• Economia
  • Llanas (Habitaclia): "Ara hi ha molta gent que vol llogar, però falten pisos"

Llanas (Habitaclia): "Ara hi ha molta gent que vol llogar, però falten pisos"

L'interès per comprar o llogar un immoble ha augmentat un 41,5% el 2015 segons el director general d'Habitaclia, un dels portals de referència a Catalunya

Javier Llanas, director general d'Habitaclia, empresa creada el 2001 a Mataró
Javier Llanas, director general d'Habitaclia, empresa creada el 2001 a Mataró
Judith Vives
01 d'Abril de 2016
Act. 04 d'Abril de 2016

La recuperació del mercat immobiliari també es reflecteix en les dades registrades al llarg de 2015 a Habitaclia, el portal que va néixer l'any 2001 a Mataró i que ja suma més de 8 milions de visites al mes i 250.000 anuncis. Segons Habitaclia, aquest 2015 l'interès per comprar o llogar un immoble ha augmentat un 41,5% respecte del 2014. En aquest context, Barcelona és la ciutat d'Espanya més cara per llogar un habitatge, on un pis de 100 metres quadrats pot costar uns 2.958 euros al mes, segons la societat Tècnics en Taxació (TecniTasa).

"És veritat que, de moment, no hi ha hagut menjar per tots, però ara es comença a veure alguna grua i la banca ha començat a deixar diners d'una forma més relaxada", afirma JavierLlanas, director general d'Habitaclia, durant una entrevista a VIA Empresa, qui afegeix que "l'interès pel lloguer està molt vigent".

 


En quin moment es troba el sector immobiliari?
El sector immobiliari està en un moment de canvi. A la tardor del 2014, en alguns sectors de consum ja es van començar a veure alguns indicadors verds, una tendència que canviava; i l'any passat va començar a haver-hi moviments positius. Durant els anys de crisi els governs havien aprovat incentius escassos per ajudar a la compra de cotxes i altres. Però llavors es feia difícil saber si hi havia un mercat natural o només era una il·lusió, perquè de cop veies un repunt de l'activitat econòmica que dequeia al següent trimestre. Ara això ja no és així. Les dades són més pures i no estan intoxicades per aquests incentius fiscals, sinó que són fruit del moviment propi de l'economia.

Així doncs, la tendència és positiva?
Pel que vam veure al darrer Barcelona Meeting Point, on veies petits somriures en la gent, i també de les nostres pròpies oportunitats de venda, podem dir que hi ha més vendes d'una forma continuada. A Habitaclia les sol·licituds d'habitatge han augmentat un 41,5% el 2015.

Hi ha d'altres indicadors que confirmin la tendència?
En alguns territoris el producte nou ha desaparegut, com per exemple a Barcelona, on no s'ha construït res en els darrers cinc anys. Però ara es comença a veure alguna grua. Per altra banda, la banca ha començat a deixar diners d'una forma més relaxada. No totalment relaxada com abans però sí que comença a fer préstecs. I aquests són elements suficients perquè hi hagi cert moviment de venda.

Què apareguin noves immobiliàries és un bon senyal?
Des del primer trimestre del 2015 hi ha hagut una aparició significativa de noves immobiliàries, mentre que en els anys anteriors havien tancat o, en alguns casos, algunes s'havien unit per reduir despesa. Durant el primer semestre del 2015 la cosa va anar bé, però al segon trimestre el fenomen es va frenar, i vam acabar l'any en un punt més alt que el 2014 però més baix que en el punt més alt del 2015. És veritat que, de moment, no hi ha hagut menjar per tots.

