• Economia
  • Lideratge femení per transformar el món: un futur amb nom de dona

Lideratge femení per transformar el món: un futur amb nom de dona

El congrés Women Evolution ha posat de relleu la importància del lideratge femení per avançar com a societat

Albert Bosch durant el Women Evolution | Women Evolution
Albert Bosch durant el Women Evolution | Women Evolution
06 d'Octubre de 2022

“Qualsevol organització preparada per l'èxit al segle XX està condemnada al fracàs al segle XXI si no canvia. I el futur té nom de dona”. Aquesta és la sentència de Xavier Pladevall, fundador i CEO d’Acció Preventiva, un dels protagonistes de la taula rodona Enfortint el lideratge de la dona professional del Women Evolution, el congrés per a la dona empresària, directiva i emprenedora.

Esther Carrera: “Hem de decidir si volem ser espectadores o protagonistes”

Més de cinquanta ponents han passat per Esade Sant Cugat per emfatitzar la importància del lideratge femení per construir una societat més justa i pròspera. “Tenim un món malalt, però ple d'oportunitats. Hem de decidir si volem ser espectadores o protagonistes”, ha interpel·lat Esther Carrera, directora executiva de Michael Page.

Les previsions no són bones: segons el Fòrum Econòmic Mundial, la igualtat efectiva entre homes i dones s’assolirà en 132 anys. L’objectiu és escurçar els terminis i, per fer-ho, ha quedat clar que cal la implicació de tota la societat.

La desigualtat, a casa

Oriol Alcoba, director d’Esade Creapolis, ha posat damunt la taula una dada que posa de manifest que la desigualtat és més viva que mai. Segons un estudi de la universitat, un 50% de les startups que neixen reben finançament en primera ronda, però només un 5% d’aquestes tenen una dona a l’equip directiu. “És una qüestió fonamental pel futur de la societat i aquest gap és insuportable”, ha lamentat. A Europa, el percentatge és del 15%.

No és l’única xifra que s’ha donat per entendre la magnitud del problema. Segons un estudi encarregat per Acció Preventiva a 2.000 empreses, només el 36% dels llocs directius estan ocupats per dones. Per sota del nivell de països com Tailàndia, Nigèria o Índia.

Albert Bosch: “La societat necessita tot el talent i crear el futur entre tots i totes”

Durant la inauguració del congrés, la cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Katie Stana, ha volgut posar en valor la importància de la presència de la dona en els llocs de responsabilitat: “És essencial pel benestar econòmic i de salut de les nostres societats i indispensable per aconseguir democràcies fortes i sostenibles. Cap nació podrà mantenir-se si deixa enrere la meitat del seu talent i el seu poder intel·lectual”.

Una idea amb la que posteriorment ha coincidit Albert Bosch, aventurar i expert en lideratge: “Estem en una transformació global de la societat, en un moment molt important. I la societat necessita tot el talent i crear el futur entre tots i totes”.

La importància del lideratge femení

Xavier Pladevall s’ha referit a la pandèmia per exemplificar tot el que pot aportar el lideratge femení per la societat: els cinc països amb una proporció de morts per covid més baixa (Noruega, Suècia, Taiwan, Dinamarca i Nova Zelanda) estan dirigits per dones. “Han sabut escoltar, han tingut una capacitat d'anàlisi molt important, han treballat en equip i han estat en procés de millora contínua”, ha resumit.

A més, el fundador d’Acció Preventiva ha assenyalat que en un moment de crisi econòmica i emocional com l’actual, el lideratge femení és més important que mai. Per Pladevall, ofereix valors com l’empatia, la confiança o la cooperació. Característiques bàsiques pel món actual: “El nou lideratge té nom de dona”.

Xavier Pladevall: “El treball en equip no té preu, no podem malbaratar tot aquest talent”

En el seu cas, han constatat com empreses dirigides per dones tenen més cura del benestar físic i emocional dels seus treballadors i creen organitzacions amb menys conflictes, més augment de la productivitat i més retenció de talent: “El treball en equip no té preu, no podem malbaratar tot aquest talent”.

Un repte de dones (i homes)

“Venim d'unes dècades on l'estil més predominant era l'autoritari, els diners pels diners, mirada a curt termini. Ara estem en un moment on demanem un estil de lideratge més orientat a les persones, amb esperit social”, ha reivindicat Esther Carrera. En aquest sentit, tots els ponents han coincidit en assenyalar que la presència de la dona en les esferes de poder és un benefici per tota la societat.

I per això cal la implicació també dels homes. Amb una taula rodona amb tres homes i una dona en un congrés per a dones, Oriol Alcoba ho ha volgut aprofitar: “És fonamental la complicitat i el compromís de l'home. La igualtat efectiva no s'aconseguirà només fent pinya entre les dones, els homes ens hi hem de sumar”.

Esther Carrera: “Hi ha una gran importància en l'autoconfiança, empoderar-nos i llançar-nos”

Més enllà del sostre de vidre que hi ha al sistema i que dificulta l’ascens de les dones, una altra realitat és el “sostre de ciment”, que Albert Bosch ha definit com els límits que s’autoimposen les mateixes dones. Com diuen els estudis, un home que compleix amb un 30% dels requisits per una feina s’hi presenta, en el cas de les dones ho fan amb un 70% dels requisits.

“Hi ha una gran importància en l'autoconfiança, empoderar-nos i llançar-nos”, ha reclamat Esther Carrera. Per Bosch, conceptes com la confiança, l’ambició i l’autolideratge són essencials per trencar aquest sostre de ciment.

Com ha dit la directora executiva de Michael Page: “Només des de posicions d’alta direcció tindrem impacte per canviar la societat”. Una societat que afronta reptes colossals i que, sense tota la població, seran inassumibles. “El futur té nom de dona”, com ha sentenciat Pladevall.