• Economia
  • Llogar un pis a cegues: el mercat immobiliari durant l’estat d’alarma

Llogar un pis a cegues: el mercat immobiliari durant l’estat d’alarma

La impossibilitat de fer visites paralitza el mercat immobiliari, però les ‘proptech’ reivindiquen el procés 100% online per desencallar-lo

Un pis en lloguer en una imatge d'arxiu | Europa Press
Un pis en lloguer en una imatge d'arxiu | Europa Press
Barcelona
20 de Març de 2020

Llogaries un pis sense veure’l en directe? El mercat immobiliari està quasi del tot paralitzat -com molts altres- per la crisi del coronavirus. A una oferta de lloguer ja baixa de per si en ciutats com Barcelona, des que va començar l’estat d’alarma s’hi ha afegit una reducció dràstica de la demanda. “No es poden fer visites, per tant, no podem tancar operacions”, indica Ivan Vaqué, soci i director general de la immobiliària Forcadell. Davant aquesta situació, les proptech aprofiten per fer-se veure i reivindicar la seva manera de fer les coses, amb uns processos 100% online. Però també han notat els efectes del Covid-19. Segons Ignasi Giralt, director general de Badi a l’Estat espanyol, “alguns usuaris posposen la cerca de pis; hi ha una baixada important de l’activitat”.

La visita de l’immoble abans de llogar-lo és un dels principals problemes amb què es troba el sector immobiliari més tradicional, però n’hi ha d’altres. “Si es tanca una operació, s’ha de signar el contracte, s’han d’entregar les claus i s’ha de fer una mudança; és molt poc viable”, insisteix Vaqué. És per això que a Forcadell han notat un descens en picat de l’activitat en els lloguers, tant per part de l’oferta com de la demanda. Des de Badi, la plataforma per llogar habitacions en pisos compartits, asseguren que hi ha hagut una frenada, però no la defineixen tan extrema. “Ara no entra nova oferta, però les habitacions actives continuen a la plataforma; el sistema de reserves permet no haver de fer visites”, indica Giralt.

Llogar a cegues és l’única opció que deixa aquesta situació de confinament. I hi ha una startup que s’hi dedica exclusivament. És Spotahome, que garanteix un procediment completament telemàtic. El seu cap de real estate development, Alfredo Díaz, creu que “una vegada que passin aquests primers dies de desconcert a nivell social, tot tornarà relativament a la normalitat”. En el seu cas, el principal problema amb què es troba el sector, el de les visites, no és nou, sinó que “els inquilins poden continuar visitant els pisos, ja que el nostre model és i ha estat de visites virtuals”, segons Díaz.  

Ivan Vaqué (Forcadell): "Si es tanca una operació, s'ha de signar el contracte, s'han d'entregar les claus i s'ha de fer una mudança; és molt poc viable ara mateix"

Amb aquest tema solucionat, el principal problema al qual s'enfronten les startups immobiliàries com Badi i Spotahome és les sortides anticipades d’alguns inquilins. Com que totes dues estan especialitzades en lloguers a mitjà termini (entre tres o sis mesos i un any de durada), part dels seus usuaris són estrangers. “Alguns han començat a resoldre anticipadament els seus contractes de lloguer per tornar als seus països”, segons Díaz. En canvi, des de Badi asseguren que encara no han notat “grans cancel·lacions” en aquest sentit, però sí “canvis en les dates d’entrada i anul·lacions de les reserves”. En els dos casos, han habilitat poder fer-ho de manera gratuïta mentre duri la situació excepcional.  

Impacte en els preus

Tant Vaqué com Giralt i Díaz creuen que encara és d’hora per avaluar l’impacte del coronavirus en el mercat del lloguer d’habitatges. Però també estan d’acord en què és possible que es produeixin baixades de preus temporals: “Hem començat a rebre peticions de rebaixes del lloguer, especialment per part d’autònoms que s’han quedat sense activitat”, indica Vaqué. En aquests casos, s’inicia una negociació amb la propietat -per via telemàtica- i s’arriba a un acord.

Ignasi Giralt (Badi): "Hem registrat canvis en les dates d'entrada i anul·lacions de les reserves"

En la mateixa línia, Díaz explica que “preveiem possibles descomptes en els preus durant els propers mesos”. Tant en el cas de Spotahome com en el de Badi, la negociació s’hauria de fer sense intermediari, ja que aquestes plataformes només faciliten el contacte entre inquilins i propietaris però no gestionen els lloguers una vegada ja s’ha signat el contracte. En aquest sentit, Giralt recorda que Badi només gestiona el primer pagament, que la plataforma permet fer de manera segura. 

A banda de les cancel·lacions anticipades i els possibles canvis de preu, Díaz apunta un altre fenomen que han identificat aquests dies en relació als inquilins internacionals, des que es va declarar l’estat d’alarma arrel de l’amenaça del Covid-19: “En alguns casos s’estan prolongant les estades a la vista de determinades restriccions per retornar als països d’origen”. Des de Forcadell encara no s’han trobat amb la finalització d’un contracte que l’inquilí o el propietari no volen renovar des que va començar el confinament; però Vaqué admet que “seria un problema” i haurien d’estudiar com gestionar-ho.  

Alfredo Díaz (Spotahome): "Preveiem possibles descomptes en els preus del lloguer durant els propers mesos"

La compravenda també se’n ressent

L’impacte del coronavirus en el mercat immobiliari és evident. A banda de la paralització temporal de l’activitat, hi haurà conseqüències a llarg termini? “Si la situació dura un o dos mesos, la recuperació serà ràpida”, assegura Vaqué. Fins que passi la pandèmia i les restriccions de mobilitat i activitat econòmica s’aixequin, no se sabrà. Díaz lliga l’evolució posterior del sector a l’impacte general de la malaltia en l’economia: “Segons els efectes, podrem veure un augment de la demanda o un alentiment, i això influirà en els preus”.

La compravenda, igual que el lloguer, es ressent de la situació. Vaqué explica que “portàvem cinc anys consecutius d’increment de vendes”, però el 2019 va ser el primer que es va trencar aquesta tendència. Pel que fa al 2020, “gener va començar fluix i al febrer es va recuperar una mica, però al març cau en picat i els efectes també es notaran a l’abril”, afegeix el soci de Forcadell. El sector, però, confia que la inestabilitat sigui temporal i la recuperació, ràpida.