• Economia
  • Llibres a Sant Jordi: entre l’oferta infinita i la rotació constant

Llibres a Sant Jordi: entre l’oferta infinita i la rotació constant

L’any 2024 s’ha consolidat com el més exitós fins ara per al sector editorial, amb una facturació rècord de 1.212 milions d’euros

    Els carrers de Barcelona s'omplen de llibres i roses per Sant Jordi | EP
    Els carrers de Barcelona s'omplen de llibres i roses per Sant Jordi | EP
    23 d'Abril de 2025

    Molts catalans esperen durant tot l’any l’arribada del dia de Sant Jordi per fer-se amb nous llibres. Tanmateix, la gran quantitat de novetats que arriben a les llibreries fa que la vida dels llibres exposats sigui cada vegada més curta. L’espai limitat i el ritme de publicació constant obliguen a una rotació ràpida de títols, un fenomen que es reflecteix amb l’obertura de la nova planta de Penguin Random House a Cerdanyola, capaç de gestionar fins a 40 milions de llibres anuals.

     

    L’any 2024 es van inscriure 20.307 llibres a l’identificador ISBN arreu de Catalunya, segons dades de la pròpia agència. En el conjunt de l’Estat espanyol, es van publicar 89.300 llibres, segons l’Estadística de l’Edició Espanyola de Llibres amb ISBN del Ministeri de Cultura.

    L’any 2024 es van inscriure 20.307 llibres a l’identificador ISBN arreu de Catalunya

    A més, segons les dades recollides per Nielsen BookData GfK, el 2024 s’ha convertit en l’any més exitós fins ara per al sector editorial. La facturació ha assolit els 1.212 milions d’euros, un increment del 9,8% respecte a l’any anterior. Així mateix, es van vendre gairebé 77 milions de llibres impresos, cosa que representa un creixement del 5,6% respecte al 2023. 

     

    Segons explica l’economista i catedràtic de la UPF Barcelona School of Management, Oriol Amat, en una conversa amb VIA Empresa, la ràpida rotació de llibres té un cost directe tant per als autors emergents com per als lectors. Per il·lustrar-ho, Amat recorre a un símil amb el món del cinema: "Quan era petit, una pel·lícula es projectava en un cinema durant mesos. Ara, amb tanta producció, una pel·lícula pot durar una setmana, dues o tres, i només les de gran demanda es mantenen més temps en cartellera. Els cinemes grans s’han convertit en multisales més petites i una rotació molt més ràpida. El mateix està passant en molts sectors, inclòs el del llibre, la sobreproducció fa que la vida d’un llibre a la llibreria sigui molt curta, llevat que esdevingui un best seller".

    "Cada títol necessita dedicació, seguiment i cura"

    'Qui mou l'economia catalana?' a Ona Llibres | VIA Empresa
    'Qui mou l'economia catalana?' a Ona Llibres | VIA Empresa

    Davant d’aquesta situació, algunes llibreries han decidit plantar-hi cara apostant per la permanència i la cura dels llibres. És el cas d’Ona Llibres, situada al carrer Pau Claris, 94, de Barcelona: una llibreria amb 900 metres quadrats que acull fins a 50.000 referències. És, de fet, la llibreria amb més títols en català del món.

    Tal com explica Iolanda Batallé, escriptora, editora i directora d’Ona Llibres des de fa tres anys i mig, en conversa amb VIA Empresa: "Com a empresària i directora d'editorials, vaig optar per l’opció de tenir menys títols, però fer que aquells títols funcionin molt més. Cada títol necessita dedicació, seguiment i cura. Si només publiques, molts títols es perden, i es genera aquesta rotació accelerada on molts llibres només aguanten una o dues setmanes a les prestatgeries. Això és un drama. És malbaratar paper, més enllà de tot el treball de milers de persones a la cadena del llibre".

    Batallé (Ona Llibres): "Qualsevol altra llibreria a la ciutat, en aquests moments, només té un 30% de llibres en català, i en alguns casos només un 20%"

    D’altra banda, Batallé argumenta que, segons la seva opinió, el problema principal és l’excessiva publicació en castellà. "Qualsevol altra llibreria a la ciutat, en aquests moments, només té un 30% de llibres en català, i en alguns casos només un 20%. Tota la resta és en castellà". Segons Batallé, el català està perdent espai a favor del castellà, que guanya terreny. "Per tant, jo crec que qualsevol persona que cregui en la nostra cultura, la nostra literatura i la nostra llengua hauria de queixar-se que es publica massa en castellà", afirma.

    El comerç 'online' es dispara

    Els portals ecommerce han fet que les pimes hagin de millorar la presència online
    Els portals 'ecommerce' han fet que les pimes hagin de millorar la presència online | iStock

    Tot i això, les expectatives de venda són molt positives. “Preveiem créixer gairebé un 50% respecte a les xifres de l'any passat durant aquest mateix mes”, afirma Batallé. Aquest creixement es deu a la suma de diversos punts de venda de Sant Jordi: la parada 1, situada al Passeig de Gràcia, amb 24 metres; la parada 2, a la cruïlla de Pau Claris amb Gran Via, amb 12 metres; la botiga física, de 900 metres quadrats; i la botiga online. “Si la botiga física creix cada any entre un 30 i un 60%, la botiga online ho fa a un ritme del 300%. Fa tres anys, l’ecommerce era gairebé irrellevant, però actualment ja representa un 15% del total de les vendes”, explica Batallé.

    “Si la botiga física creix cada any entre un 30 i un 60%, la botiga online ho fa a un ritme del 300%"

    En aquesta línia, un estudi recent de BeeDIGITAL, proveïdor de tecnologia i serveis de màrqueting digital per a pimes i autònoms, posa de manifest el preocupant retard en la digitalització de les petites i mitjanes llibreries. Tal com explica José Juan Sánchez, director de Màrqueting de BeeDIGITAL, a VIA Empresa, només un 53% d’aquestes llibreries a Espanya disposen de pàgina web, i a Catalunya la xifra cau fins al 35%. D’aquest percentatge, només un 20% ven per internet, és a dir, té botiga online. A Catalunya, la situació és encara més crítica: del 35% amb web, només un 15% ofereix venda online.

    El gran repte per a aquestes petites llibreries, segons Sánchez, es resumeix en quatre grans obstacles: pressupost limitat, manca de coneixements digitals, falta de temps i escassetat de proveïdors adequats. 

    Sánchez (BeeDIGITAL): "Només un 53% de les petites llibreries a Espanya disposen de pàgina web, i a Catalunya la xifra baixa fins al 35%"

    Davant d’aquesta realitat, BeeDIGITAL dona suport a les llibreries en el seu procés de digitalització, millorant la seva visibilitat en cercadors, xarxes socials i canals de venda en línia, mitjançant un model de subscripció mensual per 59 euros. "La nostra plataforma tecnològica i els serveis digitals estan pensats per facilitar la connexió entre usuaris i petites empreses, assegurant que cada negoci assoleixi els seus objectius i tingui èxit en un entorn cada cop més digital", conclou Sánchez.