• Economia
  • La loteria, a la guardiola de les pensions

La loteria, a la guardiola de les pensions

L’Associació d'administradors de loteria demana que els més de 1.500 milions d'euros de benefici siguin per millorar les arques públiques

Administració catalana de loteria | ACN
Administració catalana de loteria | ACN
Redacció VIA Empresa
Madrid
03 d'Abril de 2018

Anapal, l'Agrupació Nacional d'Associacions Provincials d'Administradors de Loteries, reclama que els beneficis de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE) es destinin a la guardiola de les pensions. Segons les dades de 2016, l'últim exercici disponible, els beneficis superen els 1.500 milions d'euros, quantitat a la qual se suma els més de 640 milions destinats a impostos.

El recentment estrenat president de l'Agrupació, el valencià Josep Manuel Iborra, i el seu equip demanen que els beneficis siguin directament derivats a la guardiola de les pensions, la qual cosa implica que tinguin una destinació finalista. “En un moment com aquest, en el qual l'estabilitat del fons de les pensions és una de les principals preocupacions del nostre país, té sentit reclamar que la venda de loteria sigui destinada a aquesta fi i que cada persona que inverteix en joc públic sàpiga a què va dirigit els seus diners”, ha explicat el president.

Reduir els impostos al joc

Des d’Anapal també es posa l'accent en l'impost del 20% amb el qual es graven els premis de més de 2.500 euros i que, segons ells, ha tingut un efecte directe en el descens de la venda de loteria i, com a conseqüència, en els ingressos dedicats a les arques públiques. La seva proposta és que aquest gravamen s'elimini o que s'elevi l'import mínim del premi a partir del que es cobra. En cas que aquest impost no sigui eliminat, es proposa que aquesta quantitat sigui també destinada a la guardiola de les pensions. “La venda de la loteria repercuteix positivament en els comptes de l'Estat, mantenir mesures com aquesta que perjudiquen als administradors i compradors manca de sentit”, ha afirmat Iborra.

La nova junta d'Anapal | Cedida
La nova junta d'Anapal | Cedida 

El sector del joc públic ocupa a unes 15.000 persones en tota Espanya repartides en 4.200 administracions i factura més de 8.800 milions d'euros anualment. “Més enllà de repercutir positivament en els comptes de l'Estat, el sector de la loteria genera ocupació i en els últims anys les mesures preses pel Govern i SELAE no han fet més que perjudicar-nos i fer que molts llocs de treball es trontollin”. Així explica Iborra la situació a la qual s'enfronten els administradors de loteria, sector que té les comissions congelades des de 2004, la qual cosa, apunten, “repercuteix en una difícil gestió del seu treball diari”.