Un nou informe elaborat per The London Climate Resilience Review adverteix que l'any passat va ser el més calorós a Londres d'ençà que es tenen dades. L'estudi alerta que durant l'onada de calor de l'any passat els bombers de la capital anglesa van tenir el període més complicat des de la Segona Guerra Mundial i que els hospitals, els transports i els sistemes informàtics es van veure afectats de manera important. La conclusió de l'informe és taxativa: si no s'actua ara, ni la ciutat de Londres ni una part important del Regne Unit podran fer front a situacions similars que es puguin donar en el futur.
Al mateix temps, aquest estudi també ens diu que si les autoritats de Londres decideixen apostar per una estratègia d'adaptació i de resiliència climàtica, la ciutat britànica podria mantenir el seu alt nivell d'activitat econòmica, cabdal per al Tresor britànic, i alhora esdevenir el lloc de referència internacional per aquells serveis financers relacionats amb la resiliència climàtica. I tot plegat seria possible gràcies a un ecosistema financer innovador i al desenvolupament de tecnologies punteres com, per exemple, el de la intel·ligència artificial, que pot esdevenir una eina efectiva a l'hora de predir riscos d'aquesta mena.
L'escalfament climàtic ja està oferint algunes bones oportunitats de negoci que els anglesos estan aprofitant
De fet, l'escalfament climàtic ja està oferint algunes bones oportunitats de negoci que els anglesos estan aprofitant. És el cas de Chapel Down, un celler anglès que ha guanyat el premi del certamen Decanter World Wine d'enguany, amb el seu vi escumós Rosé, de 35 euros, aclamat com a "Best in Show". Aquest guardó és el millor que atorga Decanter, un dels concursos de vins més prestigiosos i reconeguts del món. Més enllà de les medalles de platí, d'or i de plata, la categoria "Best In Show" és reservada als 50 millors vins del planeta, segons el criteri del seu jurat.
Chapel Down és produït a Kent i no ha estat el primer vi anglès en aconseguir aquest reconeixement. L'any passat ja va ser reconegut amb la mateixa condecoració el Gusbourne Blanc de Blancs 2018, de 77 euros, elaborat a Hampshire. I encara hi ha vuit vins anglesos més que, en edicions anteriors, també han obtingut la singularitat, juntament amb centenars de vins premiats a les altres categories.
Tot i que en aquest sector Catalunya té una indústria més sofisticada que no pas Anglaterra, lligada a una tradició històrica ancestral, la història de la producció vinícola anglesa ens pot aportar algunes lliçons a tenir en compte. En destaco dues.
La primera, els britànics s'han centrat a produir un vi escumós que competeix amb el xampany francès, no amb el cava. Tot i que la producció moderna de vi anglès i gal·lès no es desenvolupa fins a la dècada de 1950, aquesta indústria ha crescut significativament, amb un augment notable de la qualitat i del reconeixement internacional.
Els britànics s'han centrat a produir un vi escumós que competeix amb el xampany francès, no amb el cava
No hi ha dubte que aquest desenvolupament és conseqüència directa de molts factors, incloent-hi el tipus de sòl, la utilització de tecnologies avançades, però també és un efecte del canvi climàtic. Ara bé, cal reconèixer que els anglesos han dissenyat una estratègia interessant i ben pensada, si més no amb els vins escumosos, per posicionar-se en aquest sector com una alternativa efectiva al Xampany francès i avançar-se a productes més econòmics, com el cava català o el prosseco italià, que fàcilment es poden trobar a les botigues del Regne Unit. No esmento els corpinnat catalans, perquè no n'he trobat mai cap. Però convidaria la nostra indústria a tenir en compte aquesta estratègia anglesa.
La segona lliçó fa referència a com aquesta indústria ha obert les portes als inversors per accelerar el seu creixement. Chapel Down, per exemple, és un cas interessant. Aquest celler que va ser fundat ara fa poc més de vint anys, ha utilitzat diversos mètodes de finançament com, per exemple, micromecenatge, però un dels factors clau del seu èxit ha estat figurar al llistat d'Aquis Stock Exchange (AQSE), un mercat dissenyat específicament per a negocis en creixement i centrat a detectar i impulsar les empreses de futur.
En només dues dècades, Chapel Down ha passat de ser una startup a esdevenir el celler líder i més gran d'Anglaterra
Amb els anys, Chapel Down va continuar creixent. Actualment, aquest celler ja posseeix 1.023 acres de vinyes al sud-est d'Anglaterra, venen vora 1,5 milions d'ampolles de vi a l'any i tenen una facturació anual de vora 20 milions d'euros. En només dues dècades, Chapel Down ha passat de ser una startup a esdevenir el celler líder i més gran d'Anglaterra. A sobre, el mes de desembre del 2023, l'empresa va prendre la decisió de traslladar les accions a l'AIM, que és el mercat júnior de la Borsa de Londres, el mercat d'empreses mitjanes més gran d'Europa. La raó d'aquesta operació és la demanda creixent dels inversors institucionals i el convenciment que fer-ho els ajudarà a atraure encara més nous inversors animats a participar en el creixement de Chapel Down com a productor líder d'una de les regions vinícoles més noves del món. El cas és que, gràcies a aquesta estratègia financera, d'ençà del desembre, el valor de les seves accions ha pujat més d'un 30%.
Aquests són exemples que mostren com l'escalfament climàtic és un risc a mitigar, però alhora també ofereix oportunitats de negoci que caldria tenir presents. Les autoritats i l'empresariat anglès, sempre tan pragmàtics, semblen haver entès que cal prestar atenció a totes dues possibilitats al mateix temps i, com és habitual, ja miren de treure el màxim partit possible del panorama climàtic futur.