Gairebé la meitat dels llogaters a l'Estat espanyol estan en risc de pobresa o d'exclusió, segons un informe del Banc d'Espanya publicat aquest dimecres. En concret, l'any 2021 un 48,9% dels llogaters estaven en aquesta situació, la xifra més alta de la Unió Europea, i el 40,9% dedicaven més del 40% de la seva renda a pagar l'habitatge.
L'informe també constata la caiguda de les persones propietàries de la seva residència habitual, que ha passat d'un 82,6% el 2011 a un 73,9% el 2020. La caiguda és encara més pronunciada entre els menors de 35 anys, passant del 69,3% al 36,1%. Com a conseqüència, ha crescut molt significativament el mercat de lloguer, amb un augment net estimat de 800.000 llars i 2 milions de persones entre 2011 i 2021.
L'any 2021 un 48,9% dels llogaters estaven en aquesta situació, la xifra més alta de la Unió Europea
En l'informe, el Banc d'Espanya destaca que la nova llei de l'habitatge espanyola posa èmfasi en el "necessari augment de l'oferta de l'habitatge de lloguer". No obstant això, avisa que "podria generar efectes indesitjats a mitjà termini", com canvis en la composició de l'oferta o increments de preus en segments no regulats.
Segons l'estudi recent Aquí no hay quien viva: un análisis de las dificultades de las familias para pagar la vivienda en España, de Save The Children, l'Estat espanyol és el tercer país europeu amb el percentatge més gran d'habitatges que han experimentat retards en el pagament del lloguer o la hipoteca amb un 6,5%, el doble de la mitjana europea i per darrere de Grècia i Irlanda.