• Economia
  • El sector logístic representa el 12,19% del PIB català

El sector logístic representa el 12,19% del PIB català

La logística contribueix amb més de 27.000 milions d'euros i ja supera l'aportació de la construcció

Una zona logística de la Riera de Caldes
Una zona logística de la Riera de Caldes
Redacción VIA Empresa
Barcelona
27 de Juny de 2019
Act. 27 de Juny de 2019

Pimec estima que el sector logístic representa el 12,19% del PIB català i aporta 27.389 milions d'euros a l'economia. És el càlcul que fa la sectorial de logística de la patronal de les petites i mitjanes empreses en base a dades de l'Idescat del 2016. Ho ha explicat el president de Pimec Logística, Ignasi Sayol, durant la presentació de l'estudi anual Contribució de la logística a l'economia catalana en el marc de la fira SIL. Sayol ha constatat que les empreses proveïdores de serveis a companyies considerades clàssiques dins del sector logístic (transport, activitats postal o emmagatzematge) cada cop tenen més pes (7,74% del PIB) mentre que aquestes cada cop recorren més a l'externalització de serveis.

 

El sector que més proporció dedica a les compres logístiques és el de les indústries extractives, amb un 22,9%, seguit del comerç amb un 13,7%. De lluny, el segueixen l'administració pública, defensa i seguretat social obligatòria (5,3%) i la indústria manufacturera (4,2%), entre d'altres. Pel que fa a subsectors, les agències de viatges i operadors turístics són els que fan més despesa logística amb un 26,1% de les seves compres.

Les indústries extractives i el comerç són els sectors que consumeixen més logística, segons un estudi de la patronal Pimec

El valor del sector logístic té un "pendent ascendent", segons ha destacat Sayol. El 2007 suposava el 10,32% del PIB i aportava 21.924 milions d'euros. Des del 2011, la logística supera el 12% del PIB català segons l'estudi de Pimec. La màxima aportació es va assolir el 2015 amb un 12,71% del PIB i 27.408 milions d'euros. L'estudi no disposa de dades posteriors al 2016 i Sayol ha remarcat que quan l'Idescat revisi les últimes dades disponibles el percentatge pot variar a l'alça, tal com va passar amb l'indicador del 2015. Així, la logística ja aporta més al PIB català que la construcció, que aquell any representava un 4,5%.

 

Digitalització del sector

"La logística canviarà radicalment els propers anys", ha dit Sayol, que ha remarcat que la digitalització és una "necessitat". "No n'hi ha prou amb saber de camions, cal saber-ne de tecnologia", ha reflexionat Sayol en roda de premsa, i ha afegit que cal apostar per la formació.

Pimec Logística explica que la classificació estadística que es fa de les empreses considerades logístiques està obsolet i no inclou les activitats dels proveïdors d'empreses logístiques, que ells sí consideren logística a l'estudi i cada cop tenen més pes, segons han explicat.

Entre les empreses proveïdores que guanyen pes hi ha des d'empreses de software de gestió de magatzem a d'altres d'elements mecànics de la logística, entre molts altres. Els sectors clàssics, que es consideren pròpiament logístics en les estadístiques de les administracions, representen el 4,45% del PIB català.