El Maresme, la "força" d'una comarca de microempreses que genera el 4% del PIB català

Els serveis són la columna vertebral de l’economia del Maresme, que es troba només per darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental

La comarca del Maresme té 467.914 habitants i genera el 4% del PIB català | iStock La comarca del Maresme té 467.914 habitants i genera el 4% del PIB català | iStock

Enmig d'un octubre protagonitzat pel conflicte a l'Orient Mitjà, la proposta de la baixa laboral "flexible" i la jornada castellera de Tarragona, el Maresme ha tingut una gran repercussió mediàtica per dos motius únics. En primer lloc, genera 9.743,3 milions d’euros -el 4% del PIB català- després d’haver augmentat en 702,3 milions d’euros i un 7,8% en termes relatius en comparació amb la pandèmia de la covid-19. I, en segon lloc, acull els municipis més rics de Catalunya, segons el rànquing de l'Agència Tributària. Les singularitats del territori? 12.310 empreses, la majoria d'elles del sector serveis (76,8%), seguides del sector industrial (16%), la construcció (5,8%) i el sector primari (1,4%).

Les xifres del teixit empresarial del Maresme: 12.310 empreses i majoritàriament microempreses del sector serveis

Pel que fa a la mida de les empreses, definitivament el Maresme és un territori de microempreses. De fet, 10.411 (84,6% d'elles) tenen menys de nou treballadors. La segueixen 1.581 entitats (12,8%) formades per una xifra que oscil·la entre els 10 i 49 empleats; 287 tenen entre 50 i 249 treballadors (2,3%) i, finalment, tan sols 31 empreses estan formades per 250 treballadors, segons l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball del 2n trimestre del 2024 de la Cambra de Comerç de Barcelona. A més, el Maresme destaca per ser una comarca en què els assalariats (77,1%) predominen per sobre dels autònoms (22,9%). Les nacionalitats? 87,1% són catalans i de la resta de l'estat espanyol, mentre que la resta són nouvinguts d'arreu del món.

Més info: Areas, el viatge amb origen al Maresme que alimenta turistes arreu del món

Com a bona notícia i, pel que fa a les xifres d’atur, l'estiu de 2024 tanca amb 19.956 persones aturades inscrites a les oficines de Treball de Catalunya a la comarca i esdevé el valor més baix des del maig 2008. Destaca, en termes absoluts, la disminució de les persones aturades entre els empleats d’oficina i administratius i l’augment entre els professionals científics i intel·lectuals. La taxa d'atur registral se situa en el 8,7% al juny, la xifra més baixa des del 2008 (inici sèrie disponible), però tres dècimes per sobre a la registrada al conjunt de Catalunya (8,4%).

Mataró és el municipi de la comarca amb un PIB més elevat (2.993,2 milions d’euros), mentre que Sant Pol de Mar té el PIB menor

En el conjunt dels municipis maresmencs, Mataró és el municipi de la comarca amb un PIB més elevat (2.993,2 milions d’euros), mentre que Sant Pol de Mar és el que té un PIB menor (106,2 milions), segons l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme a partir de les darreres publicades per l’Idescat.

El boom dels pobles del Maresme

Entre els factors que determinen la riquesa del Maresme, els experts destaquen els bons serveis, la presència del mar i la bona ubicació amb Barcelona | iStock
Entre els factors que determinen la riquesa del Maresme, els experts destaquen els bons serveis, la presència del mar i la bona ubicació amb Barcelona | iStock

Des de principis d'octubre ha sortit a la llum un nou rànquing dels municipis més i menys rics de Catalunya. L'Agència Tributària ha publicat les dades del 2022 que revelen que Sant Just Desvern (Baix Llobregat) és la localitat catalana amb més renda per habitant -67.169 euros-, mentre que Batea (Terra Alta) se situa al capdavall de la llista amb 19.794 euros. En el rànquing destaca Cabrils, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Tiana o Cabrera de Mar entre les primeres posicions, amb rendes per càpita de mitjana per sobre dels 54.000 euros anuals.

Més info: El "boom" dels pobles del Maresme: ja són els més rics d'Espanya

A més, ja fa un any que la comarca del Maresme forma part del 'top 20' amb els municipis més rics de l'Estat amb molts "sospitosos habituals". Actualment el Maresme té més de 467.914 habitants i és la quarta comarca catalana amb més pes poblacional, només per darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Per tant, la població del Maresme representa el 5,92% del conjunt català.

Cabrils, Alella, Sant Vicenç de Montalt, Tiana o Cabrera de Mar tenen rendes per càpita amb una mitjana per sobre dels 54.000 euros anuals

Entre els factors que determinen la riquesa de la zona, els experts destaquen els bons serveis, la presència del mar a pocs metres, la bona ubicació amb Barcelona (a tan sols 20 minuts) i deixar de ser "municipis dormitoris" que s'han omplert de dinamisme i activitats.

El 'top 10' de facturació

Els sectors econòmics que més xifra de negoci representen són les químiques i farmacèutiques (11,9%); tèxtil, confecció, cuir i calçat (9,6%); i comerç a l'engròs d'alimentació i de begudes (8,5%). Pel que fa a la facturació per ciutats, en aquesta demarcació territorial destaquen Mataró (29,6%), Palafolls (7,9%) i Pineda de Mar (6,1%). El rànquing de les 10 empreses amb seu a la comarca ordenades per ingressos d’explotació està liderat per Bioiberica, Laboratoris Hartmann i Sandoz Industrial, segons la Cambra de Comerç de Barcelona.

