que s'ha de diferenciar del dels homes, va reivindicar Elena Vila, tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica de Sant Cugat: "Per naturalesa som més emocionals, més empàtiques i més resolutives. Com s’ha demostrat a les grans crisis, tenim més capacitat per gestionar situacions i complicades”

Una cursa d'obstacles

Tot i que totes van reconèixer l'avenç dels últims anys, la idea que encara queda molt per fer és unànime. La degana del Col·legi d'Advocats ho va posar de manifest amb el seu sector. Les dones representen una majoria en el col·lectiu d'advocats, però només un 5,4% dels despatxos té una dona en la direcció. “El sostre de vidre és una realitat alarmant”, va sentenciar.

I no és l'única desigualtat i és que Gay també va assegurar que l'esclexta salarial “existeix i és real”. En el camp de l'advocacia, ho va situar en una diferència del 22% del salari entre homes i dones amb la mateixa experiència i formació i càrrec. “Això és el que ens fa la necessitat d'organitzar-nos”.

Maria Eugènia Gay: “Hem d'empènyer entre totes per enderrocar aquestes barreres”

I una altra desigualtat que van denunciar: la majoria de les càrregues familiars encara les assumeixen les dones. En el seu cas, va experimentar en primera persona com un jutge es va negar taxativament a moure la data d'un judici que estava previst per pocs dies després que donés a llum el seu primer fill. Una de les grans barreres que han aconseguit enderrocar, ja que ara hi ha un protocol establert.

“Hem d'empènyer entre totes per enderrocar aquestes barreres, que sembla que mai acaben de caure. Però si ens quedéssim a casa, seria més complicat avançar. Que serveixi perquè les companyes més joves no es trobin les mateixes dificultats”, va proclamar Maria Eugènia Gay. 

Maria Alsina, per la seva part, va voler oferir una mirada optimista: “Els obstacles ens fan créixer i avançar”. "Això va d'igualtat, llibertat, justícia, drets i democràcia. Sóc dels que creu que cada dia hauria de ser 8 de març fins que el 8 de març pugui ser un dia qualsevol", va concloure Víctor Costa. 

I un desig final que va expressar l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla: "Fem que el segle XXI sigui el de la mirada feminista. És una de les primeres grans transformacions per afrontar amb garantia els reptes del futur".