Els preus dels pisos comencen a pujar. És bon senyal?
El preu dels pisos encara no ha començat a pujar de forma significada. Amb la crisi hi va haver un moment en què tots els preus baixaven dos dígits, però ara ja hi ha algunes zones, i parlem de barris més que no pas de ciutats, on hi ha més demanda i els preus han pujat. Després d'uns anys en què tothom volia comprar pis, ara es torna a optar pel lloguer. El lloguer és un paradigma brutal del moment que viu el sector immobiliari. En l'època dels meus avis tothom vivia de lloguer i pràcticament ningú comprava pisos. Ara hi ha gent que no pot comprar un pis i que ja entra al mercat del lloguer d'una forma natural, com passava amb els nostres avis. L'interès pel lloguer està molt vigent, si ens fixem en les nostres dades: els usuaris que busquen llogar un immoble a Habitaclia van enviar el doble de sol·licituds d'informació que els que volen comprar, al llarg del 2015, i aquesta tendència es manté des de l'any anterior. El lloguer ajudarà a remuntar el sector immobiliari? El problema que tenim és que ara mateix hi ha una falta brutal d'oferta. Hi ha molta gent que necessita pis i vol llogar, però no hi ha producte, falten pisos. I la demanda puja.

Diu que falten pisos però n'hi ha molts de buits... Perquè no es posen al mercat del lloguer?
Cal fer el que jo en dic una "anàlisis de pors" per entendre perquè les persones no fan una cosa que els beneficiaria. Els propietaris tenen por que els destrossin el pis o que deixin de pagar. I també perquè tenen por que el seu rendiment quedi limitat. Imagina que tu has posat 100 euros en un pis i que, quan el llogues, aquests diners queden hipotecats perquè el llogater no paga i a sobre no vol sortir del pis. Però tu has de seguir pagant impostos, per tant estàs perdent diners. També és veritat que, a l'altre costat, hi ha gent que necessita pis i no el pot pagar, i cal garantir una sortida per això. Però en la majoria de casos els propietaris de pisos no són uns "jetas" ni gent perversa, sinó gent que ha estalviat i comprat un pis i que el vol llogar perquè això l'ajudi a arribar a final de mes. El problema és que ningú fa res per resoldre aquest conflicte. És un tema de lleis, però s'ha de voler fer. Algunes de les lleis s'haurien d'importar d'Europa.

Molta gent va entrar al mercat immobiliari per especular.
S'hauria d'haver fet com a França. Allà, si compres un pis i el vols vendre al cap d'un any, has de pagar un 95% d'impostos, així que tu et quedes sense res. I fins al cap de vint anys no s'allibera l'impost. Per això allà la gent no compra massivament per especular: no surt a compte. Diuen que la crisi ha servit per netejar el mercat i que quedin els millors. Conec un peixater que per guanyar 40.000 euros havia de treballar durant un any. Aquesta xifra la podia guanyar venent un pis. Això és el que va fer que entrés al negoci molta gent sense formació que no coneixia el sector. I també hi va haver molta corrupció. Una part de la bombolla també va venir per l'increment del preu del sòl, els "pelotazos".

Com afecta el preu del sòl a l'evolució del mercat?
Tenim un creixement vegetatiu petit. Hi ha persones que volen canviar de casa i això genera certa rotació. I els preus han baixat en relació a fa uns anys. El gran problema és que el sòl no baixa i en conseqüència el propietari no té marge. El que pica no són els pisos sinó el sòl, i molta gent que va comprar sòl ara se l'estan menjant. Penso que no s'han posat mesures per resoldre-ho.

Com ho heu fet vosaltres per superar la crisi?
El 2009, després d'assumir la sacsejada salvatge, vam decidir que no només volíem mantenir-nos, sinó que volíem fer un salt endavant, oferir un servei estratègic una mica diferent del que hi havia al mercat. Coincidia amb el moviment de la premsa de paper als mitjans online. Hi havia dues rampes, la immobiliària que baixava i el món digital que pujava. En aquest període vam aprofitar per organitzar-nos en l'àmbit d'empresa per fer-la més propera a les immobiliàries, que són experts en pisos però no en Internet i també per estar molt més pels clients, per garantir que té un retorn per qui paga.

És optimista de cara al futur?
Si el sector no millorés, no tindríem les rendes que tenim ara. A Habitàclia estem avui a nivells on no estàvem fa tres anys: tenim productes nous, hem incorporat personal i tenim una estructura que abans no teníem. Teníem 18 treballadors i ara en tenim al voltant de 70, teníem 1000 clients i ara en tenim 3.000. Estem orgullosos del camí que hem fet però sempre tenim incerteses per endavant.