• Economia
  • Llogar ja és tan car com durant la bombolla immobiliària

Llogar ja és tan car com durant la bombolla immobiliària

El preu de l’habitatge a Catalunya tanca el 2017 a 12,39 euros per metre i s’apropa al màxim del 2007

Pla general d'un bloc de pisos en construcció a Tarragona | ACN
Pla general d'un bloc de pisos en construcció a Tarragona | ACN
Redacció VIA Empresa
Barcelona
18 de Gener de 2018

Ja és gairebé tan car llogar un pis ara com durant la bombolla immobiliària. El preu de l’habitatge a Catalunya tanca el 2017 amb una pujada del 10,3% i se situa al desembre en 12,39 euros per metre quadrat al mes, molt a prop del màxim del maig del 2007 quan el preu va tocar els 12,44 euros al mes. La xifra del tancament de l’any escala posicions i també supera la de desembre de 2007, quan el preu era de 12,17 euros el metre quadrat.

 

Aquest valor se situa un 52,1% per sobre de la mitjana de l'Estat, que el desembre és de 8,15 euros per metre quadrat al mes. D'aquesta manera, en el rànquing de comunitats més cares per llogar un habitatge a Espanya, Catalunya ocupa la primera posició, seguida de Madrid, amb un preu mitjà d'11,45 euros el metre quadrat al mes, i País Basc amb 10,70 euros el metre quadrat al mes. Catalunya va aconseguir el seu màxim històric en el preu de l'habitatge de lloguer el maig de 2007 amb un valor de 12,44 euros el metre quadrat. Des de llavors ha acumulat un descens d'un 0,4%.

"Les raons que expliquen el continu i fort encariment del preu del lloguer són diverses. La primera és que, tot i la consolidació del finançament hipotecari i la recuperació econòmica", segons explica Beatriz Toribio, Directora d'Estudis de Fotocasa. L'experta apunta que la manca d'accés al crèdit fa que molta demanda es derivi cap al lloguer, especialment el joves.

 

"Però també l'interès dels inversors per la compra d'habitatge per posar-la en lloguer a causa de les altes rendibilitats que ofereix aquest mercat en un context de baixos tipus d'interès, el boom del lloguer turístic i el canvi de mentalitat a favor d'aquesta forma de vida, empenyen els preus a l'alça ", afegeix Toribio.

Els preus pugen als principals municipis catalans

El preu mitjà de l'habitatge de lloguer augmenta al desembre en 28 dels 37 municipis catalans estudiats. Els increments de preu en aquests municipis es troben entre el 19,7% registrat a Rubí fins al 0,5% recollit a Reus. Per contra, la caiguda més pronunciada l'experimenta Tarragona capital (-10,7%), arribant a un valor mitjà de l'habitatge de 6,69 euros el metre quadrat. De mitjana, l'habitatge més car de la Catalunya és a Barcelona capital, amb un preu de 15,58 euros el metre quadrat.

Vuit districtes registren increments anuals del preu

A Barcelona capital s'ha estudiat el preu de deu districtes el desembre de 2017. Tots els districtes de la ciutat comtal superen el preu mitjà de l'habitatge a escala espanyola. La diferència entre aquest preu mitjà i el més car a Barcelona es produeix al districte de Ciutat Vella, que és superior a la mitjana estatal en un 110,5%, i se situa en els 17,16 euros el metre quadrat al mes.

Pel que fa a la variació anual del preu, es pot observar que a Barcelona el preu s'incrementa en vuit districtes de la ciutat. El districte que més s'incrementa és Sant Andreu, que puja un 12%, seguit de Gràcia (9,5%), Les Corts (8,1%), Sants-Montjuïc (6,7%), Nou Barris (6,4%), Horta-Guinardó (4,8%), Sarrià-Sant Gervasi (3,9%) i Sant Martí (2,7%). Els districtes que tanquen l'any amb descensos són l'Eixample amb -1,4% i Ciutat Vella amb -1,2%.