El primer màster en semiconductors i dissenymicroelectrònic es posarà en marxa el pròxim curs 2024-25 i oferirà 30 places. La nova titulació, coordinada per la Universitat Politècnica de Catalunya i participada per la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Rovira Virgili (URV), estarà verificada com a oficial i tindrà una duració d'un any.
Així ho han explicat els consellers d'Empresa i Treball, RogerTorrent, i el de Recerca i Universitats, JoaquimNadal, que han assegurat que el màster resoldrà "el forat negre" existent entre l'oferta formativa específica en aquest sector i les necessitats empresarials. A més, pretenen que serveixi per retenir talent local i atraure'n d'internacional.
En la roda de premsa de presentació del màster, Torrent s'ha congratulat pel fet que les universitats públiques catalanes hagin "entrat al terreny de les empreses" a través d'un màster, que, segons ha dit, està alineat amb l'objectiu del Govern de reindustrialitzar Catalunya i fomentar el talent en l'àmbit dels semiconductors. "Sense talent no hi haurà indústria i volem ser referencials en aquest sector com a mínim, al sud d'Europa", ha agregat. De fet, el titular d'Empresa ha remarcat que Catalunya aspira a ser un hub internacional de semiconductors i que per fer-ho, cal promoure iniciatives com aquest màster, que "reforçarà la indústria de xips del país".
L'estructura del màster: un any i dues especialitats
El màster tindrà una durada d'un any i es requerirà als estudiants un total de 60 ECTS. A més, disposarà de dues especialitats, una de fabricació i una de disseny, i el contingut estarà orientat en les necessitats que les companyies i empreses han expressat durant el procés de creació del pla d'estudis. Així mateix, Rubio ha matisat que el màster "serà àgil" i que es podrà canviar el contingut depenent dels canvis en la tecnologia o les necessitats del territori.
Els estudiants que el cursin han de venir de graus similars a l'enginyeria electrònica, per això se'ls requerirà 30 ECTS en el camp de la tecnologia electrònica, el disseny LVGI o els dispositius físics. "Sabem que alguns vindran amb molt coneixement en el camp de la tecnologia electrònica i poc disseny i els altres a l'inrevés, per això els primers anys haurem de balancejar el coneixement dels estudiants", ha matisat.
El màster tindrà una durada d'un any i es requerirà als estudiants un total de 60 ECTS
Al seu torn, el cap d'estudis de la titulació, AntonioRubio, ha destacat que el màster ja ha passat per tots els processos de verificació i que és "totalment oficial". Això permetrà als estudiants que el cursin, per exemple, continuar amb els seus estudis i començar posteriorment un doctorat. En altres ciutats de l'estat, com a Màlaga o Madrid, s'està treballant en màsters similars, però no són oficials i no es posaran en marxa previsiblement fins al curs 2025-26. "Nosaltres ens hem avançat", ha celebrat Rubio. De moment, les universitats oferiran un total de 30 places, moltes de les quals ja han quedat cobertes des del moment en què es va iniciar la inscripció.