• Economia
  • “Mama, jo de gran vull ser CEO d’una companyia”

“Mama, jo de gran vull ser CEO d’una companyia”

‘Yo, jefa’ o quan agafes les regnes de la teva pròpia vida i fuges dels estereotips de gènere

Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
31 de Gener de 2022

Davant de la pregunta “I tu, què vols ser de gran?”, són molt poques les noies i adolescents que contesten que somien dirigir un hospital, tenir un lloc de responsabilitat en un banc, ser la presidenta d'una gran companyia o crear la seva pròpia empresa emergent. Perquè no hi ha professions de nois i noies. La carrera professional només hauria d'importar la vàlua de cada persona. Aspirar a arribar a dalt de tot en la vida laboral no hauria d'implicar renunciar a res.

 

Hi ha moltes raons que expliquen que les respostes majoritàries fins fa pocs anys hagin estat les de mestra, metgessa o perruquera, professions vinculades a la cura dels altres. Avui en dia, encara que les preferències han canviat una mica (augmenten els desitjos de ser cantant, policia o youtuber, segons els últims estudis), que les nenes es visualitzin com a caps encara és gairebé inimaginable.

“Que les nenes es visualitzin com a caps encara és gairebé inimaginable”

Principalment, perquè coneixen molt poques dones que manin en els seus respectius àmbits professionals i no siguin titllades de manaire; i perquè els missatges que reben diàriament solen enaltir més la seva bellesa que la seva intel·ligència. D’aquí en sorgeix 'Yo, jefa', una iniciativa per despertar el lideratge femení entre nenes i adolescents. De referents i mentoratge. D’empoderament femení. I de potenciar-ho als entorns professionals.

 

Dones creadores i líders

"Tan sols l’'1,1% de les dones que treballen a l’Estat es dediquen a la tecnologia i és una xifra insuficient, ja que necessitem tecnologia més inclusiva. Les dones som les que tenim feines més inestables, les que demanem jornades reduïdes, en un sistema on les empreses i els plans d'igualtat brillen per la seva ineficiència", destaca Anaïs Pérez, Directora de Comunicació de Google Espanya i Portugal a l’acte ‘Yo, Jefa’, organitzat a Google Campus Madrid. “La tecnologia ho és tot i ho hem vist durant la pandèmia. Necessitem més dones liderant i les tenim”, continua Isabel Lozano, fundadora i sòcia directora de Trescom.

Artigas: "Hem de canviar la divisió entre lletres i ciències. Ara és l’etapa de l’humanisme tecnològic, una combinació de tot”

“Els conceptes d’ambició i autoritat sembla que siguin positius pels homes i, en canvi, negatius per a les dones”, assenyala Carme Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. “Al sector tecnològic es paga molt bé i, si aconseguim que hi hagi més igualtat en totes les posicions, les dones hi sortirem guanyant”. “A més a més, hem de canviar la divisió artificial de ciències i lletres que obliguem des de dalt als més joves. Ja no pot ser així. Ara ve l’humanisme tecnològic, que és una suma de tot”, continua Artigas. “Les dones són les grans consumidores de tecnologia i, per tant, hem d’assolir que també siguin creadores i impulsadores”.

Artigau explica que “les dones hem passat de la visibilitat, a ocupar llocs i ara ja estem a la taula. I parlem. I ens comencen a escoltar. Però ens falta la sensació de pertànyer. I l’empoderament de sentir que ho podem canviar tot”.  

És el moment d’assumir riscos. Tal com apunta Lozano, fundadora de Trescom, “hem de buscar el talent femení, desenvolupar-lo a dins de les empreses i fer una formació continua a tot l’equip amb els homes inclosos, per generar participacions en les reunions i en la presa de decisions. De dirigir el futur. Les dones no hem d’esperar que ens ofereixin oportunitats. Hem d’activar palanques i conèixer el terreny. Rodejar-nos de persones que ens donin suport i ser propietària del nostre creixement".

‘Yo, jefa' o quan agafes les regnes de la teva pròpia vida i fuges dels estereotips de gènere. Creu en tu, sigues tu mateixa. Confia en tu. Intenta-ho. No passa res per equivocar-te. Envolta't i associa't. “Mama, jo de gran vull ser CEO d’una companyia”.