• Economia
  • El lluç i el besuc disparen el preu abans de Nadal

El lluç i el besuc disparen el preu abans de Nadal

L'augment de la demanda i els temporals al nord expliquen l'escalada del cost del peix d'entre el 25% i el 44%

Peix del Delta, en una peixateria del mercat de Tarragona | ACN
Peix del Delta, en una peixateria del mercat de Tarragona | ACN
Redacció i Agències
Barcelona
22 de Desembre de 2017

Torna una de les tradicions més nostrades de Nadal: l'increment de preus del peix fresc. Els preus del lluç i del besuc han pujat fins a un 44% i un 25% respectivament aquesta darrera setmana a Madrid, Barcelona o Bilbao. L'augment de la demanda i l'escassetat d'oferta pels temporals expliquen aquesta escalada dels preus, segons expliquen les dades de la xarxa de mercats majoristes Mercasa.

 

A Mercabarna el preu majorista del besuc ha pujat un 9,75% fins als 45 euros el quilo i el preu del lluç ha pujat fins als 13 euros el quilo, amb un increment del 44% durant aquests darrers dies.

Nadal ja se sent a les peixateries del país, que han experimentat increments dels preus per la demanda, que sobretot s'ha notat a les grans ciutats, per l'escassetat de l'oferta. Els temporals al mar del nord d'Espanya ha afectat la pesca. En conseqüència a Madrid s'ha registrat un increment del 25% del preu fins als 40 euros el quilo de besuc i en el cas del lluç ha pujat un 6% fins els 6,2 euros per quilo

 

 

Majoristes i detallistes asseguren que la reducció de gènere està marcant aquest any els dies previs a Nadal.

Els peixaters es juguen per Nadal un 15% de la facturació anual i en el marisc arriba al 20%

El president el Gremi de Majoristes del Peix de Mercabarna, Leandro Serra, ha confirmat que l'oferta a Catalunya ha caigut pels temporals i que espècies que han estat abundants tot l'any, com el lluç, ara "fallen".

No obstant això, indica que les cotitzacions s'incrementen en el peix fresc i en els crustacis, perquè els mol·luscs de petxina mantenen més estabilitat, i el congelat és més barat que el 2016.

Desembre és fonamental per als comerciants de peix, ja que en aquesta època es juguen un 15% de la facturació anual, la qual cosa en el marisc s'eleva al 18 o al 20%, segons Serra.

Nadal es nota també en les conserves: al desembre les llars espanyoles gasten el 10% del total anual; en el cas dels fumats el percentatge s'eleva al 23%, segons la patronal de fabricants Anfaco-Cecopesca.