Males notícies per a Trump

L'estratègia aranzelària de Trump provoca diversos fenòmens que estan començant a despertar moltes crítiques als mateixos Estats Units

Diverses protestes contra Donald Trump als Estats Units | EP
Diverses protestes contra Donald Trump als Estats Units | EP
Oriol Amat | VIA Empresa
Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec
Barcelona
20 de Febrer de 2025

Les polítiques comercials proteccionistes de Donald Trump, que inclouen aranzels a les importacions del Canadà, Mèxic, la Xina, la Unió Europea i d’altres països, tenen conseqüències adverses no només per a aquests països, sinó també per als Estats Units. L'estratègia aranzelària de Trump provoca diversos fenòmens que estan començant a despertar moltes crítiques als mateixos Estats Units:

 
  • Guerra comercial global: Les mesures proteccionistes provocaran represàlies per part dels països afectats, que també apujaran els aranzels als productes dels EUA. Com alerta el Premi Nobel d'Economia Paul Krugman: "els aranzels de Trump són com llançar sorra als engranatges del comerç internacional i la indústria".
  • Desacceleració econòmica: Les tensions comercials frenaran el creixement econòmic dels EUA, en afectar a les seves pròpies exportacions per les represàlies d'altres països. En els darrers dies, ja han començat a publicar-se estudis que posen xifres concretes a aquests temors. Per exemple, un informe de la Tax Foundation, conclou que els aranzels reduiran l’activitat econòmica. En concret, els aranzels al Canadà, Mèxic i Xina reduiran el PIB dels Estats Units en un 0,4% i eliminaran aproximadament 342.000 llocs de treball a temps complet. Per tant, l’atur que actualment als EUA és de 6,6 milions de persones augmentaria en un 5,2% més. Per altra banda, els efectes per als països afectats encara són pitjors. Per exemple, el Bank of Canada estima que els aranzels reduiran entre un 1,5% i un 2,5% el PIB canadenc.

Paul Krugman (Premi Nobel d'Economia): “Els aranzels de Trump són com llançar sorra als engranatges del comerç internacional i la indústria"

  • Augment de preus per als consumidors: Els aranzels incrementaran els costos d'importació, generant preus més alts per als consumidors nord-americans. Per aquest motiu, el president de la National Retail Federation dels EUA, Matthew Shay, ha afirmat que "els aranzels són una forma d'impost encobert als consumidors americans". I Michael Hanson de la Retail Leaders Industry Association ha declarat que “els aranzels posen en risc el creixement de l’economia i la inflació”.
  • Augment dels tipus d’interès: Si repunta la inflació, és molt possible que la Reserva Federal nord-americana torni a augmentar els tipus d’interès perjudicant a consumidors i empreses.
  • Impacte en sectors clau: Tot i que la majoria dels sectors es veuen perjudicats pels aranzels, alguns poden experimentar beneficis. La indústria siderúrgica nord-americana, per exemple, pot augmentar la producció interna a causa de les restriccions a la competència estrangera. No obstant, això té conseqüències en altres sectors, com d’indústria, sobretot l'automoció, on els costos més elevats de l'acer impacten negativament en la rendibilitat.

Els aranzels al Canadà, Mèxic i Xina reduiran el PIB dels Estats Units en un 0,4% i eliminaran aproximadament 342.000 llocs de treball a temps complet

En definitiva, els aranzels dels Estats Units frenaran el seu propi creixement i destruiran llocs de treball, mentre els preus pujaran i la inflació portarà més alces dels tipus d’interès. Davant d’aquest panorama, és molt possible que l’administració Trump es vegi obligada a reconsiderar les seves polítiques comercials per evitar danys majors. Lluny de protegir l’economia, el proteccionisme la debilitarà.