• Economia
  • El poder de la societat per recuperar Catalunya

El poder de la societat per recuperar Catalunya

Més de 300 agents socials i econòmics reclamen a les administracions accions decidides i unitàries per erradicar els actes vandàlics i avançar en la recuperació

Josep Sánchez Llibre durant la lectura del manifest 'Ja n'hi ha prou' | Cedida
Josep Sánchez Llibre durant la lectura del manifest 'Ja n'hi ha prou' | Cedida
Barcelona
04 de Març de 2021

"Ja n'hi ha prou. Centrem-nos en la recuperació". Aquest és el clam que s'ha repetit una i altra vegada en veu de representants de tots els sectors de la societat durant l'acte impulsat per Foment del Treball a l'Estació del Nord per exigir a governs i ajuntaments que es posin les piles per anar a l'una i "recuperar Barcelona i Catalunya". Un clam unitari de més de 300 entitats que juntes han exigit erradicar la violència, impulsar la recuperació econòmica i la formació d'un govern "fort i estable". I un gran acte reivindicatiu dels que poques vegades es veu -ja que entre totes representen el 90% del PIB català- i d'aquells que, en paraules del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, "mai hauríem volgut celebrar" perquè "no volem fer més soroll, sinó calmar la situació, acabar amb l'angoixa que estan patint persones i negocis" i, sobretot, "per recuperar el prestigi de Catalunya".

 

"La ciutadania de Catalunya i l'empresariat estem esgotats. Tot just quan, amb grans esforços i sacrificis sortíem de la greu crisi financera que hem patit durant deu anys recuperant rendes i llocs de treball, hem estat colpejats per la covid-19 i per les mesures adoptades per les diverses administracions públiques per combatre'l". El manifest comença així de clar i contundent, un inici recitat pel president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, que ha estat una de les més de 10 personalitats que han donat veu al text comú, després que el nou president de Pimec, Antoni Cañete, hagi donat el tret de sortida a l'acte.

Llibre: "No volem fer més soroll, sinó calmar la situació, acabar amb l'angoixa que estan patint persones i negocis i recuperar el prestigi de Catalunya"

Un any de restriccions, violència als carrers i una economia molt lluny de recuperar-se. Cañete ha lamentat en aquest sentit que "de tant en tant ens donen un peix, però la nostra economia necessita una canya per poder pescar, necessitem oxigen perquè sinó no podrem respirar", al mateix temps que ha recordat que encara a dia d'avui "continuem sense ajudes sostingudes en el temps, proporcionals i que garanteixin la viabilitat de la nostra activitat".

 

Precisament amb aquests i molts més arguments, el president de la patronal de les pimes ha dit prou al tancament d'activitats econòmiques de forma total o parcial "amb mesures arbitràries que no entenem", mentre que també ha volgut fer una menció especial a la violència que viu Barcelona i altres municipis catalans als carrers arran de l'empresonament del raper Pablo Hásel. "Des del màxim respecte a la manifestació i a la protesta, rebutgem i condemnem qualsevol tipus de violència, vandalisme i saqueig que es pugui produir", ha insistit.

Una unitat d'acció única en el temps

Un preludi, el de Cañete, a un manifest que deixa ben clar el clam unitari dels agents socials de Catalunya, un clam que ha demostrat una "unitat d’acció del món econòmic i empresarial per manifestar als nostres governants que estem amb la voluntat de treballar en una relació público-privada". Es tracta, d'una banda, d'exigir als partits polítics votats per la ciutadania que espavilin i formin un "govern fort que es posi a treballar amb uns pressupostos que puguin tenir sensibilitat econòmica i empresarial"; i, de l'altra, reclamar-los que "facin accions concretes" també en relació a les protestes violentes i els aldarulls.

Cañete: "De tant en tant ens donen un peix, però la nostra economia necessita una canya per poder pescar, necessitem oxigen perquè sinó no podrem respirar" 

I és que, com assenyalen en el manifest i ha llegit el president de Pimec Comerç, Àlex Goñi, "la violència i la difusió internacional de les terribles imatges que provoquen perjudiquen greument la capacitat de Barcelona i de tot Catalunya d'atreure turisme de qualitat, talent i inversions; i comprometen per tant el futur del nostre col·lectiu". És el clam del moment i ja fa dies que les diferents entitats vénen rebutjant la violència als carrers i la formació d'un govern fort. Els darrers a fer-ho van ser el Consell de Cambres de Catalunya, que publicaven una carta oberta demanant a les entitats socials i polítiques un posicionament clar contra els atacs. També el Cercle d'Economia s'havia posicionat així en la seva nota d'opinió, en què exigia a les institucions que passin a l'acció.

I així, una rere l'altra, fins que Foment del Treball va decidir començar a reunir aquest consens de més de 300 entitats del món empresarial, econòmic, cultural, social, cívic i esportiu, que no només representen el 90% del PIB català, sinó que també encarnen més de 400.000 empreses catalanes que donen feina a 2,3 milions de famílies i que, per tant, i com diu Llibre, "som un dels pilars fonamentals de l’ocupació, que la creem els empresaris i no el BOE". Entitats que a més han incorporat la Cambra de Comerç, amb qui el president de Foment hi va parlar 72 hores abans de la celebració del manifest i es van convèncer mútuament de deixar enrere les disputes i que també hi fos present. "Amb la Mònica Roca hem tingut molta complicitat", admetia Llibre.

El poder social, la força d'un país

Diuen que la unió fa la força i actes així ho demostren, només cal que les administracions ho portin a la pràctica. Com diu el president de Foment, "els radicals antisistema no podran mai amb la força d’una ciutat, d’un país que vol guanyar el futur amb treball, amb pau i amb cohesió social". Perquè, com resa el manifest, si la societat s'organitza i el Govern i els ajuntaments "exerceixen la seva autoritat democràtica i les seves responsabilitats sense complexos", "es recuperarà la convivència i la pau als carrers". I no només això. Si bé és cert que la violència "és la millor aliada per destruir l'ocupació", també ho és, doncs, que si s'acaba amb ella no només es mantindrà la cohesió social, sinó també els llocs de treball.

Llibre: "Hem de situar l’economia al servei de les persones per comprometre tot el país a superar els moments que estem vivint"

Justament també per això, el manifest reclama la "immediata negociació i substitució d'un pacte de país per la recuperació econòmica i social de Catalunya, entre les forces polítiques, les administracions públiques i les entitats de la societat civil", cosa que és totalment "urgent i imprescindible". Això vol dir, com apuntava Cañete, fer de la col·laboració i la relació público-privada una realitat d'una vegada per totes i en tots els terrenys.

Perquè, com deia Llibre al tancament de l'acte, "una societat organitzada no és un contrapoder, és un poder que delega el seu vot al Govern de la Generalitat", motiu pel qual, ha insistit, "diem que no ens freni, que governi, que comptin amb tots nosaltres, que governin amb la prioritat d’aixecar l’economia, que recuperin la lleialtat institucional imprescindible per poder recuperar la confiança de la societat i que donin exemple de diàleg i de pacte i no de la confrontació que hem viscut en aquest temps". I, amb tot plegat, "situem l’economia al servei de les persones per comprometre tot el país a superar els moments que estem vivint".