El sector de la logística representa ja el 13,9% del PIB català, mou 426 milions de tones anuals i dóna feina a 170.000 persones, segons les dades de la 15a edició de l’Observatori de la Logística, elaborat per l’empresa pública Cimalsa, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i l’Institut Cerdà. L’estudi s’ha presentat en una taula rodona organitzada per Cimalsa en el marc de la BNEW.
Entre les dades de la darrera edició destaca que el parc de vehicles logístics, que empra combustibles alternatius als fòssils, s’ha incrementat un 5%, així com un augment del 22% de la presència d'operadors ferroviaris privats i un increment de l'11% de la superfície útil d'emmagatzematge, superant els 8 milions de metres quadrats. Una altra dada significativa és l’existència de 352 startups en el sector, en comparació a les 60 del 2017.
D’altra banda, Cimalsa ha dut a terme una enquesta entre les 130 empreses ubicades en els seus centres logístics, que sumen més de 6.000 treballadors, amb la previsió de superar properament els 8.000 amb la posada en marxa del Logis Empordà i el Logis Montblanc. L’objectiu de l’enquesta era, entre d’altres, avaluar la inversió privada estimulada per la inversió pública.
En aquest sentit, el president de Cimalsa, Enric Ticó, ha destacat que “hem pogut comprovar que per cada euro invertit per la nostra companyia pública, el sector privat ha invertit 5,4 euros. Estem parlant d'una suma total que se situa al voltant dels 1.000 milions d'euros fins al moment”.