• Economia
  • La logística a Catalunya només disposa del 2% de la superfície disponible

La logística a Catalunya només disposa del 2% de la superfície disponible

Els experts reunits al VII Foro Logístico Savills Barcelona demanen major col·laboració amb l'administració per transformar sòl i donar-li un ús logístic

Celebració del VII Foro Logístico Savills Barcelona organitzat per Savills | Cedida
Celebració del VII Foro Logístico Savills Barcelona organitzat per Savills | Cedida
Barcelona
14 de Desembre de 2022
Act. 15 de Gener de 2024

Els principals players del sector logístic s'han reunit al VII Foro Logístico Savills Barcelona per parlar sobre les necessitats de la logística del futur a Catalunya i han extret una alarmant conclusió: el sector logístic català arrossega una greu manca de superfície disponible. Concretament, la taxa de disponibilitat se situa en el 2%, fet que provoca que el 70% del nou estoc ja estigui compromès abans d'acabar el procés de construcció. Per aquest motiu, els principals actors del sector que s'han reunit a l'acte moderat per Anna Gener, CEO de Savills en Barcelona, han demanat major col·laboració amb l'administració per transformar sòl i donar-li un ús logístic. Segons Gener, “és necessari canviar la percepció del segment i explicar la logística del segle XXI com un sector clau per a no perdre oportunitats de desenvolupament econòmic”.

Segons càlculs de la consultora, en el 2022 s'hauran incorporat uns 600.000 metres quadrats addicionals de nova oferta al mercat logístic, xifra que es repetirà el 2023. Catalunya preveu tancar 2022 amb una oferta superior als 9,5 milions de metres quadrats construïts, una xifra que suposa un increment del 34% respecte a la mitjana dels últims vuit anys.

Així i tot, els nivells de disponibilitat a Catalunya es mantenen especialment baixos (un 2%), i sumant el pipeline actual solament s'aconseguiria el 3%. Savills apunta que, malgrat que l'augment d'estoc és positiu, no és suficient. “Davant aquesta escassetat d'oferta, cada vegada es veuen més usuaris que inverteixen en sòl en desenvolupament, fins i tot quan aquest necessita actualitzacions en matèria d'ús”, ha assenyalat Valverde. 

Catalunya, un territori atractiu per a l'inversor logístic

Segons Savills, a tancament del tercer trimestre del present exercici, el volum total d'inversió en logística a Espanya va arribar als 1.800 milions d'euros. Catalunya va concentrar el 34% de les operacions, el doble que en el mateix període de 2021. Malgrat que la pujada dels tipus estigui obligant a ajustar els valors dels actius, les yields en el mercat logístic espanyol prime estan al voltant del 4,75%, segons les dades de Savills.

Catalunya ha concentrat el 34% de les operacions logístiques d'Espanya

D'acord amb els experts reunits per Savills, actualment, les contractacions de més de 20.000 m² representen pràcticament el 50% de la contractació global i la tendència és que cada vegada se signin operacions de major volum. La demanda de sòl logístic a Catalunya no sols està molt lligada a sectors més estesos com l'e-commerce o la distribució, sinó també a altres indústries com l'automoció, l'R+D+i i els centres de dades, la qual cosa reforça l'atractiu del segment.

Els reptes d'un sector estratègic

Si bé el mercat està acostumat a una situació caracteritzada per la falta de sòl i una baixa disponibilitat de producte, en 2022 han entrat en joc altres reptes derivats de la pandèmia de la covid-19 i la guerra a Ucraïna, com el bloqueig en la cadena de subministraments, l'increment generalitzat dels preus i la crisi energètica, així com aspectes relacionats amb la confiança dels consumidors o els hàbits de consum.

Davant aquesta situació, els experts de Savills destaquen l'aplicació de noves estratègies. Per part dels usuaris, s'observa un increment de superfície d'estoc, la relocalització dels processos productius i la inversió en tecnologies com la robotització o la intel·ligència artificial. En el cas dels inversors i promotors, s'està prioritzant la utilització de materials que no estan tan exposats als augments de preu. En tots dos casos, l'interès pels criteris ESG, que permeten ajustar a l'alça la valoració dels actius, és un denominador comú.