El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, ha afirmat aquest dimecres que seria una "irresponsabilitat" no allargar els ERTO de força major fins més enllà del 30 de juny. "Per estalviar dos mesos de despeses, ens trobarem una realitat molt més complexa el 2021", ha assegurat el conseller Chakir El Homrani, que creu que aquest termini "no té sentit" en un sector com el turístic.
Així mateix, ha considerat un "encert" que es bonifiquin les quotes de Seguretat Social als empresaris que desafectin els seus treballadors. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ha assegurat que hi ha 200.000 llocs de treball inclosos en ERTO que "poden tenir dificultat de continuïtat" i convertir-se en ERO d'extinció.
"Per estalviar dos mesos de despeses, ens trobarem una realitat molt més complexa el 2021"
Per Chakir El Homrani, el "repte" ara és intentar evitar que els expedients de regulació temporal d'ocupació es converteixin en expedients d'extinció. "L'única manera és assegurar la liquiditat de les empreses i també de les persones", ha comentat el conseller, que ha dit que veu "claríssim" que s'han d'allargar els ERTO de força major més enllà del 30 de juny. "Crec que s'hauria d'allargar perquè sinó seria una decisió absurda. O fem un acompanyament en el retorn de l'activitat i assegurem que és econòmicament viable o ens equivocarem absolutament", ha afegit el conseller.
El Homrani també ha especificat que els primers càlculs apunten a 200.000 llocs de treball que "poden tenir dificultat de continuïtat". Per aquest motiu, ha apostat per treballar amb específicament per a cada sector. D'altra banda, també ha trobat "encertat" que s'incrementin les bonificacions als empresaris que comencin a desafectar els seus treballadors, ja que suposa un "punt d'incentiu" per retornar a l'activitat, i considera que caldrà seguir buscant incentius.
Sobre la retallada en polítiques actives d'ocupació en 215 milions d'euros, Chakir El Homrani ha explicat que el Govern espanyol els ha comunicat que la mesura és "temporal" i que es restabliran un cop superat la crisi sanitària de la covid-19. "Reforçar les polítiques passives traient-ho de les polítiques actives que empoderen és una política antiga del mercat de treball. Haurien pogut fer el mateix traient-ho de compra d'armament. És bastant més social, més progressista i molt més clar", ha remarcat.