• Economia
  • Llogar un pis a Catalunya val 595,66 euros al mes

Llogar un pis a Catalunya val 595,66 euros al mes

El preu mitjà dels arrendaments creix un 6,8% interanual al Principat durant el 2016

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs
Eruopa Press
03 de Març de 2017
Act. 03 de Març de 2017
Els contractes de lloguer formalitzats a Catalunya el 2016 han augmentat un 0,7%, aconseguint els 142.714 habitatges, i el preu mitjà dels lloguers s'ha incrementat en un 6,8% -595,66 euros al mes- respecte a l'any 2015, segons l'Informe sobre el mercat del lloguer a Catalunya.

El document, presentat aquest divendres, assenyala que a la ciutat de Barcelona s'han formalitzat un total de 42.182 contractes ( 3,8%), i que els preus han incrementat un 9% de mitjana, situant-se al voltant dels 800 euros al mes.

L'informe recull que, sense comptar els contractes realitzats a la ciutat de Barcelona, el nombre de contractes realitzats a Catalunya el 2016 ha disminuït en un 0,6%, i que el preu mitjà és de 509,38 euros al mes, un 4,8% més.

En l'acte de presentació, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha observat que els lloguers "pugen de manera important, però menys del que han anunciat alguns portals d'Internet", sobretot a Barcelona.

"Aquests portals són una part interessada", ha assegurat Borràs, que ha subratllat que les dades de l'informe reafirmen en les accions que s'estan impulsant des del Govern, com l'índex de referència del lloguer a Catalunya o la promoció de noves formes de tinença.

En relació a la resta de capitals de província, Girona ha registrat un augment del preu mitjà del lloguer del 6,17%; Tarragona del 3,7% i Lleida del 2,05%, mentre que els municipis de l'àmbit metropolità han formalitzat un total de 50.886 contractes, i els preus han incrementat un 5,9%.

Les dades utilitzades en l'estudi són les fiances dipositades en l'Institut Català del Sòl (Incasòl), i el nombre de contractes formalitzats és el recompte de les altes dels contractes que han dipositat la fiança, i l'informe també ha fet un recompte de les baixes que es produeixen en el període considerat.

Mercat a Barcelona
El districte barceloní en el qual més han augmentat els contractes de lloguer és a Ciutat Vella ( 7,2%), amb un preu mitjà de 739 euros al mes, un 9,4% més; seguit d'Horta-Guinardó ( 3,7%), amb un lloguer mitjà de 640 euros al mes ( 9,1%), i Nou Barris ( 2,3%) on els preus se situen en els 561 euros al mes ( 8,1%).

Si s'analitza el nombre absolut dels contractes formalitzats, el districte de l'Eixample és el que registra un nombre més gran d'habitatges llogats -8.457 pisos- i l'augment més important del preu mitjà -917 euros al mes ( 10,3%)-, mentre que a Les Corts és en el que s'han llogat menys pisos (1.847).

Sarrià-Sant Gervasi és el districte que registra el preu mitjà del lloguer més elevat, 1.144 euros al mes ( 8,9%), encara que els contractes formalitzats el 2016 han disminuït un 1,1%, situant-se en els 4.107 habitatges, i Sant Andreu és la zona en la qual més s'han reduït (-10,2%) els contractes, que han aconseguit els 2.445 pisos.

Mercat "estret" 
El president de la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, ha explicat que a Barcelona el mercat del lloguer és "molt estret", i ha assegurat que els habitatges en lloguer no arriben al 30% del parc, per la qual cosa variacions petites de la demanda provoquen increment de preus"

L'economista i autor de l'informe, Agustí Jové, ha explicat que aquest mercat opera sobre un estoc finit i lluita amb mercats que volen entrar, com el dels allotjaments turístics i el de la població flotant de demanda estrangera.

A més, ha assegurat que a Barcelona aquests factors de pressió s'agreugen perquè no s'han posat habitatges al mercat del lloguer: "No són augments per demanda especulativa, sinó que hi ha un desajustament entre oferta i demanda".