1. De Palafolls al món: el cas de Bioiberica

Una planta de producció de l'empresa Bioiberica | EP
Una planta de producció de l'empresa Bioiberica | EP

Bioiberica, amb seu social a Palafolls i oficines corporatives a Esplugues de Llobregat, és una empresa biotecnològica especialitzada en la investigació, desenvolupament, producció i comercialització de biomolècules per a la salut humana, animal i vegetal. Fundada el 1975, el seu enfocament principal és el desenvolupament de solucions per a la salut, centrant-se en àrees com el benestar articular, la salut del fetge, el sistema digestiu, la cura de la pell i la salut animal. Actualment té 600 treballadors a escala global, des de científics, tècnics, especialistes en màrqueting i vendes, entre altres, mentre factura 453 milions d'euros anuals. 

2. Laboratoris Hartmann, amb origen a Alemanya

El fabricant mundial de tiretes ha aposta per Mataró | EP
El fabricant mundial de tiretes ha apostat per Mataró | EP

Ubicats a Mataró, Laboratoris Hartmann és una empresa farmacèutica i de productes sanitaris amb una llarga història, fundada el 1818 a Berlín, Alemanya. Actualment, la companyia forma part del Grup Hartmann, que opera a l'àmbit global amb diverses filials en diferents països. L'entitat es dedica a la investigació, desenvolupament, fabricació i comercialització de productes en diverses àrees de la salut. Tenen 61 treballadors a la planta del Maresme i a escala espanyola facturen al voltant de 195 milions d'euros anuals.

3. Sandoz Industrial, de la mà de Novartis

En Sandoz cuentan con 356 trabajadores en la planta de Palafolls | Cedida
A Sandoz tenen 356 treballadors a la planta de Palafolls | Cedida

Sandoz Industrial és una empresa farmacèutica que forma part del grup Novartis, centrada en la producció i comercialització de medicaments genèrics i biosimilars. Sandoz té una presència global, amb instal·lacions de producció i centres de distribució a diversos països. Compten amb 356 treballadors a la planta de Palafolls.

4. Innovació entre neteja, higiene i salut personal: el cas de Bluesun Consumer Brands

Andrés Villegas, conseller delegat de BlueSun | Cedida
Andrés Villegas, conseller delegat de BlueSun | Cedida

Bluesun Consumer Brands és una empresa dedicada a la fabricació i distribució de productes de consum, especialment en les categories de neteja, higiene i salut personal. Ubicada a Mataró, l'empresa opera principalment en el sector de benestar i salut. Actualment té 397 treballadors i durant els últims anys ha facturat 200 milions l'any. Com a curiositat, la companyia de fabricants de detergent Ariel i d'ambientadors AmbiPur, ha tornat a portar la seu social a Catalunya, després de marxar durant el 2018.

L'origen d'aquest grup es remunta al 2013, quan el fons PHI Industrial (PHI) va adquirir a Henkel la fàbrica de detergents La Lavandera i aquesta marca. Dos anys després, va repetir l'operació amb Dally, comprada a la mateixa multinacional i, finalment, el 2016 va aconseguir la fàbrica i algunes marques de Procter & Gamble (P&G) a Mataró.

Bluesun Consumer Brands ha tornat a portar la seu social a Catalunya, després de marxar durant el 2018

Així es va formar i ha crescut BlueSun, on el 30% de la facturació prové encara dels contractes de fabricació per a tercers –fonamentalment, P&G i Henkel–, el 10% sorgeix de la producció de marques blanques per a diferents cadenes de distribució (Mercadona, Aldi, Spar i Consum). El 60% restant s'origina ja en marques pròpies de BlueSun, que ha passat de 13 a 26 països a l'últim trienni.

5. Els "reis" de la carn

 L'origen de la companyia es remonta al 1939 en una parada del mercat de la capital del Maresme | Cedida
L'origen de la companyia es remunta el 1939 en una parada del mercat de la capital del Maresme | Cedida

Escorxador d'aus Torrent i Fills està ubicada a Mataró i factura 101 milions d'euros anuals. L'origen de la companyia es remunta al 1939 en una parada del mercat de la capital del Maresme. El 1964 van crear la primera planta de producció per comercialitzar els productes al voltant de Catalunya. Dues dècades després, la companyia es va desplaçar a unes noves instal·lacions i el 2006 van entrar a la cadena de valor integrada del Grup Valls Companys.

Tal com detallen als seus comunicats, Torrent i Fills té un equip de més de 500 persones de 17 nacionalitats diferents. Actualment, a banda dels productes de pollastre, ofereixen i distribueixen una àmplia gamma de referències de xai, vedella, conill, porc (blanc i ibèric), curats i elaborats, entre d’altres. Els seus pilars, segons remarquen, són la innovació, la qualitat, la seguretat alimentària i el benestar animal.

Conclouen l'informe del rànquing de facturació de la Cambra de Comerç de Barcelona, AGC Pharma Chemicals (Malgrat de Mar), Serhs distribució i logística (Pineda de Mar), Conservas Dani (Vilassar de Mar), Siegried el Masnou (El Masnou) i Velcro Europe (Argentona).

Més informació
El Maresme aposta pel 'pet friendly' per atraure visitants
Avets de Nadal plantats al Maresme per sobreviure al declivi de l'agricultura
Avui et destaquem
El més llegit