• Economia
  • Nova línia d'ajuts de 8 MEUR per accelerar les comunitats energètiques

Nova línia d'ajuts de 8 MEUR per accelerar les comunitats energètiques

El paquet concedirà un màxim de 80.000 euros per projecte a través de comunitats energètiques

L'alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, explica les característiques de la Comunitat Energètica Local (CEL) als consellers d'Empresa i d'Acció Climàtica, Roger Torrent i Teresa Jordà | ACN
L'alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, explica les característiques de la Comunitat Energètica Local (CEL) als consellers d'Empresa i d'Acció Climàtica, Roger Torrent i Teresa Jordà | ACN
Redacción VIA Empresa | ACN
01 de Desembre de 2022
Act. 05 de Desembre de 2023

El Govern ha creat una nova línia d'ajuts amb vuit milions d'euros per fomentar les comunitats energètiques a través de cooperatives de consum. Els consellers d'Empresa i d'Acció Climàtica, Roger Torrent i Teresa Jordà, han presentat la iniciativa aquest dijous a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), que aquest any ja ha posat en marxa la seva pròpia Comunitat Energètica Local (CEL) amb cent famílies que se'n beneficien amb un descompte de la factura elèctrica de 40 euros mensuals de mitjana.

 

L'objectiu del Govern és facilitar la participació de la ciutadania en la generació i gestió d'energia renovable, a la vegada que estimular l'activitat econòmica en l'àmbit cooperatiu. Cada projecte que es presenti optarà a un ajut de fins a 80.000 euros.

Caldes de Montbui ha posat en marxa la seva pròpia Comunitat Energètica Local (CEL) amb cent famílies 

Les comunitats energètiques són agrupacions de gent que promouen una instal·lació de plaques fotovoltaiques o algun sistema per obtenir energia neta, a la vegada que decideixen com gestionar els excedents. "Fomentem la creació de comunitats energètiques, projectes arrelats al món local per controlar la generació d'una xarxa i la creació d'energia verda", detalla Torrent.

 

Les cooperatives hauran de tenir com a sòcies persones físiques, pimes, entitats sense finalitat de lucre o ens de l'administració local del municipi. A més, la majoria de les sòcies hauran de ser persones físiques o comptar amb el suport de l'ajuntament on s'estableixin. "L'aposta per les comunitats energètiques suposa empoderar els ciutadans, fet fonamental per a la transició energètica que volem", assenyala Jordà. En aquest sentit, destaca que la demarcació amb més comunitats energètiques del país és la de Girona.

Caldes de Montbui, referent

Tot i això, el municipi líder a Catalunya pel que fa a comunitats energètiques és Caldes de Montbui, on a mitjans d'aquest any es va posar en marxa la xarxa local que a dia d'avui té cent domicilis connectats a les plaques ubicades en equipaments municipals. Els usuaris han de pagar 50 euros anuals per fer-ne ús, però això els suposa un estalvi mensual de mitjana d'uns 40 euros en la factura de la llum.

"La Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui és una realitat amb sis instal·lacions fotovoltaiques, amb 100 quilowatts que permet democratitzar l'energia verda i empoderant els calderins en un nou model energètic", destaca l'alcalde, Isidre Pineda. El projecte local passa per invertir 1,3 milions d'euros dels fons Next Generation per assolir una ampliació de la xarxa, i que permetrà al 2024 arribar a 650 domicilis de la localitat.