• Economia
  • Mallorca és la segona illa més bruta del Mediterrani a l'estiu

Mallorca és la segona illa més bruta del Mediterrani a l'estiu

Un estudi de la UAB indica que l'acumulació d'escombraries a les platges es triplica de maig a setembre

Mallorca és una de les destinacions preferides per anar de vacances | Istock
Mallorca és una de les destinacions preferides per anar de vacances | Istock
Redacció i Agències
Barcelona
17 d'Agost de 2018
Act. 17 d'Agost de 2018

Una investigació de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (Icta-UAB) ha apuntat que l'acumulació d'escombraries a les platges de les illes del Mediterrani es triplica a l'estiu. I concretament l'estudi indica que les illes més brutes durant aquests mesos són a Malta, Mallorca, Rab i Xipre.

 

El treball ha analitzat les illes de Mallorca d'Espanya; Sicília d'Itàlia; Malta; Rab de Croàcia; Creta, Rodes i Míkonos de Grècia i Xipre durant la temporada alta -maig a setembre- i fora d'aquesta, i en el primer cas, ha assenyalat que "els turistes van llançar a les platges una mitjana de 250.000 residus" al dia per quilòmetre quadrat, segons informa la UAB.

 

Encara que la xifra augmenta fins als 316.000 durant els mesos de juliol i agost, la resta de l'any en aquestes zones la mitjana diària és de 81.000 restes d'escombraries.

A més, ha analitzat l'impacte per la tipologia de platges: turística, freqüentades per locals i les remotes; en la primera, l'acumulació ha arribat fins als 450.000 residus diaris, en la segon als 300.000 i en la tercera als 200.000.

El 36,8% dels residus són plàstiques i el 30,6% cigarrets, sent els elements més comuns que s'han trobat, no obstant això, la investigació ha matisat que "els turistes no embruten per igual" i a Malta s'han arribat acumular 600.000 restes per quilòmetre quadrat, set vegades superior a la mitjana europea, seguit de Mallorca amb 400.000, Rab amb 270.000 i Xipre amb 113.000.

Es tracta d'un treball emmarcat dins del projecte europeu Med Blueislands, que pretén trobar mitjans eficaços, econòmicament viables i mediambientalment sostenibles que permetin mitigar les conseqüències d'aquest increment estacional dels residus.