La màgia de pensar en mode Beta: el poder de les imperfeccions

Per què el mode Beta pot ser tan transformador, tant en l'àmbit individual com organitzacional?

Pensar en mode Beta significa abraçar aquesta vulnerabilitat | iStock Pensar en mode Beta significa abraçar aquesta vulnerabilitat | iStock

Vivim en una era on el canvi no només és constant, sinó accelerat. El pensament en "mode beta", un concepte que sorgeix del desenvolupament de programari, s’ha convertit en una poderosa metàfora per descriure com podem abraçar la imperfecció i la incertesa com a forces impulsores de creixement i evolució contínua. Però, què significa realment pensar en mode beta? I per què pot ser tan transformador, tant en l'àmbit individual com organitzacional?

La lletra Beta | iStock
La lletra Beta | iStock

La bellesa de la imperfecció

Una de les idees més atractives del mode beta és que ens allibera de la pressió d’aconseguir la perfecció immediata. En lloc d’esperar fins que tot sigui perfecte abans de llançar-se a una nova idea o projecte, el mode beta ens ensenya a actuar i millorar sobre la marxa.

Pensar en mode beta significa abraçar aquesta vulnerabilitat i permetre’ns iterar en les nostres vides, sense por al judici o al fracàs

Aquest enfocament reconeix que el creixement autèntic ocorre a través de l’experimentació i l’ajust continu. Tal com suggereix B. Brown (2010), la vulnerabilitat —la capacitat d’acceptar les nostres imperfeccions— és la clau per a la creativitat, la innovació i la connexió humana. Pensar en mode beta significa abraçar aquesta vulnerabilitat i permetre’ns iterar en les nostres vides, sense por al judici o al fracàs.

Pensament en mode βeta: un enfocament innovador

La importancia de la salud mental | iStock
La importància de la salut mental | iStock

Quan les empreses adopten el mode beta, transformen el seu enfocament cap a la innovació. En lloc d’esperar fins a tenir un producte o estratègia "perfectes", llancen versions beta al mercat, recollint retroalimentació dels usuaris reals i fent millores contínues, com va popularitzar E. Ries (2011) amb la seva metodologia Lean Startup. Les empreses que pensen en mode beta són més àgils, flexibles i capaces d’adaptar-se ràpidament a les demandes del mercat.

Més info: El peix daurat: ensenyar a pescar

Per a les organitzacions, el mode βeta no només millora productes, sinó que també fomenta una cultura d’aprenentatge i col·laboració. La retroalimentació constant i l’aprenentatge continu es converteixen en valors fonamentals, permetent que les empreses s’adaptin més ràpidament als canvis en el seu entorn.

Les empreses que pensen de forma βeta són més àgils, flexibles i capaces d'adaptar-se ràpidament a les demandes del mercat

Segons P.M. Senge (2006), les organitzacions que valoren l’aprenentatge continu, l’experimentació i reconeixen l’aprenentatge en els errors no recurrents són més resistents i exitoses a llarg termini. Aquesta habilitat per repetir de manera àgil i millorar contínuament és una de les raons clau darrere de l’èxit d’aquestes empreses.

No obstant això, aquest enfocament no només és útil per a les organitzacions, sinó que també és poderós a escala personal. C.S. Dweck (2006), de la Universitat de Stanford, en la seva investigació sobre la "mentalitat de creixement", argumenta que aquells que veuen les seves habilitats i talents com a maleables, en lloc de fixos, estan millor equipats per aprendre i superar els desafiaments. En adoptar un pensament βeta, un pot estar més disposat a acceptar les imperfeccions, aprendre dels errors i seguir avançant.

Mode βeta i la psique humana

A escala psicològica, el mode βeta pot tenir efectes profunds. En adoptar aquesta mentalitat, reduïm la por al fracàs i augmentem la nostra resiliència.

En adoptar un pensament βeta, un pot estar més disposat a acceptar les imperfeccions, aprendre dels errors i seguir avançant.

D’acord amb A. Duckworth (2016), la capacitat de perseverar i tenir passió per objectius a llarg termini és un dels millors predictors d’èxit. La reiteració contínua, característica del mode βeta, fomenta aquesta perseverança, ja que ensenya a les persones a valorar el progrés incremental en lloc d’esperar un èxit immediat.

Consells per adoptar el pensament en mode βeta

La magia de pensar en modo Beta | iStock

La màgia de pensar en mode Beta | iStock

Si desitges adoptar una mentalitat beta, sigui en la teva vida personal o professional, aquí tens alguns consells útils:

  1. Accepta que mai estaràs "complet": El creixement és un procés continu. Abraça la idea que sempre hi ha alguna cosa nova per aprendre i millorar.
  2. Centra’t en el progrés, no en la perfecció: En lloc d’esperar que alguna cosa sigui perfecta abans de compartir-la o implementar-la, llança versions primerenques i millora sobre la marxa. Sondeja!
  3. Busca retroalimentació: El mode βeta es basa en la retroalimentació constant. No tinguis por de demanar opinions i ajustar-te en funció del que aprenguis.
  4. Sigues pacient amb tu mateix: El canvi i la millora requereixen temps. Sigues corredor de fons. No et desanimis si no veus resultats immediats; confia en el procés iteratiu.

Pensar en mode beta t’invita a veure la teva vida i projectes com a obres en progrés. T'allibera de la paràlisi del perfeccionisme i t’empeny cap a l’acció, l’experimentació i la millora contínua.

El canvi i la millora requereixen temps. Sigues corredor de fons

En deixar-te envoltar per les teves imperfeccions i acceptar la recurrència com a part natural del creixement, pots no només sobreviure en un món en constant canvi i obsessionat amb el perfeccionisme, sinó també innovar i prosperar.

Més info: Innovació, talent i mestissatge intel·lectual

Aquest article és el tercer d’una sèrie de quatre, amb la missió de despertar el teu interès en com fer alguna cosa diferent. Explorarem enfocaments innovadors, t’ajudarem a reflexionar en com la combinació de talent, creativitat i el lideratge emocional pot transformar les teves idees en realitats exitoses. És aliment per al teu cervell!

Referències

  • Brown, B. (2010). The Gifts of Imperfection: Let Go of Who You Think You're Supposed to Be and Embrace Who You Are. Hazelden Publishing.
  • Dweck, C. S. (2006). Mindset: The New Psychology of Success. Random House.
  • Duckworth, A. (2016). Grit: The Power of Passion and Perseverance. Scribner.
  • Ries, E. (2011). The Lean Startup: How Today's Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses. Crown Business.
  • Senge, P. M. (2006). The Fifth Discipline: The Art and Practice of the Learning Organization. Doubleday.
Més informació
El poder de les històries
La Síndrome de l'Impostor
Avui et destaquem
El més llegit